Φωτογραφία: Shutterstock

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πατάτες: Η συνταγή που σαγηνεύει με κάθε μπουκιά

Ένα από τα φαγητά που λατρεύουμε να φτιάχνουμε το Σαββατοκύριακο, χάρη στην άνεση του χρόνου, είναι το κοκκινιστό.

Υπάρχουν κάποια φαγητά που, στη μνήμη μας έχουν «μαμάς». Σπιτικό ζεστό φαγητό, συνήθως γιουβέτσι ή κοκκινιστό στην κατσαρόλα, μάς θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι με φίλους και συγγενείς.

Για αυτή και μόνο την ανάμνηση αξίζει να ετοιμάσει κανείς ένα λαχταριστό κοτόπουλο κοκκινιστό στην κατσαρόλα, που εκτός των άλλων έχει τέλεια γεύση και εύκολη συνταγή.

Υλικά

  • 4 μπουτάκια κοτόπουλο
  • 5 -6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • ελαιόλαδο
  • 100 ml. κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.ς κανέλα
  • 2 κ.ς πάπρικα
  • 4 μικρά μπαχάρια
  • 150 γρ. νερό ζεστό
  • Αλάτι – πιπέρι -ρίγανη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και ρίχνουμε,λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μπούτια κοτόπουλο μέσα. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα.

Μόλις μαγειρευτούν εξωτερικά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε με το μάτι ακόμη λίγο ελαιόλαδο, ίσα να σκεπάσει τον πάτο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες, το σκόρδο, τα καρότα, όλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας. Περνάμε από τη φωτιά μέχρι να μαραθούν και ύστερα ρίχνουμε τον πελτέ. Προσθέτουμε το κοτόπουλο να πάρει λίγο άρωμα από τα λαχανικά και τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί.

Έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι της και αφήνουμε να βράσουν και να πιουν τα πολλά ζουμιά για 40-50 λεπτά.