Πώς να ετοιμάσετε πατάτες φούρνου με σκόρδο και τυρί
Δοκιμάσαμε μια συνταγή για πατάτες φούρνου με σκόρδο και τυρί που συνδυάζει απλότητα και γεύση με τον καλύτερο τρόπο.
Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο και εύκολο πιάτο που μπορείς να ετοιμάσεις σε λίγα μόνο βήματα, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Το τραγανό εξωτερικό της πατάτας, το οποίο δημιουργείται κατά το ψήσιμο, σε συνδυασμό με το μαλακό και αφράτο εσωτερικό, απογειώνεται από την έντονη γεύση του σκόρδου και την πλούσια, λιωμένη υφή του τυριού.
Αυτές οι πατάτες δεν είναι απλά ένα συνοδευτικό, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και κύριο πιάτο. Αποτελούν ιδανικό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας, από ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα έως συνοδευτικό για μια βραδιά με φίλους ή οικογένεια. Με την προσθήκη μπαχαρικών και τυριού, κάθε μπουκιά είναι γεμάτη γεύση, ενώ ο φρέσκο μαϊντανός στο τέλος προσφέρει φρεσκάδα και χρώμα που ολοκληρώνει τέλεια τη συνταγή.
Η συνταγή αυτή μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ανάλογα με τα υλικά που έχεις στο σπίτι, προσφέροντας αμέτρητες παραλλαγές. Μπορείς να παίξεις με τα μπαχαρικά και τα είδη τυριού για να δημιουργήσεις την τέλεια εκδοχή που ταιριάζει στην προσωπική σου γεύση. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψεις τις πατάτες, να τις ανακατέψεις με τα υλικά και να τις αφήσεις να ψηθούν στον φούρνο!
Υλικά:
- 4 μεγάλες πατάτες, πλυμένες και κομμένες σε κυδωνάτες φέτες
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα ή άλλο της επιλογής σου)
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση
- Φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα ή λάδωσέ το ελαφρώς.
- Κόψε τις πατάτες σε κυδωνάτες φέτες (περίπου 8 κομμάτια ανά πατάτα) και βάλε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό για 20-30 λεπτά. Αυτό βοηθάει να φύγει το περιττό άμυλο, κάνοντάς τες πιο τραγανές στο ψήσιμο. Σούρωσέ τις και στέγνωσέ τις καλά με μια καθαρή πετσέτα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το λιωμένο σκόρδο, το τριμμένο τυρί, την πάπρικα, τη ρίγανη, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το αλάτι και το πιπέρι. Πρόσθεσε τις πατάτες και ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
- Άπλωσε τις πατάτες στο ταψί σε μία στρώση, με τη φλούδα προς τα κάτω.
- Ψήσε για 35-40 λεπτά, γυρίζοντας τις πατάτες στη μέση του χρόνου, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
- Μόλις βγουν από τον φούρνο, πασπάλισε με λίγο ακόμα τυρί και φρέσκο μαϊντανό.
Σερβίρονται ως συνοδευτικό ή σνακ με ντιπ, αλλά και δίπλα σε κρέας, αυγά ή λαχανικά για ένα πλήρες γεύμα!