φασολάκια

Συνταγή για τα πιο νόστιμα λαδερά φασολάκια -Τι λάθος κάνεις και «χαλάς» τη γεύση τους

Τα λαδερά φαγητά και δη, τα φασολάκια είναι ένα πιάτο που όλοι έχουν συνδέσει με τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας, ένα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε γεύση.

Όπως κάθε φαγητό, έτσι και τα φασολάκια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θέλουν υπομονή και μέθοδο. Όταν λέμε μέθοδο, τα φασολάκια δεν είναι από τα φαγητά που μπορείς να ρίξεις όλα σου τα υλικά σε μια κατσαρόλα και να έχεις την προσδοκία ότι θα βγουν ζουμερά και τραγανά, με την ιδανική σάλτσα και άρωμα.

Ο τρόπος που θα σοτάρεις τα υλικά σου, ο χρόνος που θα τα μαγειρέψεις, η ποσότητα νερού και πολλά άλλα, παίζουν καθοριστικό ρόλο και αν αυτά δεν είναι υπολογισμένα σωστά, τότε το φαγητό δεν βγαίνει καθόλου πετυχημένο.

3 λάθη που χαλάνε τα φασολάκια σου

Κακό σοτάρισμα

Τα φασολάκια θέλουν σωστό σοτάρισμα σε ζεστό λάδι, περίπου 8-10 λεπτά, όχι περισσότερο. Αν δεν τα σοτάρεις ή τα παραψήσεις, δεν θα έχουν τη σωστή υφή.

Λάθος τομάτα

Η φρέσκια, ώριμη, ψιλοκομμένη τομάτα είναι το κλειδί. Απόφυγε τον πολύ τοματοπελτέ ή το ζωμό γιατί κάνουν τη σάλτσα νερουλή και έντονη.

Υπερβολικό νερό

Μην τα πνίγεις στο νερό από την αρχή. Ρίξε λίγο-λίγο και μόνο όσο χρειάζεται για να «πιει» το φαγητό και να μείνει λαδερό.

Συνταγή για λαδερά φασολάκια:

Δοκιμάσαμε την παρακάτω συνταγή για λαδερά φασκολάκια από τον Γιώργο Τσούλη

Υλικά

  • 1 κιλό φασολάκια, φρέσκα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 πατάτες μέτριες, κομμένες σε μεγάλα καρέ
  • 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
  • ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη
  • 400 ml νερό, ζεστό
  • Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Πλένουμε καλά τα φασολάκια και καθαρίζουμε, κόβοντας τις δυο άκρες με ένα μικρό μαχαίρι. Αφαιρούμε τα νεύρα που μπορεί να έχουν στο πλάι και, αν τα φασολάκια είναι μεγάλα στο μήκος, τα σπάμε στη μέση.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πατάτες και το καρότο. Σοτάρουμε για 6 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς δυνατή, ρίχνουμε τα φασολάκια και ανακατεύοντας συχνά, σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά χωρίς καπάκι.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά. Ελέγχουμε την πυκνότητα της σάλτσας και την τραγανότητα από τα φασολάκια. Αν χρειάζεται, βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη, προσθέτοντας ελάχιστο νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, αφήνουμε λίγο τα φασολάκια να κρυώσουν και σερβίρουμε.