Φωτογραφία: Shutterstock

Πώς θα απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο από το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά

Το ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί με ένα ανυπόφορο φούσκωμα το οποίο δεν λέει να φύγει και η αλήθεια είναι πως, αυτό μπορεί να περιορίσει ακόμη και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Πού οφείλεται όμως το φούσκωμα και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα συμπτώματά του με φυσικό τρόπο;

«Σε γενικές γραμμές, η ανισορροπία αλατιού και νερού μπορεί να προκαλέσει μια αίσθημα φουσκώματος», λέει η γιατρός Nicole Swiner στο BYRDIE.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβάλλουν στο φούσκωμα, συμπεριλαμβανομένων των πολυάσχολων προγραμμάτων και των γρήγορων γευμάτων. Και τα δύο μπορούν να δυσκολέψουν τη διατήρηση του πεπτικού συστήματος σε ισορροπία. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η αφυδάτωση και η δυσκοιλιότητα, αιτίες που μπορούν να σας αφήσουν με ένα άβολο και ενοχλητικό φούσκωμα.

Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών φουσκώματος είναι η περίσσεια εντερικών αερίων, που συνήθως προκαλείται από πεπτικά προβλήματα, όπως κάποια τροφική δυσανεξία ή ακόμα για τις γυναίκες η περίοδος, λέει η διαιτολόγος και διατροφολόγος Amy Shapiro στο BYRDIE και συνεχίζει:

«Πολύ λίγες φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και φούσκωμα». Από την άλλη η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα επειδή το σώμα προσπαθεί να κρατήσει όσο περισσότερο νερό μπορεί»

Πώς θα απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα

Καταναλώστε φυσικά διουρητικά

Τα διουρητικά μπορούν να βοηθήσουν στην άντληση νερού και νατρίου από το σώμα μας, καθώς και να βοηθήσει στην πέψη και τα αέρια. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το σέλινο, ο μάραθος, τα σπαράγγια και το λεμόνι, είναι φυσικά διουρητικά που η Shapiro λέει ότι πρέπει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας για να απαλλαγούμε από το φούσκωμα. «Ο μάραθος περιέχει ανηθόλη, fenchone και estragole, τα οποία είναι αντισπασμωδικά και βοηθούν στη μείωση της δυσφορίας στον γαστρεντερικό σωλήνα» λέει. Η ασπαραγίνη (που βρίσκεται στα σπαράγγια), από την άλλη πλευρά, «είναι ένα αμινοξύ που δρα ως διουρητικό και βοηθά στη μείωση της κατακράτησης νερού».

Πίνετε περισσότερο νερό

Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να πίνουν περίπου 2,7 λίτρα νερού την ημέρα «Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, τείνουμε να κρατάμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε», εξηγεί η Shapiro. «Η κατανάλωση περισσότερου νερού μας βοηθά να ξεπλύνουμε το αποθηκευμένο νερό. Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο λιγότερο φουσκωμένοι θα είστε».

Αποφύγετε τα παγωμένα ποτά με τα γεύματα

«Ανατριχιάζω όταν βλέπω ανθρώπους να πίνουν παγωμένα ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων», λέει η ολιστική διατροφολόγος και ειδικός ευεξίας Kimberly Snyder στο BYRDIE. «Αυτό θα εμποδίσει την πεπτική διαδικασία αραιώνοντας τα γαστρικά υγρά και ψύχοντας τη συνολική πέψη στις κρίσιμες στιγμές. Αραιώνετε επίσης τα πεπτικά ένζυμα που χρειάζεται το σώμα σας για την αποτελεσματική πέψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών».

Φωτογραφία: Shutterstock

Προσθέστε πιπέρι καγιέν στα ποτά σας

Οι εκπαιδευτές και γκουρού της διατροφής πίσω από το lifestyle brand Tone It Up, Katrina Scott και Karena Dawn, εξηγούν πώς τα μπαχαρικά μπορούν να ανακουφίσουν το φούσκωμα που προκαλείται από δυσπεψία ή γαστρεντερική δυσφορία. Το πιπέρι καγιέν, ένας τύπος capsicum annuum, διεγείρει την πέψη, διευκολύνει τα αέρια και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση.

Δοκιμάστε τον κουρκουμά

Όπως το πιπέρι καγιέν, ο κουρκουμάς είναι ένα δυνητικά αποτοξινωτικό μπαχαρικό. «Η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου», λέει η Shapiro. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού στο νερό, στο τσάι, στο χυμό ή και στο smoothie σας.

Αντικαταστείτε το αλάτι με μπαχαρικά

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το αλάτι με μπαχαρικά. Σύμφωνα με την Karnika Kapoor, γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα Ιατρικά Γραφεία του Μανχάταν, το νάτριο, το οποίο βρίσκεται στο αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να επιδεινώσει την κατακράτηση, γι 'αυτό ο περιορισμός της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος του νερού».