Focacceria Napul’e: Στο μικροσκοπικό μαγαζί της Πετράκη ξεφουρνίζουν χειροποίητη φοκάτσια
Πριν από λίγες ημέρες, στον πολυσύχναστο δρόμο της οδού Πετράκη στην «καρδιά» της Αθήνας, άνοιξε ένα μαγαζί που σερβίρει χειροποίητη φοκάτσια.
Το Focacceria Napul’e είναι η ολοκαίνουργια άφιξη στο Νο30 της Πετράκη, για την οποία οι ήδη μυημένοι της πόλης άρχισαν να μιλούν ενθουσιασμένοι και όπως αποδείχθηκε δεν είχαν άδικο.
Το μαγαζί απλό και λιτό δίχως κάτι ιδιαίτερο. Λιγοστά μεταλλικά τραπεζοκαθίσματα στέκονται μπροστά από τη τζαμαρία, ενώ εντός μέσα σε μια τζαμένια βιτρίνα βρίσκονται αλλαντικά, τυριά, λαχανικά και ό,τι άλλο μπορεί να γεμίσει μία φοκάτσια.
Το βλέμμα πέφτει επάνω στις φοκάτσιες που βρίσκονται στον πάγκο και την porchetta που φαίνεται άκρως λαχταριστή. Ψημένη για τουλάχιστον πέντε ώρες αποκτά κρατσανιστή κρούστα και ζουμερό εσωτερικό. Αφού κοπεί σε λεπτά κομμάτια γεμίζει τη μαεστρικά φτιαγμένη φοκάτσια.
Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 12 διαφορετικές φοκάτσιες, μία εξ αυτών vegan και η άλλη vegetarian. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε, όποτε το προσωπικό το Focacceria Napul’e βρίσκεται δίπλα σας για να σας βοηθήσει.
Όποια όμως και να επιλέξετε θα την ευχαριστηθείτε. Η φοκάτσια, που χρειάζεται 72 ώρες για να δημιουργηθεί, έρχεται χρυσαφένια και μοσχοβολά, ενώ η φρεσκάδα και η ποιότητα των υλικών είναι ολοφάνερη από την πρώτη μπουκιά. Στη Focacceria Napul’e συνεργάζονται με μικρούς Ιταλούς παραγωγούς, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τα διαλεχτά προϊόντα τους.
Η Saporita με spianata piccante, μελιτζάνα, μπουράτα, μαρινάρα και φρέσκο βασιλικό -που δοκίμασα- έφτασε πληθωρική, τυλιγμένη σε λευκό χαρτί, και ήταν ένα ποίημα.
Ένα βρεθείτε στο Focacceria Napul’e, εκτός από τη φοκάτσια, μην ξεχάσετε να γευτείτε τα συγκλονιστικά arancini, τα οποία, ίσως, είναι τα καλύτερα της πόλης.
Η ιστορία της φοκάτσια
Πρόδρομος της πίτσας, η φοκάτσια είναι ένα από τα πιο παλιά ψωμιά της Ιταλίας. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τους Ετρούσκους. Οι πρώτες φοκάτσιες ήταν άζυμα που παρασκευάζονταν από αλεύρι, νερό και αλάτι. Αυτή η απλή σύνθεση σήμαινε ότι μπορούσαν να μαγειρευτούν χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή θερμότητας εκείνη την εποχή -συχνότερα στην εστία της οικιακής φωτιάς. Η ζύμη γινόταν πλατιά πάνω σε μια πέτρινη πλάκα και μαγειρευόταν στις καυτές στάχτες, εξ ου και το λατινικό της όνομα, panis focacius («ψωμί της εστίας»).
Με την πάροδο των αιώνων, οι συνταγές για τη φοκάτσια έγιναν πιο περίτεχνες. Σήμερα προστίθεται συνήθως μαγιά, η βασική ζύμη περιλαμβάνει ελαιόλαδο και συχνά ψήνονται με βότανα, μπέικον, τυρί ή άλλα συστατικά. Στην πατρίδα της, η φοκάτσια είναι πιθανώς πιο στενά συνδεδεμένη με τη Γένοβα, όπου είναι γνωστή ως πίτσα genovese και συνοδεύεται από λεπτές φέτες σοταρισμένων κρεμμυδιών και μυρωδικών. Στην περιοχή της Μπολόνια είναι γνωστή ως crescentina, ενώ στην Τοσκάνη και σε μέρη της κεντρικής Ιταλίας γίνεται schiacciata. Οι πιο γνωστές μορφές φοκάτσια έχουν χρυσαφένια, ελαφρώς αλμυρή κρούστα με «λακάκια» και μαλακό εσωτερικό. Ωστόσο, η υφή ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και οι γεύσεις ποικίλλουν ανάλογα με τα συστατικά.
Πού: Focacceria Napul’è, Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τηλέφωνο: 210 3316161, Ωράριο: Καθημερινά: 11:00-19:00