Πώς τα κονσερβοποιημένα ψάρια μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους -Διατροφολόγος εξηγεί
Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι μεταξύ των λίγων επεξεργασμένων τροφίμων που έχουν την έγκριση των διατροφολόγων, ως μέρος υγιεινής διατροφής. Είτε λόγω βιασύνης, είτε επειδή είναι πιο υγιεινά από άλλες επιλογές (όπως πχ τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα), είναι ιδανικά για να ένα καθημερινό δείπνο.
Αποτελεί,όμως, ισορροπημένο δείπνο το να τρώμε μόνο μία κονσέρβα για δείπνο; Οι ειδικοί δίνουν στο ισπανικό Telva τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
«Τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία», εξηγεί η Mercedes Gállego, διαιτολόγος και διατροφολόγος.
Πώς τα ψάρια σε κονσέρβα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
«Μας παρέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδίως Β12) και μέταλλα όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο και φώσφορο, μεταξύ άλλων, και μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ως μέρος ισοροππημένου διαιτολογίου».
Αλλά προσθέτει: «Ωστόσο, για να είναι ένα διατροφικά πλήρες δείπνο, καλό είναι να το συνοδεύουμε με άλλα τρόφιμα ή να συμπληρώνουμε αυτό το δείπνο με μια ποικιλία τροφίμων σε άλλα γεύματα της ημέρας».
Η Sonia Lucena, πτυχιούχος Ψυχολογίας, με εξειδίκευση στην Ανθρώπινη Διατροφή και Διαιτολογία, εξηγεί: « Δεν είναι υγιεινό να τρώτε μόνο μια κονσέρβα ψαριού για δείπνο, ειδικά αν αυτό γίνεται συχνά».
«Το ανησυχητικό με την κατανάλωση κονσέρβας κάθε βράδυ είναι πως δεν αποτελεί διατροφικά πλήρη τροφή: Λείπουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα μέταλλα, οπότε θα πρέπει κατά προτίμηση να συμπεριλάβουμε κάποια λαχανικά, ενώ είναι επίσης δυνατόν να ενσωματώσουμε κινόα ή καστανό ρύζι».
Επιπλέον, όπως εξηγεί η ειδικός, «υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε. Αφενός, οι περισσότερες κονσέρβες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), το οποίο δεν είναι καλό για τον οργανισμό, ειδικά αν τρώμε συνεχώς».
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι τα μεγάλα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, οπότε αν επιλέγουμε πάντα τα ίδια, είναι πιθανό να μας επηρεάσει αρνητικά αυτό το βαρύ μέταλλο».
Πέρα από τα ψάρια, η Sonia Lucena εστιάζει και στα ίδια τα κουτιά που περιέχουν τα τρόφιμα, εφιστώντας μας την προσοχή. : «Υπάρχει αποσύνθεση του μετάλλου στο προϊόν».
Ποια ψάρια σε κονσέρβα είναι τα πιο υγιεινά
Αν επιλέξουμε ψάρι σε κονσέρβα, ο διατροφολόγος συνιστά: « Επιλέξτε ψάρι σε νερό, το οποίο θα παρέχει στον οργανισμό μας λιγότερα λιπαρά. Αν είναι σε λάδι ή τουρσί, όσο και να στραγγίζουμε το προϊόν, το λίπος παραμένει στο φαγητό».
Ποια είναι τα καλύτερα; « Οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός ή ο τόνος », λέει η Sonia Lucena, η οποία μας υπενθυμίζει να ελέγχουμε πάντα την ετικέτα και να επιλέγουμε ψάρια κονσέρβας με μειωμένο αλάτι.
Η Mercedes Gállego δίνει λεπτομερή λίστα με τις καλές επιλογές:
Τόνος
Πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε θερμίδες, είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα ελαφρύ και χορταστικό δείπνο.
Σκουμπρί
Παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες όπως Α, Β, D και Ε και μέταλλα όπως ιώδιο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σαρδέλες σε ελαιόλαδο
Ένας διατροφικός θησαυρός που μας παρέχει ασβέστιο (το οποίο αυξάνεται αν φάμε τα κόκαλα) και βιταμίνη D, απαραίτητη για την υγεία των οστών. Περιέχουν επίσης σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φώσφορο, που βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων.
Σολομός σε κονσέρβα
Μας παρέχει τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνη D, κάλιο, σίδηρο και πρωτεΐνη.
Αντσούγιες
Πλούσιες σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, γι' αυτό καλό είναι να τις αλατίζετε πριν τις φάτε ή να αναζητάτε εκείνες με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Μεταξύ των επιλογών που συνιστούν οι ειδικοί για να συμπληρώσετε μια κονσέρβα ψαριού και να ετοιμάσετε ένα πλήρες δείπνο θα ήταν τα εξής:
Σαλάτα με πράσινα φύλλα : παρέχει φυτικές ίνες , βιταμίνες και μέταλλα.
Ψητά λαχανικά : όπως κολοκύθα ή μπρόκολο , πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Καστανό ρύζι ή κινόα: παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Πουρές κολοκύθας : μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική λύση.
Σπαράγγια στον ατμό : χαμηλές θερμίδες και υψηλή θρεπτική αξία.
Παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο : για να βελτιώσετε την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.