Συνταγή για σουφλέ πατάτας που θα τους ξετρελάνει όλους -Τυρένιο και λαχταριστό
Αν αναζητάτε μια συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο οικογενειακό τραπέζι ή θα σας λύσει τα χέρια όταν έχετε καλεσμένους, αυτό το σουφλέ πατάτας είναι ό,τι πρέπει.
Με βάση τις βραστές πατάτες και πλούσιο μείγμα από τυριά, κρέμα γάλακτος και ζαμπόν, συνδυάζει απλότητα και γεύση σε κάθε μπουκιά.
Το σουφλέ πατάτας που βρήκαμε στο site Μητσομαγειρέματα ψήνεται στον φούρνο μέχρι να ροδίσει το τυρί και να αποκτήσει μια υπέροχη, λαχταριστή κρούστα.
Είναι comfort food στα καλύτερά του – μια συνταγή που θυμίζει ζεστασιά, φροντίδα και σπιτικό φαγητό.
Συνταγή για σουφλέ πατάτας:
Υλικά:
- 1 με 1½ κιλό πατάτες βρασμένες
- 250γρ. φέτα
- 200γρ. κεφαλοτύρι
- 600γρ. γκούντα
- 7 με 8 φέτες ζαμπόν
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κρέμες γάλακτος
- 3 αυγά
- Τριμμένη φρυγανιά.
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 με 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Ετοιμασία:
Έχουμε βράσει τις πατάτες μας και τις έχουμε καθαρίσει. Βουτυρώνουμε το πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση βάζοντας τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Προσθέτουμε το ζαμπόν, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, λίγο Γκούντα, λίγο πιπέρι και ελάχιστη ρίγανη. Τέλος, λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Διαλύουμε ή κόβουμε ροδέλες τις βρασμένες πατάτες, που έχουμε και τις απλώνουμε στο πυρέξ. Ρίχνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε, για να πάει παντού. (* Για όσους διαλύσουν τις πατάτες, είναι καλύτερα να τις ρίξετε μέσα στο μπολ με το μείγμα και μετά στο πυρέξ. Θα ανακατευτούν καλύτερα.) Τέλος, απλώνουμε το Γκούντα από πάνω και τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο για 30 λεπτά.
Όταν το σουφλέ γίνει, το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά το σερβίρουμε.