περπάτημα

Η αλήθεια πίσω από τα 10.000 βήματα ημερησίως -Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον κρυφό παράγοντα

Τα 10.000 βήματα την ημέρα σαφώς και προάγουν την υγεία του οργανισμού, καθώς η αερόβια άσκηση ευνοεί την βέλτιστη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ασθενειών και τις πιθανότητες του πρόωρου θανάτου, ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph αν δε λάβετε υπόψη σας έναν σημαντικό παράγοντα μπορεί να μην αποκομίσετε όλα τα οφέλη.

Αυτός ο παράγοντας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα και τους ειδικούς που επικαλείται, δεν είναι άλλος από τον ρυθμό, δηλαδή πόσα βήματα κάνετε ανά λεπτό.

«Εάν θέλετε να απολαμβάνετε τα μέγιστα οφέλη, το περπάτημα με ρυθμό 100 και πλέον βημάτων ανά λεπτό και η διατήρηση ενός υψηλότερου ημερήσιου αριθμού βημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος», εξηγεί ο ειδικός στο περπάτημα Dr Elroy Aguiar. Η έρευνα της ομάδας του, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, βρήκε ότι αυτός ο συγκεκριμένος ρυθμός ήταν ένας καλός δείκτης άσκησης «μέτριας έντασης».

Γιατί είναι σημαντικός ο ρυθμός βάδισης;

Ένας ρυθμός περπατήματος 100 βημάτων ανά λεπτό μπορεί να ξεκλειδώσει περισσότερα οφέλη για τη σωματική υγεία από ό,τι ένα πιο αργό περπάτημα, και αυτό εξαρτάται από το πόσο σκληρά δουλεύει το σώμα σας. Το να κινηθείτε πιο γρήγορα θα απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια, επομένως ο καρδιακός σας ρυθμός πρέπει να επιταχυνθεί για να αυξηθεί η παροχή οξυγόνου στο σώμα σας και στους μύες που λειτουργούν. Επομένως η ένταση της δραστηριότητας αυξάνεται και εσείς ασκείστε σε «μέτρια ένταση».

Μάλιστα αυτό έχει ορίσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τη σωματική δραστηριότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δηλαδή, την εβδομαδιαία άσκηση μέτριας έντασης συνολικά για 150 λεπτά και 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο.

Φωτογραφία/Unsplash

Ευτυχώς, ο Aguiar λέει ότι το περπάτημα με ρυθμό 100 βημάτων ανά λεπτό δεν είναι πολύ δύσκολο για την πλειοψηφία των ανθρώπων. «Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, αν οι περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν μια βόλτα στο δρόμο, θα επέλεγαν μόνοι τους έναν ρυθμό περίπου 110 έως 115 βημάτων ανά λεπτό, οπότε το 100 είναι ένας πολύ εφικτός αριθμός», αναφέρει στη Telegraph.

«Αν θέλατε να αυξήσετε το περπάτημα σε έντονη ένταση, θα μπορούσατε να περπατήσετε με περίπου 130 βήματα το λεπτό. Εάν κινείστε εντός αυτού του εύρους ή λίγο παραπάνω, μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητες και να επωφεληθείτε περισσότερο από τη δραστηριότητα που κάνετε», προσθέτει.

Πόσα βήματα χρειάζεστε την ημέρα;

Ο Aguiar λέει ότι η έρευνα είναι «λίγο ασαφής» σχετικά με τη σημασία του αριθμού των βημάτων που κάνετε ανά ημέρα όταν εκτελείται χωρίς υψηλότερο ρυθμό και ένταση. Ενώ μια σειρά από μελέτες τονίζουν τα οφέλη από το περπάτημα ενός συγκεκριμένου αριθμού βημάτων την ημέρα, «παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο όγκος δεν είναι σημαντικός εκτός κι αν το κάνετε με μεγαλύτερη ένταση», εξηγεί.

Ο Aguiar συνιστά να διατηρήσετε έναν υψηλό ημερήσιο αριθμό βημάτων αλλά και πιο γρήγορο, ωστόσο σημειώνει πως «δεν χρειάζεται να περπατάτε ακριβώς 10.000 βήματα την ημέρα. Η έρευνα προτείνει περίπου 7.000 έως 8.000 βήματα την ημέρα όσον αφορά τον όγκο, και μέρος αυτών θα πρέπει να περιλαμβάνει 20 έως 30 λεπτά περπάτημα με 100 έως 130 βήματα το λεπτό ή πιο γρήγορα. Αυτός θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός για την απόκτηση πλεονεκτημάτων όγκου και έντασης».

Φωτογραφία/Unsplash

Οφέλη από το περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα χωρίς κόστος που προσφέρει έναν εντυπωσιακό αριθμό πλεονεκτημάτων. «Ένα άτομο που ξεκινά να περπατά μετά από έναν καθιστικό τρόπο ζωής, με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, θα μπορούσε να έχει κάποιες καρδιαγγειακές βελτιώσεις ή βελτιώσεις στην αερόβια φυσική κατάσταση μέσω της αύξησης του περπατήματος», αναφέρει ο Aguiar.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μετακινούνται από μια μέτρια ένταση σε μία πιο υψηλή. Εάν δηλαδή περπατάτε με 130 βήματα το λεπτό, τότε αρχίζετε πραγματικά να κινείστε γρήγορα. Επιταχύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό, αυξάνετε την κατανάλωση οξυγόνου και αυτό βελτιώνει την αερόβια φυσική κατάσταση», εξηγεί.

«Η έρευνα είναι πολύ σαφής ως προς αυτό – τα άτομα που έχουν καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων από τα άτομα που έχουν χαμηλή φυσική κατάσταση», προσθέτει στην Telegraph ο ειδικός στο περπάτημα Elroy Aguiar.