Η συνταγή για χρυσαφένιο και τραγανό μπακαλιάρο -Το μυστικό για το τέλειο τηγάνισμα
Ένα από τα αγαπημένα πιάτα του ελληνικού λαού είναι σίγουρα ο μπακαλιάρος. Ειδικά στις ταβέρνες, συνοδεύεται άψογα με ούζο ή τσίπουρο, αποτελώντας έναν από τους πιο κλασικούς μεζέδες.
Είναι εύκολος στην παρασκευή του και μπορείτε να τον ετοιμάσετε στο σπίτι ακολουθώντας μερικά βασικά μυστικά.
Για να πετύχετε μια τραγανή και αφράτη κρούστα, το κουρκούτι είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά. Πριν βουτήξετε τον μπακαλιάρο σε αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε δύο βασικά βήματα:
- Στέγνωμα: Σκουπίστε καλά τον μπακαλιάρο με χαρτί κουζίνας ώστε να αφαιρεθεί η περιττή υγρασία.
- Αλεύρωμα: Περάστε τον από αλεύρι πριν τον βουτήξετε στο κουρκούτι. Έτσι, το μείγμα θα κολλήσει σωστά πάνω στο ψάρι και δεν θα διαλυθεί κατά το τηγάνισμα.
Το ιδανικό τηγάνισμα
Όπως συμβαίνει με όλα τα τηγανητά, το σωστό λάδι και η κατάλληλη θερμοκρασία είναι το κλειδί για τέλειο αποτέλεσμα.
- Χρησιμοποιήστε αρκετό λάδι, ώστε να καλύπτει πλήρως τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
- Το λάδι πρέπει να είναι καυτό, πριν προσθέσετε το ψάρι, για να δημιουργηθεί αμέσως η κρούστα και να μην απορροφήσει περιττό λάδι.
- Μην τηγανίζετε πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να παραμένει σταθερή και να διατηρηθεί η τραγανότητα.
Συνταγή για μπακαλιάρο
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες στις χρήσεις
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- Μία πρέζα κουταλάκι αλάτι
- 330ml μπύρα παγωμένη
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την μπύρα αργά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός.
Στη συνέχεια, το κουρκούτι πρέπει να κρυώσει καλά. Οπότε βάζουμε 2-3 μικρά παγάκια μέσα και τοποθετούμε το μπολ όπως είναι στο ψυγείο. Εκεί το αφήνουμε για μία ώρα. Μετά το κουρκούτι μας είναι έτοιμο.
Παίρνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μας, τα αλευρώνουμε και τα βουτάμε μέσα στο κουρκούτι. Έπειτα τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσαφίσουν και αφού είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.