Τα  οφέλη και τα μειονεκτήματα της δίαιτας του Ρίσι Σούνακ

Νηστεία για 36 ώρες -Αυτά είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της δίαιτας του Ρίσι Σούνακ

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ισχυρό; Μπορεί να είναι ένα ευρύχωρο γραφείο με θέα ή ο τίτλος του «διευθυντή». Ίσως να είναι η κατοχή ενός συγκεκριμένου σπορ αυτοκινήτου ή μια τσάντα ενός κορυφαίου σχεδιαστή. Ή θα μπορούσε να είναι η αφαγία για 36 ώρες. Τουλάχιστον, αυτό θα σας έλεγε ο Ρίσι Σούνακ και πολλοί άλλοι ισχυροί άνθρωποι σήμερα.

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό - να γίνετε πιο δυνατοί τρώγοντας λιγότερο- αλλά η νηστεία είναι μια τάση της elit εδώ και αρκετό καιρό. Ο Τζακ Ντόρσεϊ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, έχει μιλήσει στο παρελθόν για την κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα. Εν τω μεταξύ, ο Chris Martin των Coldplay μίλησε επίσης πρόσφατα για την φτωχή διατροφή του. «Στην πραγματικότητα δεν τρώω πια δείπνο», δήλωσε σε ένα podcast. «Σταματάω να τρώω στις 4 το απόγευμα και το έμαθα αυτό από το γεύμα με τον Bruce Springsteen».

Και τώρα στη λίστα προστίθεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος λέγεται, ότι ζει μόνο με νερό και καφέ από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής έως τις 5 το πρωί της Τρίτης. «Είναι αλήθεια, δεν τρώει καθόλου τη Δευτέρα», δήλωσε πηγή στους Sunday Times το Σαββατοκύριακο. «Είναι απίστευτα πειθαρχημένος». Άλλοι διάσημοι οπαδοί της νηστείας είναι η Τζένιφερ Άνιστον, η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν, η Κάμερον Ντίαζ και ο Έλον Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχασε 20 κιλά ακολουθώντας τη διαλειμματική νηστεία.

Αλλά πόσο χρήσιμη είναι η νηστεία; Σύμφωνα με το Independent, εκτός από την απώλεια βάρους, τα οφέλη λέγεται ότι κυμαίνονται από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς μέχρι τον περιορισμό της φλεγμονής. Ο Σούνακ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι νηστεύει στην αρχή κάθε εβδομάδας ως μέρος ενός «ισορροπημένου τρόπου ζωής».

Υπάρχουν, πάντως, διάφοροι τύποι δίαιτας - νηστείας. Η πιο δημοφιλής, η διαλειμματική, περιλαμβάνει τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο τρώτε κάθε μέρα. Έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε μέσα σε ένα οκτάωρο, π.χ. από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.. Υπάρχει επίσης η δίαιτα νηστείας 20:4, σύμφωνα με την οποία νηστεύετε για 20 ώρες και τρώτε μέσα σε τέσσερις ώρες, ή η νηστεία εναλλασσόμενης ημέρας, σύμφωνα με την οποία τρώτε για μία ημέρα και στη συνέχεια νηστεύετε την επόμενη ημέρα. Ή, όπως ο Σούνακ, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε παρατεταμένες περιόδους νηστείας, που σημαίνει αποχή από το φαγητό για τουλάχιστον 24 ώρες.

Shutterstock

«Οι τρέχουσες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της βελτίωσης του ελέγχου του βάρους, της υπέρτασης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη», εξηγεί στο Independent η διατροφολόγος και συγγραφέας μπεστ σέλερ, Rhiannon Lambert.

Η αποχή από το φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τον οργανισμό σε αυτοφαγία, «όπου ο οργανισμός απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και αναγεννά νέα, υγιή κύτταρα», λέει ο Sebnem Unluisler, γενετικός μηχανικός στο London Regenerative Institute. «Αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι έχει πιθανά οφέλη για τη συνολική κυτταρική υγεία».

