Γυναικεία πλάτη με φόντο την φύση, Φωτογραφία: Artem Beliaikin/Pexels
Γυναικεία πλάτη με φόντο την φύση, Φωτογραφία: Artem Beliaikin/Pexels
ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ

Νευροεπιστημονες αποκαλύπτουν το μοναδικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσεις για δυνατό σώμα και μυαλό


«Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι» Χαλίλ Γκιμπράν.

Aν θέλεις πιο πολλά από την ζωή σου, αν αναζητάς περισσότερη ευτυχία, καλύτερη υγεία, πιο ουσιαστικές σχέσεις και αυξημένη αποδοτικότητα, είναι καιρός να αρχίσεις να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όσα σου συμβαίνουν. Είτε αυτά είναι θετικά, είτε αρνητικά.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να αλλάξει κάθε τομέα της ζωής σου. 

Η ευγνωμοσύνη έχει κεντρίσει πολλές φορές το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη της.

Συχνά ακούμε για τη δύναμη της ευγνωμοσύνης για τη δημιουργία μιας πιο θετικής και χαρούμενης ψυχικής κατάστασης. Νευροεπιστήμονες μελέτησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και βρήκαν ότι η ευγνωμοσύνη είναι το μοναδικό πράγμα που αν εστιάσεις σε αυτό, μπορείς να δεις θεαματική αλλαγή στη ζωή σου. 

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχή, στο πνεύμα και στο σώμα, όπως επισημαίνει η νευροεπιστήμη. 

Η ευγνωμοσύνη έχει πολλά οφέλη στη συναισθηματική μας ζωή, στην προσωπικότητά μας, στην κοινωνική μας ζωή, στην υγεία μας και στην καριέρα μας, που οδηγούν όλα στην ευτυχία.

Η ευγνωμοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο για να βελτιώσεις την ζωή και την ευτυχία σου. Mας ωθεί στο να είμαστε περισσότερο ενεργοί και να εστιάζουμε στα θετικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι χαρές που παίρνουμε απ’ τη ζωή.

 rawpixel.com from Pexels
rawpixel.com from Pexels

Ας δούμε τα 6 οφέλη της ευγνωμοσύνης:

1.  Προστατεύει από το άγχος και το στρες

Πολλές διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το να επενδύεις λίγο χρόνο καθημερινά για να σκέφτεσαι με ευγνωμοσύνη τα πολλά μικρά θετικά που σού συμβαίνουν, επιδρά ευνοϊκά στο σώμα και το μυαλό σε βιολογικό επίπεδο. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη μειώνει τα επίπεδα του στρες και του άγχους.

2. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η ευγνωμοσύνη λειτουργεί ως κάθαρση και έτσι όταν έχεις τέτοια συναισθήματα μπορείς να κοιμηθείς καλύτερα. 

3. Ωφελεί την καρδιά

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη, διώχνουμε το άγχος που αισθανόμαστε για διάφορα πράγματα ή καταστάσεις, οπότε μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος. Δυνάμωσε την καρδιά σου, νιώθοντας ευγνωμοσύνη.

Pexels/pixabay
Pexels/pixabay

4. Χτίζει ουσιαστικές σχέσεις 

Η ευγνωμοσύνη μας κάνει λιγότερο εγωκεντρικούς και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Ενα από τα σημαντικά οφέλη της είναι ότι γινόμαστε καλύτεροι φίλοι και αποκτούμε πιο ουσιαστικές σχέσεις. Η ευγνωμοσύνη ενισχύει τις σχέσεις γιατί μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά και πιο αφοσιωμένοι στους φίλους και τους ερωτικούς μας συντρόφους. 

5. Βελτιώνει την αποδοτικότητά σου

Οι ευγνώμονες απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική με αποτέλεσμα να είναι πιο αποδοτικοί στην εργασία τους. Έχουν όρεξη για δουλειά και αποδίδεις καλύτερα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αποδοτικότητα ενός υπαλλήλου αυξάνεται, όταν ο ανώτερός του εκφράζει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του.

 Kinga Cichewicz/unsplash
Kinga Cichewicz/unsplash

6. Νιώθεις πιο χαρούμενη και αισιόδοξη

Η ευγνωμοσύνη μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους, μειώνει τον υλισμό, αυξάνει την πνευματικότητα, δυναμώνει τα συναισθήματά μας, αναπτύσσει την προσωπικότητά μας. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη συνολικά αυξάνει τα γενικά επίπεδα μακροπρόθεσμης ευεξίας και ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης: Kαθηγητής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει την καθημερινή συνήθεια που εμποδίζει την ευτυχία μας

Τι είναι η «χούγκα», ο τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία