φασολάδα

Συνταγή για φασολάδα «όνειρο» -Τέλεια γεύση, λιώνουν στο στόμα

Η φασολάδα είναι ένα από τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που αγαπάμε, ιδίως τον χειμώνα, τόσο για τη «θαλπωρή» που μας χαρίζει mε κάθε μπουκιά, όσο και για τη θρεπτική αξία.

Η συνταγή για να κάνει κανείς μια κοκκινιστή φασολάδα είναι εύκολη, με υλικά που υπάρχουν ήδη στις κουζίνες μας.

Υπάρχουν πολλά μυστικά για να βγει μια φασολάδα γευστική, με τα όσπρια να λιώνουν στο στόμα και να είναι η σάλτσα όπως πρέπει χυλωμένη, το βασικότερο βήμα από όλα όμως είναι τα φασόλια να έχουν μουλιάσει σε νερό ή να έχουν βράσει για περίπου 40 λεπτά πριν μαγειρευτούν, έτσι ώστε να μαγειρευτούν σωστά.

Τα φασόλια πρέπει να είναι καλής ποιότητας, κοινώς, όχι κίτρινα ή ξεφλουδισμένα. Αν προτιμάτε τα φρέσκα, πρέπει να δείτε αν το φασόλι σας θρυμματίζεται. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι διότι σημαίνει πως είναι ξερό και δεν θα βράσει εύκολα. Αν από την άλλη αν αγοράσετε συσκευασμένα φασόλια μπορείτε είτε να τα μουλιάσετε από το βράδυ ώστε να είναι πιο «βραστερά», είτε να τα βράσετε σε νερό για 40 με 45 λεπτά.

Δείτε τη συνταγή για τη φασολάδα

Υλικά

  • 500 γραμ. ξερά φασόλια
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 2 καρότα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστούν ελαφρώς. Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο ψηλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50’, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.