«Ενώ υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η διαλείπουσα νηστεία θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο απώλειας βάρους», προσθέτει, «άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους μεταξύ των ανθρώπων που ακολουθούν τα συνήθη διατροφικά τους πρότυπα και εκείνων που επιλέγουν να κάνουν διαλείπουσα νηστεία. Έτσι, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι υγιεινή, συνιστούμε πάντα στους ανθρώπους να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή και να παραμένουν δραστήριοι για να παραμείνουν υγιείς».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας όπως αυτή του Σούνακ μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, με τον Lambert να εξηγεί ότι αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Σε γενικές γραμμές, η νηστεία για περισσότερες από 36 ώρες πρέπει πάντα να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ιατρού. «Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή στον οργανισμό βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του», λέει. «Εάν οι περίοδοι νηστείας δεν προγραμματίζονται σωστά με τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας, τα άτομα μπορεί να χάσουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανισορροπίες, οδηγώντας σε κόπωση, εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη συνολική υγεία».

Ενώ υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία, πολύ λίγες μελέτες έχουν δημοσιευτεί ειδικά για τη νηστεία 36 ωρών. «Μελέτες σε τρωκτικά δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει το μεταβολικό προφίλ και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτήν», λέει η διαιτολόγος Fareeha Jay. «Ωστόσο, τα δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένα όσον αφορά τις θετικές επιπτώσεις της. Ως αποτέλεσμα, το καλύτερο πρόγραμμα νηστείας δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω έλλειψης δεδομένων».

Όποιος έχει ιστορικό διαταραγμένης διατροφής θα πρέπει να αποφεύγει τη νηστεία κάθε είδους. Η επιβολή τέτοιου είδους περιορισμών στον τρόπο που τρώτε και η αποχή από το φαγητό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί απλώς να πυροδοτήσει παλιά ζητήματα γύρω από τη σχέση σας με το φαγητό, ιδιαίτερα αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να τηρήσετε το καθεστώς.

Παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων, η νηστεία μπορεί επίσης να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στη διατήρηση της ενέργειάς του. Για ορισμένους, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση του σωματικού βάρους. «Κατά τη διάρκεια περιόδων μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, το σώμα μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας για να διατηρήσει τους πόρους», λέει η Lambert. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των θερμίδων που καίγονται σε κατάσταση ηρεμίας (βασικός μεταβολικός ρυθμός). Ενώ αυτή η προσαρμοστική αντίδραση είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης, μπορεί να κάνει τη διατήρηση ή την απώλεια βάρους πιο δύσκολη μακροπρόθεσμα».

 Shutterstock

Εν ολίγοις, μέχρι να γίνουν περισσότερες έρευνες, οι ένορκοι δεν μπορούν να κρίνουν τη νηστεία. Όσο για το πόσο καιρό πρέπει να νηστεύετε, αυτό εξαρτάται. «Ορισμένα πρωτόκολλα νηστείας είναι γνωστό ότι συνεχίζονται [διαλειμματικά] για επτά ημέρες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει άλλη μια διατροφολόγος στο Independent, η Jo Woodhurst. «Το θέμα είναι να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς, τους στόχους σας, τον τρόπο ζωής σας και την εικόνα της υγείας σας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, αν πρόκειται να το δοκιμάσετε, είναι η διάρκεια της νηστείας που σας βολεύει».

Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τις δίαιτες νηστείας, δηλαδή οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και όσοι έχουν ιστορικό διαταραγμένης διατροφής. «Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να προσεγγίζουν τη διαλείπουσα νηστεία με διαφορετικό τρόπο, καθώς η γυναίκα πρέπει να προσεγγίζει τη νηστεία πιο σταδιακά, προκειμένου να μειώσει τον πιθανό κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών, όπως η υγεία των οστών τους, η αναπαραγωγική τους υγεία και απλώς η γενική ευεξία», προσθέτει η Lambert. «Και να θυμάστε, ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, και αυτό που μπορεί να λειτουργεί για έναν και να μας βοηθάει να αισθανόμαστε καλά, μπορεί να μην λειτουργεί για άλλους».