Φωτογραφία: pexels

Συνταγή για χυλοπίτες με κοκκινιστό μοσχάρι στο φούρνο -Το κρέας που γίνεται «λουκούμι»

Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα ζεστό πιάτο χυλοπίτες με κοκκινιστό κρέας, ένα Κυριακάτικο μεσημεριανό.

Όπως και το γιουβέτσι, έτσι και η παραλλαγή του κοκκινιστού με χυλοπίτες στον φούρνο, έχει ονειρεμένη γεύση και ένα ανεπανάληπτο άρωμα , στα οποία δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Στη συνταγή που έχουμε για σήμερα θα χρειαστείτε υλικά που κατά βάση έχουμε όλοι στην κουζίνα μας. Τα μπαχαρικά που θα απογειώσουν τη γεύση είναι η κανέλα, τα μπαχάρια και η δάφνη, ενώ το μυστικό για να βγει το κρέας «λουκούμι» είναι να μαγειρευτεί σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1μιση με 2 ώρες.

Δείτε τη συνταγή για τις χυλοπίτες με μοσχάρι στον φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1½ κονσέρβα κονκασέ
  • 2 λίτρα ζεστό νερό
  • 2 δαφνόφυλλο
  • 2 μπαχάρια
  • 1 κ. γ. ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • αλάτι/ πιπέρι ανάλογα τα γούστα
  • 500 γρ. χυλοπίτες
  • 130 γρ. τριμμένο τυρί

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να κάψει το λάδι και ρίχνουμε το κρέας. Τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι απλά να ροδίσει. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα ρίχνουμε αλάτι πιπέρι, την πάπρικα, την κανέλα και λίγη ρίγανη, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί μας. Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε την κονσέρβα ντομάτας και ανακατεύουμε.

Το αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά και προσθέτουμε 1 λίτρο από το νερό μας, τις δάφνες και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 μισή ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Τότε, αδειάζουμε προσεκτικά όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί ή σε μια γάστρα.

Πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι, προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις απλώνουμε προσεκτικά στο υγρό του ταψιού. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε όταν είναι έτοιμο και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή όποιο τυρί θέλουμε.