Συνταγή για καλασούνα Φολεγάνδρου -Η νόστιμη παραδοσιακή πίτα με κρεμμύδι
Οι πίτες είναι ένα τα εύκολα σνακ που μπορεί κανείς να φτιάξει σπίτι και να απολαύσει, είτε σαν σνακ μέσα στην ημέρα είτε σαν πρωινό.
Αν έχετε βαρεθεί τις συνηθισμένες γεύσεις μπορείτε να ψάξετε παραδοσιακές συνταγές, όπως είναι η καλασούνα της Φολεγάνδρου.
Η παραδοσιακή πίτα της Φολεγάνδρου είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη, κανείς θα μπορούσε ν α την παρομοιάσει και με κλασική τυρόπιτα, δεν είναι όμως ίδια.
Στην καλασούνα Φολεγάνδρου ή αλλιώς κρεμμυδένια, η γέμιση έχει τυρί και κρεμμύδι και εμείς ανακαλύψαμε τη συνταγή της Emily Vagia για να δοκιμάσετε μια νέα γεύση που θα σας ενθουσιάσει.
Όσο για το φύλλο, στην προκειμένη περίπτωση είναι ολικής και εύκολα θα το φτιάξετε μόνοι σας.
Συνταγή για καλασούνα Φολεγάνδρου
Για το φύλλο
- 450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 300 ml νερό
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. φέτα
- 200 γρ. ανθότυρο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 2 αυγά
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκίνα φτιάχνοντας το φύλλο. Σε μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Προσθέτεις το αλάτι και τελευταίο το νερό. Ανακατεύεις και ζυμώνεις μέχρι να έχεις ένα τέλειο ζυμάρι.
Το σκεπάζεις με μία πετσέτα και το αφήνεις στην άκρη για 1 ώρα.
Στο μεταξύ μπορείς να ετοιμάσεις τη γέμιση. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς είτε να σωτάρεις τα κρεμμύδια πρώτα μέχρι αυτά να μαλακώσουν και έπειτα να τα ανακατέψεις με τα υπόλοιπα υλικά ή να τα ανακατέψεις κατευθείαν.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το κρεμμύδι με τα δύο τυριά αφού τα τρίψεις και τα αυγά. Πρόσθεσε λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι και ανακάτεψε καλά.
Χώρισε στη μέση τη ζύμη σου και άνοιξε το κάτω φύλλο το οποίο θέλεις να είναι λίγο μεγαλύτερο από το πάνω. Άπλωσέ το σε καλά λαδωμένο ταψί. Ρίξε μέσα τη γέμιση και από πάνω άπλωσε το δεύτερο φύλλο. Χαράκωσε την πίτα σου και λάδωσε την επιφάνειά της.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις. Η πίτα σου είναι έτοιμη. Άφησέ την να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψεις.