Θέλετε να φτιάξετε τον δικό σας κήπο; -Ξεκινήστε με αυτά τα έξι λαχανικά που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε τον δικό σας κήπο καλό θα είναι αρχικά να επιλέξετε λαχανικά τα οποία έχουν γρήγορη ανάπτυξη.
Έτσι σε λίγες μόνο εβδομάδες θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα αποτελέσματα -γεγονός που θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε να ασχολείστε με την κηπουρική. Μπορείτε να φυτέψετε από πρασινάδα, μέχρι ραπανάκια χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε πολλούς μήνες.
Βέβαια ο Huw Richards, του οποίου το κανάλι κηπουρικής στο YouTube έχει πάνω από 750.000 συνδρομητές αναφέρει πως οι καλλιέργειες που έχουν καλύτερη γεύση χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν. Τα μπιζέλια για παράδειγμα θα χρειαστούν 6 έως 8 εβδομάδες περισσότερες από τα ραπανάκια, αλλά η γεύση τους θα είναι πολύ καλύτερη.
Τα έξι λαχανικά που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα
Βλαστοί μπιζελιών (αρακάς)
Ο αρακάς είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό το οποίο δεν χρειάζεται αρκετή προετοιμασία. Μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα. Έχουμε συνηθίσει τον κατεψυγμένο αρακά αλλά τώρα μπορείτε να δείτε πως να φτιάξετε τον δικό σας. Για να προετοιμάσετε τους σπόρους αρακά για φύτεμα μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις δύο μεθόδους.
Αρχικά τοποθετείτε τους σπόρους μέσα σε μία πετσέτα ή χαρτοπετσέτα και καλύψτε τους με αυτή. Βρέξτε την πετσέτα και διατηρήστε την βρεγμένη για μερικές ημέρες. Μετά από 3 ημέρες αρχίσετε να ελέγχετε τους σπόρους, ανοίγοντας την πετσέτα, θα διαπιστώσετε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρες. Τέλος επιλέξτε τους σπόρους με φύτρες ώστε να τους φυτέψετε.
Η δεύτερη μέθοδος είναι η εξής: Τοποθετείτε τους σπόρους σε ένα πιάτο, ρίχνετε χλιαρό νερό, τους αφήνετα στο νερό για μισή ώρα, αδειάζετε το νερό και τέλος φυτέυετε τους σπόρους.
Πατάτες
Η πατάτα είναι μία από τις αγαπημένες τροφές που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκινά με την φύτευση του πατατόσπορου, δηλαδή του υπόγειου βολβού. Ο πατατόσπορος -που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα με γεωπονικά είδη- διαθέτει ειδική πιστοποίηση για να εξασφαλίσει ότι είναι κατάλληλος για καλλιέργεια.
Τα βήματα για την σωστή προετοιμασία πριν τη φύτευση: Απομακρύνουμε από τον πατατόσπορο κάθε σάπιο ίχνος πατάτας, τον φυτεύουμε στην αποθήκη, τον διατηρούμε σε μέρος με υψηλή υγρασία και χαμηλού φωτισμού. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 16 - 18 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα σκεπάζουμε τις πατάτες με μια βρεγμένη πετσέτα για να διατηρήσουμε σχετική υγρασία και παράλληλα να τους προφυλάξουμε από το φως. Ψεκάζουμε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 και στη συνέχεια ο πατατόσπορος είναι έτοιμος να φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι όταν έχει βγάλει φύτρα μήκους 1-1,5 εκατοστού. Θα πρέπει να δείτε κάποια ανάπτυξη μέσα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες
Καπουτσίνος
Ο καπουτσίνος είναι ένα ετήσιο, ποώδες φυτό, με ζωηρή ανάπτυξη, πανέμορφα άνθη και μια πικάντικη χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη μαγειρική και μπορεί να φυτευτεί εύκολα σε κήπους και μπαλκόνια. Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες. Μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν έως δύο σπόρους σε μια γλάστρα 7 cm, βάθους 2-3 cm, μέσα σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Μπορείτε να μαζέψετε τα φύλλα μετά από έξι εβδομάδες και μετά από οκτώ έως 10 εβδομάδες, θα πάρετε τα λουλούδια.
Πρασινάδα (μαρούλι, σπανάκι)
Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας. Το σπανάκι μαζί με το μαρούλι θεωρούνται από τις πιο εύκολες καλλιέργειες λαχανικών. Η καλλιέργεια του σπανακιού σε γλάστρα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και με ανατολική έκθεση την περίοδο της άνοιξης. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση. Για να πάρουμε σπόρους από το σπανάκι αφήνουμε κάποια φυτά να αναπτύξουν ανθοφόρο στέλεχος. Όταν δέσουν οι σπόροι και ωριμάσουν μαζεύουμε τους σπόρους και τους στεγνώνουμε υπό σκιά για μια εβδομάδα.
Σχετικά με τα μαρούλια τα καλλιεργούμε μόνο την άνοιξη (η σπορά πραγματοποιείται Ιανουάριο - Φεβρουάριο). Μόνο τότε η καλλιέργεια θα είναι αρκετά σύντομη, ώστε τα μαρούλια να μην εκτεθούν πολλές μέρες στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Το μαρούλι αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας (15 - 18,5 °C). H άριστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων του μαρουλιού κυμαίνεται μεταξύ 15 - 21 °C. To χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη καλλιέργεια μας θα πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο σε οργανική ουσία και άζωτο, Μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε πέντε έως επτά ημέρες και να είναι έτοιμα για συγκομιδή σε επτά έως οκτώ εβδομάδες.
Μέντα
Η μέντα έχει φύλλα με έντονη μυρωδιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, φαγητά, ροφήματα και ποτά. Μπορείτε είτε να αγοράστε ένα φυτό από το φυτώριο της περιοχής σας, είτε να πάρετε μια γλάστρα με μέντα από το σούπερ μάρκετ και να την χωρίσετε σε μικρότερα φυτά. Μπορείτε επίσης να πάρετε μοσχεύματα και απλώς να τα πολλαπλασιάσετε στο νερό. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και μπορείτε να θα είναι έτοιμη μέσα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, αν βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο περβάζι.
Ραπανάκια
Τα ραπανάκια είναι από τις πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενες καλλιέργειες, έτοιμες για συγκομιδή σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Richards υπάρχει μια ποικιλία που ονομάζεται «Radish 18 Day», η οποία υποτίθεται ότι ωριμάζει γρηγορότερα.
Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστών.