μακαρονάδα

Συνταγή για την πιο νόστιμη και απλή ιταλική μακαρονάδα, με υλικά που ήδη έχετε

Η μακαρονάδα aglio e olio είναι μια από τις πιο εμβληματικές συνταγές της ιταλικής κουζίνας.

Η μακαρονάδα aglio e olio (προφέρεται «άλιο ε όλιο») είναι ίσως η πιο εμβληματική έκφραση της ιταλικής γαστρονομικής απλότητας. Με μόλις λίγα υλικά αυτό το πιάτο αποδεικνύει πως η ποιότητα και η σωστή τεχνική μπορούν να κάνουν θαύματα, χωρίς να χρειάζονται περίπλοκες σάλτσες ή πολυτελή συστατικά.

Προέρχεται από τη Νάπολη, αλλά έχει κατακτήσει όλη την Ιταλία (και τον κόσμο) για τον άμεσο, αυθεντικό του χαρακτήρα. Είναι το πιάτο που θα φτιάξεις όταν δεν έχεις τίποτα στο ντουλάπι ή όταν απλώς θέλεις κάτι ελαφρύ, γρήγορο και αληθινά ικανοποιητικό. Το κλειδί είναι να μην κάψεις το σκόρδο και να ανακατέψεις σωστά τα μακαρόνια με το λάδι, ώστε να «δέσει» η γεύση σε κάθε μπουκιά.

Ακολουθεί η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή, όπως θα την απολάμβανες σε ένα trattoria της Νότιας Ιταλίας:

Συνταγή για μακαρονάδα aglio e olio:

Υλικά (για 2 άτομα):

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 4–5 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φετούλες
  • 60 ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (ή μπούκοβο)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος (1–2 κουταλιές)
  • Αλάτι
  • Προαιρετικά: τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (παραδοσιακά δεν βάζουν)

Εκτέλεση:

  1. Βράσε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κράτησε λίγο από το νερό τους (περίπου 1/2 φλιτζάνι).
  2. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο και την πιπερίτσα (ή μπούκοβο) και σοτάρισε μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει το σκόρδο (προσοχή να μην καεί, γιατί θα πικρίσει).
  3. Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, στράγγισέ τα και ρίξ’ τα κατευθείαν στο τηγάνι με το λάδι και το σκόρδο.
  4. Πρόσθεσε λίγο από το νερό των ζυμαρικών (2–3 κουταλιές της σούπας) για να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και ανακάτεψε καλά.
  5. Πασπάλισε με μαϊντανό, ανακάτεψε άλλη μια φορά και σέρβιρε αμέσως.