Εύκολη συνταγή για μελομακάρονα για να μπαίνουμε σιγά σιγά σε festive mood
Αν υπάρχει κάτι που περιμένουμε κάθε χρόνο μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου, με όρεξη και λαχτάρα, αυτά είναι σίγουρα τα μελομακάρονα.
Είτε το αγαπημένο σας Χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι οι κουραμπιέδες, είτε τα μελομακάρονα, πρέπει να παραδεχτείτε πως, το άρωμα της κανέλας και του πορτοκαλιού, η τραγανή αλλά παράλληλα μελωμένη υφή τους και η σοκολατένια επίστρωση -αν σας αρέσουν τα πιο μοντέρνα μελομακάρονα- δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα άλλο γλυκό εποχής.
Στην παρακάτω συνταγή η ζύμη δεν έχει ζάχαρη, ωστόσο το γλυκό σιρόπι θα είναι αρκετό για να γευτείτε τη μαγεία των Χριστουγέννων, όσο για την έξτρα πινελιά, μόλις πια έχουν κρυώσει τα μελομακάρονά σας μπορείτε να τα βουτήξετε σε κουβερτούρα σοκολάτας και να πασπαλίσετε με λευκή κουβερτούρα.
Δείτε τη συνταγή για τα μελομακάρονα
Υλικά
Για την ζύμη
- 2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κούπακονιάκ
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ σόδα
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ κανέλα
- 3/4 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες μέλι
- 1/2 πορτοκάλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Στο μίξερ ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε την σόδα που την διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι και ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν την κανέλα, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.
Σιγά - σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 στον αέρα στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα το σιρόπι και όταν έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα τραβάμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και μόλις απορροφήσουν το σιρόπι τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Μπορείτε αν θέλετε να βουτήξετε τα μελομακάρονα σε κουβερτούρα σοκολάτας ή να πασπαλίσετε με τριμμένο καρύδι και μέλι.