Συνταγή για μαστιχωτά μουστοκούλουρα -Το πιο νόστιμο φθινοπωρινό σνακ
Τα μουστοκούλουρα είναι λαχταριστά, μαλακά, γεμάτα γεύση και άρωμα.
Αν και στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πολλά, τα σπιτικά μουστοκούλουρα είναι πάντα καλύτερα καθώς έχουν πιο φρέσκια γεύση και υφή.
Εκτός αυτού βέβαια, καθώς ετοιμάζετε το ζυμάρι σας και ψήνετε έπειτα τα μουστοκούλουρά σας στον φούρνο, το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει αρώματα φθινοπώρου.
Η εποχή, και δη η θερμοκρασία που πέφτει, είναι ιδανική για να φτιάξετε τα δικά σας λαχταριστά μουστοκούλουρα.
Είναι το τέλειο πρωινό σνακ συνοδεία με τον ζεστό καφέ σας αλλά αποτελεί και το πιο νόστιμο κέρασμα για τους καλεσμένους σας στο σπίτι.
Συνταγή για μουστοκούλουρα
Συστατικά
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 3/4 κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κούπα πετιμέζι
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- Προαιρετικά 1 φλιτζάνι σταφίδες
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Στον κάδο ενός μίξερ βάζουμε το λάδι, το πετιμέζι , το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν , τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Γυρίζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σε λίγες δόσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας για 15-20 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας με λίγο λάδι.
Ανοίγουμε κάθε τμήμα ζύμης και είτε ενώστε τα δύο άκρα για να σχηματίσουμε ένα δαχτυλίδι είτε φτιάχνουμε τη ζύμη σαν μπισκοτάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στην κεντρική σχάρα για 10-15 λεπτά. Το ψήσιμο τους περισσότερο τα κάνει λιγότερο μαλακά και μαστιχωτά και πιο τραγανά. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και σερβίρουμε με καφέ.