Το νερό αγκινάρας είναι η νέα health τάση των French girls -Σε τι βοηθάει, διαιτολόγοι απαντούν
Μπορεί να γνωρίζετε τις ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας στη διατροφή, γνωρίζατε όμως πως το νερό αγκινάρας είναι το νέο health trend το οποίο ακολουθούν οι Γαλλίδες;
Μεταξύ άλλων, τα French girls έχουν κάνει διάσημο το τσάι αγκινάρας. Όπως φαίνεται, το νερό όπου βράζει η αγκινάρα είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του φουσκώματος και της δυσπεψίας, είναι όμως τόσο ευεργετικό όσο παρουσιάζεται στα social media;
Το νερό αγκινάρας είναι η νέα health τάση
Το νερό αγκινάρας φτιάχνεται με το βράσιμο της αγκινάρας, συμπεριλαμβανομένου του φύλλου, του στελέχους, της καρδιάς και του λουλουδιού. Είναι εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι και καταναλώνεται, όπως προτιμάτε, κρύο ή ζεστό.
Το νερό αγκινάρας έχει γίνει ευρέως γνωστό ως ένα νόστιμο και ευεργετικό αφέψημα για αποτοξίνωση αλλά και βελτίωση της πέψης, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, C, Β1 και μέταλλα, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Η διαιτολόγος Megan Darlington, με έδρα το Λος Άντζελες, λέει στο BYRDIE ότι το νερό αγκινάρας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, καθώς περιέχει άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
«Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, δεδομένων των επιπέδων μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου». Ένα πιθανό όφελος είναι η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, αν και η ίδια επισημαίνει ότι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει για αυτό, βασίζονται σε κάψουλες εκχυλίσματος αγκινάρας.
Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Cesar Sauza συνιστά να βράζετε αγκινάρες στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε το υπόλοιπο νερό για να φτιάξετε νερό αγκινάρας, ενώ εξακολουθείτε να τρώτε την ίδια την αγκινάρα και να λαμβάνετε τις ευεργετικές ίνες της.
Μερικά από τα οφέλη φαίνεται πως είναι η μείωση της «κακής» χοληστερόλης, προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιγηραντικές επιδράσεις στο δέρμα και αποτελεί αποτελεσματικό διουρητικό, σύμφωνα όμως με την Eva De Angelis, διαιτολόγο διατροφολόγο με έδρα την Αργεντινή, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης νερού αγκινάρας.
Ωστόσο ενώ οι αγκινάρες είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, οι ίδιες ιδιότητες δεν ισχύουν και για το νερό της. «Δεν μπορούν όλες οι παραπάνω ιδιότητες να επεκταθούν στο νερό της αγκινάρας, καθώς δεν είναι όλα τα θρεπτικά συστατικά υδατοδιαλυτά», καταλήγει. Aν ωστόσο δεν είστε λάτρεις της αγκινάρας, το νερό της είναι μια καλή εναλλακτική.