Πώς να φτιάξετε ένα νόστιμο κέικ που λιώνει στο στόμα χρησιμοποιώντας μόνο υλικά από την κουζίνα σας
Ιδανικό για απογευματινές λιχουδιές, για ένα ειδικό πρωινό ή για να το μοιραστείς με αυτούς που αγαπάς, αυτή η συνταγή για κέικ είναι πολύ εύκολη, γρήγορη και οικονομική.
Το αφράτο κέικ, με την μαλακή υφή και το άρωμα που γεμίζει την κουζίνα, είναι από τις συνταγές που μας μεταφέρουν σε μια απογευματινή συνάντηση με την γιαγιά, σε μια κουζίνα γεμάτη γέλια, σε μια στιγμή με φίλους και καλή παρέα.
Για να το φτιάξεις, δεν χρειάζεται να είσαι σεφ ή να έχεις εξεζητημένα υλικά. Μόνο όρεξη για να φτιάξεις κάτι νόστιμο με ό,τι έχεις στο σπίτι. Αυτή είναι μια από εκείνες τις συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά, από τετράδιο σε τετράδιο, από κουζίνα σε κουζίνα.
Είναι τέλειο για να συνοδεύσεις τον καφέ, το τσάι ή το ρόφημα που προτιμάς. Για να το έχεις πάντα σπίτι όταν έρχονται επισκέψεις ή απλά για να το απολαύσεις μόνος σου. Είναι το κλασικό κέικ που πάντα έρχεται στο μυαλό και, μόλις το δοκιμάσεις, δεν μπορείς παρά να θες να το ξαναφτιάξεις.
Αυτό το κέικ είναι λαχταριστό και από μόνο του, αλλά αν θέλεις να το απογειώσεις λίγο παραπάνω, πασπάλισέ το με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρεις. Επίσης, είναι υπέροχο με γλάσο σοκολάτας, μαρμελάδα ή και γλυκό του κουταλιού.
Υλικά για το κέικ:
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα λεμονιού
Βήματα για ένα κέικ που λιώνει στο στόμα:
- Πριν ξεκινήσεις, προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Άλειψε ένα μέτριο ταψί με βούτυρο και πασπάλισέ το με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ. Αν θέλεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λαδόκολα για να το βγάλεις πιο εύκολα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τα 4 αυγά και τη ζάχαρη. Χτύπησέ τα με μίξερ ή με το χέρι (με όρεξη) μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, να γίνει ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο. Αυτό το βήμα είναι καθοριστικό για την ελαφριά υφή που κάνει το κέικ να λιώνει στο στόμα.
- Πρόσθεσε το μισό φλιτζάνι γάλα και το μισό φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Κοσκίνισε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Αυτό βοηθάει το κέικ να γίνει αφράτο. Πρόσθεσε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα σε δόσεις και ανακάτεψε απαλά με κυκλικές κινήσεις για να μη χάσεις τον αέρα.
- Πρόσθεσε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Συνδυάζεται υπέροχα με την αφράτη υφή του κέικ.
- Ρίξε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και βάλε το στον φούρνο για 30-35 λεπτά. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο όταν βάλεις μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και βγει καθαρή. Το κέικ πρέπει να έχει πάρει χρώμα από έξω και να είναι πολύ μαλακό από μέσα.
- Μόλις το βγάλεις από τον φούρνο, άφησέ το να κρυώσει για μερικά λεπτά πριν το βγάλεις από το ταψί. Άφησέ το να κρυώσει τελείως πάνω σε μια σχάρα ή πιάτο πριν το κόψεις.
Καλή απόλαυση!