Λαχταριστή κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες ημέρες του Νοεμβρίου

Λαχταριστή κοτόσουπα με αυγολέμονο: Η τέλεια συνταγή για τις κρύες ημέρες του Νοεμβρίου

Οι σούπες αποτελούν αγαπημένο φαγητό πολλών αυτή την περίοδο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν.

Η λαχταριστή τους γεύση, τα αρώματά τους αλλά και οι θρεπτικές τους ιδιότητες είναι σίγουρα μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι σούπες βρίσκονται στην κορυφή του διατροφικού μενού της εποχής.

Εκτός βέβαια από τα παραπάνω, η γκάμα των γεύσεων και των υφών είναι ακόμη ένας από τους λόγους που, ακόμη κι αν δεν είστε φαν της σούπας μπορείτε να βρείτε τη δική σας αγαπημένη συνταγή. Από βελουτέ και σούπες λαχανικών με ρύζι ή ζυμαρικό μέχρι τις κρεατόσουπες, η γκάμα είναι μεγάλη.

Για τη σημερινή ημέρα έχουμε επιλέξει μια από τις πιο νόστιμες και διαδεδομένες, την αγαπημένη σε όλους μας κοτόσουπα με αυγολέμονο.

Συνταγή για λαχταριστή κοτόσουπα με αυγολέμονο

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο καθαρισμένο
  • 2 λίτρα νερό
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα κομμένα σε λωρίδες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό 1-2 λεμονιών
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το καθαρισμένο κοτόπουλο τεμαχισμένο μαζί με το κρεμμύδι και τα καρότα, αλάτι και λίγο λάδι να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το νερό και αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα, πριν αρχίσει να βράζει.

Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο και μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι. Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει βράση.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το ρύζι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 20 λεπτά. Εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό, ώστε η σούπα να μείνει με αρκετό ζωμό.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα μέχρι να ανακατευτούν. Δεν τα χτυπάμε πολύ, γιατί δεν πρέπει να σχηματισθεί αφρός. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε 5-6 κουταλιές από το ζεστή σούπα ή και περισσότερες, μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας για να πάει παντού το αυγολέμονο.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε ζεστή συνοδεύοντας τη με το βρασμένο κοτόπουλο και τα καρότα.