Μπριάμ/Φωτογραφία Shutterstock

Εύκολη συνταγή για μπριάμ με πλούσια γεύση και αρώματα

Το μπριάμ είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πιάτο με ψητά λαχανικά στον φούρνο, συνδυασμένα με αρωματικά φυτά και ελαιόλαδο.

Τα βασικά συστατικά είναι απλά: πατάτες, κολοκυθάκια, κόκκινα κρεμμύδια και ντομάτες. Αν θέλετε να δώσετε περισσότερη γεύση και χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε μελιτζάνες ή πιπεριές.

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ρίγανη, το δεντρολίβανο, ο μαϊντανός και το φρέσκο σκόρδο δίνουν στο πιάτο μια μοναδική ελληνική γεύση.

Το μυστικό όμως για ένα πραγματικά νόστιμο μπριάμ είναι το καλό ελαιόλαδο που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τις γεύσεις και τα αρώματα της συγκεκριμένης συνταγής.

Εύκολα συνταγή για μπριάμ, ιδανική για κάθε περίσταση

Η συνταγή είναι από το «The mediterranean dish», μπορεί να τη φτιάξει και κάποιος που δεν έχει άριστη σχέση με την κουζίνα ενώ σε λιγότερο από δύο ώρες το φαγητό θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Υλικά

  • 3 Πατάτες, κομμένες σε κομμάτια
  • 1 Μελιτζάνα, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 Κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 5 Κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 Πιπεριές, κομμένες σε κομμάτια
  • 1 Ντομάτα, κομμένη σε κομμάτια
  • 3 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1⁄2 ματσάκι Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 150 γρ Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι Νερό
  • 200 γρ χυμό ντομάτας

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις τοποθετούμε στο ταψί.
Κόβουμε την μελιτζάνα σε ροδέλες και στη μέση και τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε ροδέλες. Το προσθέτουμε στο ταψί.
Κόβουμε τα κολοκύθια ροδέλες και τα προσθέτουμε στο ταψί.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις προσθέτουμε στο ταψί.
Κόβουμε τη ντομάτα σε μεγάλα κομμάτια και τη προσθέτουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το προσθέτουμε στο ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό.
Περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό ντομάτας (προαιρετικά).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 2 ώρες.