Ποια είναι η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού

Ακσάτα Μούρτι: Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του Ρίσι Σούνακ -Ινδή με περιουσία που ξεπερνά εκείνη του βασιλιά Καρόλου

Για περίπου δέκα ημέρες το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και η διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού που αρνήθηκε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυριαρχούν σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται αρνητική κριτική ακόμα και από τους Βρετανούς για τη στάση του, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που τα Μέσα ασχολούνται μαζί του. Από τη στιγμή που διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον στο επίκεντρο βρέθηκε και η προσωπική του ζωή με εκατοντάδες αφιερώματα να γίνονται και στη σύζυγό του.

Ποια είναι λοιπόν η πρώτη κυρία του Ηνωμένου Βασιλείου Ακσάτα Μούρτι;

Μήνες μετά τη γέννησή της τον Απρίλιο του 1980, οι φιλόδοξοι γονείς της Akshata Murty την άφησαν στη φροντίδα των παππούδων της για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά τους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βομβάη.

Σε μια επιστολή προς την Akshata που δημοσιεύτηκε στο Legacy: Letters from Eminent Parents to their Daughters, ο NR Narayana Murty διηγείται πώς ο ίδιος και η σύζυγός του Sudha πήραν τη «δύσκολη απόφαση» να αφήσουν πίσω το πρωτότοκο παιδί τους, καθώς «πάλευαν να βρουν τα πατήματά τους» στην ανερχόμενη καριέρα τους ως μηχανικοί και επιστήμονες πληροφορικής.

Ο Narayana, τότε ένας πολλά υποσχόμενος προγραμματιστής που θα ξεκινούσε την εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής Infosys, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών, είπε ότι πετούσε σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο όπου νοίκιαζε αυτοκίνητο κάθε Σαββατοκύριακο για να περνάει χρόνο με το κοριτσάκι του.

«Ήταν πολύ ακριβό, αλλά δεν μπορούσα να μην τη βλέπω», έγραψε. Ο Narayana πιστώνει στη σύζυγό του, Sudha, την ανατροφή της Akshata και του αδελφού της Rohan, που είναι τρία χρόνια μικρότερός της, ώστε να γίνουν τα «καλά άτομα» που είναι σήμερα. Η Sudha, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, είναι τώρα φιλάνθρωπος και υπέρμαχος της δημόσιας υγείας, αναφέρουν οι Times of India.

Όταν η νεαρή Ακσάτα έμενε τελικά με τους γονείς της στη Βομβάη, εκείνοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την ενθαρρύνουν στη μελέτη, το διάβασμα και τη συζήτηση - έχοντας αποφασίσει να μην υπάρχει τηλεόραση στο σπίτι, σύμφωνα με το βιβλίο.

Ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις τους άνθισαν και η οικογένειά έγινε πλουσιότερη, η Ακσάτα συνέχισε να πηγαίνει στο σχολείο με ένα «κανονικό αυτοκίνητο» αντί για το ιδιωτικό με σοφέρ που συνήθως προτιμά η ελίτ της Ινδίας.

Σπούδασε οικονομικά και γαλλικά στο ιδιωτικό φιλελεύθερο Κολέγιο Claremont McKenna στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, προτού συνεχίσει στο Fashion of Design and Merchandising στο Λος Άντζελες και τελικά λάβει MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Εκεί γνώρισε τον Rishi Sunak, έναν φοιτητή που γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον και φοιτούσε εκεί με μια υψηλού κύρους υποτροφία Fulbright. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο Bengaluru, σε μια πολυτελή διήμερη τελετή στην οποία παρευρέθηκαν άτομα όπως ο θρύλος του ινδικού κρίκετ Anil Kumble.

Ενώ ο Narayan έγραψε ότι αρχικά ένιωσε «θλίψη και ζήλια» για τη σχέση της Akshata, τα συναισθήματά του άλλαξαν όταν γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της.

«Είναι λαμπρός, όμορφος και, κυρίως, ειλικρινής. Κατάλαβα γιατί άφησε να της κλέψει την καρδιά», ανέφερε.

Οι Sunaks έχουν αποκτήσει δυο κόρες, την Krishna και την Anoushka.

