Σαγανάκι

Συνταγή για τυρί σαγανάκι -Τα μυστικά για τραγανή και χρυσαφένια κρούστα

Το τυρί σαγανάκι είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά που δεν χορταίνεις ποτέ!

Αρχικά, πασπαλίζουμε το τυρί με αλεύρι και στη συνέχεια το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για να δημιουργηθεί μια τραγανή χρυσαφένια κρούστα, ενώ το εσωτερικό του παραμένει λιώνει και βελούδινο.

Ο όρος «σαγανάκι» αναφέρεται σε διάφορα ορεκτικά που ετοιμάζονται σε ένα μικρό τηγάνι, το «σαγανάκι» ή «σαγάνι», που έχει χοντρό πάτο και δύο αντικριστές λαβές.

Το πιο γνωστό σαγανάκι είναι το τυρί, αλλά σε αυτό το τηγάνι συνήθως ετοιμάζονται και γαρίδες ή μύδια σαγανάκι.

Συνταγή για τυρί σαγανάκι - Τα μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα

Αν δεν έχετε τηγάνι για σαγανάκι, δεν υπάρχει πρόβλημα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικολλητικό τηγάνι έχετε στο σπίτι.

Όπως διαβάζουμε στο tastycooking.gr, το κλειδί για να πετύχετε το ιδανικό σαγανάκι είναι να επιλέξετε το σωστό τυρί. Αυτό θα πρέπει να είναι ημίσκληρο, ώστε να αντέχει στη ζέστη χωρίς να λιώνει και να διαλύεται. Οι καλύτερες επιλογές είναι η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορμαέλα, χαλούμι ή μαστέλο.

Για την τέλεια κρούστα, το τυρί πρέπει να περάσει από κρύο νερό και αλεύρι και να τηγανιστεί σε δυνατή φωτιά, ώστε να σχηματιστεί μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα. Εάν χρησιμοποιείτε πιο μαλακό τυρί, δοκιμάστε να το περάσετε δύο φορές από νερό και αλεύρι για να πετύχετε πιο χοντρή κρούστα.

Υλικά:

  • 110–120 γρ. τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι)
  • 50 γρ. αλεύρι
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Κόψτε το τυρί σε παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου 2 εκ. πάχος. Αν το κόψετε πιο λεπτό, το τυρί μπορεί να λιώσει στο τηγάνι.
  2. Βουτήξτε το τυρί σε κρύο νερό και μετά περάστε το από το αλεύρι, έτσι ώστε να κολλήσει καλά. Τινάξτε το για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Αυτό θα το βοηθήσει να κρατήσει το σχήμα του κατά το τηγάνισμα.
  3. Σε ένα μικρό τηγάνι, προσθέστε αρκετό λάδι για να καλύψει το μισό σαγανάκι όταν τηγανίζεται και ζεστάνετε το σε δυνατή φωτιά.
  4. Τηγανίστε το τυρί μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  5. Σερβίρετε το σαγανάκι με φρέσκο χυμό λεμονιού όσο είναι ακόμα ζεστό και απολαύστε!