Ζωμός λαχανικών

Zωμός από κόκκαλα: Η συνταγή που προτείνει διατροφολόγος για κολλαγόνο και γεύση

Από τα 25 χρόνια και μετά, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται φυσικά, και ενώ κάποιοι ειδικοί προτείνουν συμπληρώματα, διατροφολόγοι όπως η Ισπανίδα Blanca García-Orea (@blancanutri) συνιστούν να στραφούμε στη διατροφή, όπως για παράδειγμα με έναν ζωμό από κόκκαλα, πλούσιο σε αυτή την πρωτεΐνη.

Αν και συνήθως το κολλαγόνο συνδέεται με την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος, αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά και οι τένοντες. Καθώς με την ηλικία η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, είναι σημαντικό να το προσφέρουμε στο σώμα μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων.

Διατροφολόγοι όπως ένας Iσπανός, ο Juan Revengan, απορρίπτουν τα συμπληρώματα και προτείνουν να παίρνουμε κολλαγόνο από τρόφιμα όπως το κρέας και το ψάρι, όπως το μοσχάρι και ο μπακαλιάρος. Το κολλαγόνο αποδομείται με το μαγείρεμα όταν πληρούνται τρεις συνθήκες: καλό μαγείρεμα (1-2 ώρες), χαμηλή θερμοκρασία (100 βαθμοί) και παρουσία νερού. Επίσης, για να συντελεστεί η σωστή παραγωγή κολλαγόνου, χρειάζεται να καταναλώνουμε βιταμίνη C (80 mg ημερησίως).

Μια καλή επιλογή είναι ο ζωμός από κόκαλα, που είναι πλούσιος σε κολλαγόνο, γλουταμίνη, γλυκίνη και μέταλλα, και τον συνιστά η διατροφολόγος Blanca García-Orea (@blancanutri).

Η συνταγή περιλαμβάνει επίσης μηλόξυδο, που σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sandra Moñino βοηθά στην εξαγωγή περισσότερου κολλαγόνου από τα κόκαλα. Το μηλόξυδο προστίθεται στην αρχή του μαγειρέματος, μαζί με μπαχαρικά (όπως την κουρκουμίνη, που έχει και αντιφλεγμονώδη δράση) και τα κόκαλα, για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα από την αρχή του μαγειρέματος.

Συνταγή για ζωμό από κόκαλα πλούσιο σε κολλαγόνο από τη διατροφολόγο Blanca García-Orea (@blancanutri)

  • Eνα μοσχαρίσιο κότσι
  • Κόκαλο από κοτόπουλο
  • Καρότο, κολοκυθάκι, πράσο, κρεμμύδι (ή τα λαχανικά που προτιμάτε)
  • 2 στήθη κοτόπουλου
  • 2-3 κουταλιές μηλόξυδο

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά (εκτός από τα λαχανικά) σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το μηλόξυδο και καλύψτε τα με νερό.
  2. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 12 ώρες (αν χρησιμοποιείτε αργή κουζίνα).
  3. Στο τέλος, προσθέστε τα λαχανικά και συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη.
  4. Αποθηκεύστε το ζωμό στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή καταψύξτε τον σε γυάλινα βάζα. Μπορείτε να τον πίνετε σκέτο ή να τον χρησιμοποιείτε σε σούπες, πουρέ ή ως συνοδευτικό για τα γεύματά σας.