Μετά το Στάνφορντ, ο Guardian αναφέρει ότι η Akshata εργάστηκε ως διευθύντρια μάρκετινγκ για ένα ολλανδικό ταμείο τεχνολογικής θερμοκοιτίδας στο Σαν Φρανσίσκο, πριν παραιτηθεί για να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία μόδας, Akshata Designs, το 2007.

Δύο χρόνια αργότερα, δήλωσε στους Times of India ότι «δεν θα μπορούσε να φανταστεί να ασχολείται με κάτι άλλο εκτός από την επιχείρηση αυτού του εγχειρήματος» - αλλά μέσα σε τρία χρόνια, η μάρκα κατέρρευσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πλούτος της Murty προέρχεται τώρα από το 0,91% του μεριδίου της στην Infosys, το οποίο αποτιμάται σε περίπου 690 εκατομμύρια λίρες - ένα ποσό που λέγεται ότι την κάνει πλουσιότερη από τον βασιλιά Κάρολο.

Μαζί με τον σύζυγό της, η Ακσάτα είναι επίσης ιδιοκτήτρια της Catamaran Ventures UK με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει ο Guardian. Ο Sunak μεταβίβασε τις μετοχές του στη σύζυγό του λίγο πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο ως βουλευτής το 2015.

Η 43χρονη σήμερα Akshata, αναφέρεται επίσης ως μέτοχος σε τουλάχιστον έξι άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η πιτσαρία Jamie Oliver's Pizzeria, τα εστιατόρια Wendy's στην Ινδία και το New & Lingwood, ένα κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων.

Ασκάτα Μούρτι: Το φορολογικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη

Η ζάμπλουτη σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού έχει εμπλακεί, επίσης, σε ένα οικονομικό σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, η εκατομμυριούχος σύζυγος του Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι δεν είναι κάτοικος της χώρας της, προκειμένου να εξοικονομήσει φόρους όσο ο σύζυγός της ήταν υπουργός Οικονομικών, όπως δημοσίευσε ο Independent.

Η Ασκάτα Μούρτι, συνέχισε να χρησιμοποιεί το φορολογικό καθεστώς ακόμη και αφού ο κ. Sunak τέθηκε επικεφαλής του καθορισμού των φόρων της χώρας τον Φεβρουάριο του 2020. Δεν είναι γνωστό πόσα ακριβώς έχει εξοικονομήσει η κ. Μούρτι, αλλά οι πηγές δήλωσαν στην Independent ότι θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει εκατομμύρια λίρες σε φόρους για τα κέρδη από το εξωτερικό για αρκετά χρόνια.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη δημοσίευση του Independent, εκπρόσωπος της Μούρτι ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς non-dom λόγω της ινδικής υπηκοότητάς της.

Τελικά η Ασκάτα Μούρτι με ανάρτησή της στο Twitter απολογήθηκε και δήλωσε πως θα πληρώνει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δηλαδή και ορίζει ο νόμος.

«Από τότε που έφτασα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με έκαναν να νιώθω πιο ευπρόσδεκτη από όσο θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, τόσο στο Λονδίνο όσο και στο σπίτι μας στο Βόρειο Γιορκσάιρ. Είναι μια υπέροχη χώρα», έγραφε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter τον περασμένο Απρίλιο του 2022.

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές μου υποθέσεις: για να είμαι σαφής, πλήρωσα φόρο σε αυτή τη χώρα για το εισόδημά μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνή φόρο για το διεθνές εισόδημά μου. Κατανοώ και εκτιμώ τη βρετανική αίσθηση δικαιοσύνης και δεν επιθυμώ το φορολογικό μου καθεστώς να αποσπά την προσοχή του συζύγου μου ή να επηρεάζει την οικογένειά μου».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «από τώρα θα πληρώνω φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προκύπτουσα βάση για όλο μου το παγκόσμιο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων και των κερδών κεφαλαίου, οπουδήποτε στον κόσμο προκύψει αυτό το εισόδημα.

Το κάνω επειδή το θέλω, όχι επειδή το απαιτούν οι κανόνες. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και θα εφαρμοστούν και στο φορολογικό έτος που μόλις ολοκληρώθηκε (2021-22). Μέχρι τώρα προσπάθησα να κρατήσω την επαγγελματική μου ζωή και την πολιτική καριέρα του συζύγου μου εντελώς ξεχωριστά».