Πού τρώμε ναπολιτάνικη πίτσα και αυθεντική καρμπονάρα -Εστιατόρια και τρατορίες σε κάθε περιοχή της πόλης
LIVING CITY

Πού να απολαύσετε αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα και καρμπονάρα -Τα καλύτερα στέκια της πόλης

Αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια και τρατορίες που επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά για τις νόστιμες πίτσες και τα πιάτα με ζυμαρικά.

Από τις αρχές των 80s η ιταλική κουζίνα κατέκτησε τη δική της θέση στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή και μέχρι σήμερα έχει φανατικούς υποστηρικτές. Εκείνα τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε μια τόσο αυθεντική ιταλική γαστρονομία όσο υπάρχει στα σημερινά εστιατόρια και τις εκλεκτές τρατορίες. Η πίτσα ήταν στα «καναδέζικα» πρότυπα, δηλαδή ψήνονταν μέσα στο ταψάκι, η ζύμη ήταν πιο παχιά, τυριά και αλλαντικά με ελληνικά προϊόντα και η καρμπονάρα αντί για αυγό είχε κρέμα γάλακτος -όπως άλλωστε και πολλά πιάτα με ζυμαρικά.

Πλέον, τα περισσότερα ιταλικά εστιατόρια και τρατορίες ακολουθούν πιστά τη γαστρονομία της γειτονικής χώρας ανοίγοντας χειροποίητο ζυμάρι για πίτσα το οποίο ψήνεται σε ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο, με τα τυριά και αλλαντικά να έχουν αντικαταστήσει τη γραβιέρα με μοτσαρέλα και το ζαμπόν με προσούτο. Σίγουρα εξακολουθούν να υπάρχουν παλιές πιτσαρίες που συνεχίζουν την ίδια παράδοση των περασμένων δεκαετιών και έχουν φανατικοί κοινό. Όπως είναι η πιτσαρία «Μονεμβασιά», στον Άλιμο, που η πίτσα είναι με χειροποίητο ζυμάρι ψημένη στον ξυλόφουρνο, αλλά με ελληνικά προϊόντα και είναι πεντανόστιμη -για αυτό εξάλλου ο επισκέπτης χρειάζεται να κάνει κράτηση για τραπέζι. Από την άλλη υπάρχει και η πίτσα που φτιάχνουν στο «Granello», στο Σύνταγμα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης και ψημένη σε ναπολιτάνικο φούρνο που κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει γευστικά στη Νάπολη.

Η πίτσα είναι και ένα από τα ωραιότερα street food που μπορείτε να απολαύσετε μαζί με ένα δροσερό cocktail μετά τη δουλειά. Τόσο στο «Malconi’s» όσο και στο «Odori» είναι από τα μαγαζιά ιδανικά για έξοδο μετά το γραφείο όπου μπορείτε να συνδυάσετε την πίτσα σας με ένα Aperol.

Στην Αθήνα όσο και στις γειτονιές υπάρχουν πολλά ιταλικά εστιατόρια που πάντα βρίσκουμε αφορμή για να επιστρέφουμε.

Ξεχωρίσαμε τα ιταλικά μαγαζιά που σερβίρουν πίτσα και ζυμαρικά και βρίσκουμε πάντα λόγο να απολαμβάνουμε αυτή την υπέροχη γαστρονομία της γειτονικής χώρας.

Da Michelle

Το Da Michelle, στην Άνοιξη, για πολλά χρόνια ήταν η ιταλική τρατορία- παντοπωλείο που συγκαταλεγόταν στα «κρυφά διαμάντια».Εξακολουθεί να είναι από τα καλύτερα ιταλικά της πόλης, μόνο που τώρα το γνωρίζουν πολλοί. Κάποτε ήταν το κρυφό μυστικό των foodies με τη φήμη του να διαδίδεται από στόμα σε στόμα.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του μαγαζιού κάνεις ένα οπτικό ταξίδι γεύσεων αφού στο ψυγείο κυριαρχούν ιταλικά προϊόντα -πολλά από αυτά δεν θα τα έχετε ξαναδεί εκτός κι αν είστε εξοικειωμένη με τη γειτονική χώρα. Τα αρώματα που έρχονται από την κουζίνα είναι μεθυστικά.

ιταλικά εστιατόρια
ιταλικά εστιατόρια

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μενού και όλα τα πιάτα είναι ημέρας: κλασικά πιάτα, όπως καρμπονάτα, αμαρτσιτσιάνα και αραμπιάτα βγαίνουν καθημερινά και επιπλέον το μενού εμπλουτίζεται με περισσότερα παραδοσιακά ιταλικά πιάτα. Εκτός από ζυμαρικά με θαλασσινά, θα βρείτε θαλασσινά με όσπρια και πιάτα με κρέας ή ψάρι.

Λεωφόρος Μαραθώνος 61, Άνοιξη

Aglio, Olio & Peperoncino

Σε ένα μικρό στενό, κοντά στην Ακρόπολη βρίσκεται η ιταλική τρατορία «Aglio, Olio & Pecorinο», από το 2002 που φημίζεται για τη γνήσια κουζίνα και τις φίνες γεύσεις. Το ατμοσφαιρικό μαγαζί μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά στη γειτονική χώρα τόσο μέσα από τη διακόσμηση όσο και με τις γεύσεις που βγαίνουν από την κουζίνα.

Το μενού είναι μικρό, αλλάζει με την εποχή και όλα μαγειρεύονται μετά από κάθε παραγγελία για αυτό θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή. Στα προτεινόμενα είναι οι μπρουσκέτες, η καρμπονάρα και πιάτο από φρέσκα ζυμαρικά. Στο τέλος δοκιμάστε την τιραμισού που είναι από τα best seller του μαγαζιού.

Πορίνου 13, Αθήνα

Brigante

Το Brifante είναι από τα μαγαζιά με ιταλική κουζίνα που διαδόθηκε στόμα με στόμα μιας και οι φίνε, απλές και «καθαρές» γεύσεις ξεχώρισαν από το μενού.

Στα best seller του εστιατορίου είναι τα ζυμαρικά με ντομάτα και βασιλικό -τόσο απλά υλικά με τόσο νόστιμη γεύση -, η σαλάτα με κοτόπουλο, το vitello tonnato, η αμαρτιτσιάνα και η πίτσα «Μαργαρίτα» και «Prosciutto». Από γλυκά προτείνουμε τα cannoli και την τιραμισού.

Ξενοφώντος 6, Αθήνα

Monzu

Σε μια μονοκατοικία στην Κηφισιά στεγάζεται το κομψό εστιατόριο Monzu που ειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα. Αυτή την εποχή είναι ιδανική για να καθίσετε στην καταπράσινη δροσερή αυλή και να απολαύσετε το δείπνο σας από τον έμπειρο σεφ Γιάννη Λιόκα.

Τόσο οι πίτσες με τη χειροποίητη ζύμη όσο και τα πιάτα με τα ζυμαρικά είναι φίνα και με ισορροπημένες γεύσεις που θα επιστρέψετε για να δοκιμάσετε περισσότερες γεύσεις.

Αν θέλετε κλασικές επιλογές δοκιμάστε πίτσα Μαργαρίτα, την αυθεντική καρμπονάρα, το vitello tonnato, ενώ στα best seller είναι η pasta με τις γαρίδες. Στα plus και οι επιλογές με κρέας -όπως η κοτολέτα. Να σημειώσω ότι το μενού αλλάζει ανάλογα την εποχή.

Maltagliati

Μια αυθεντική τρατορία με το όνομα Maltagliati βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο πάνω από 20 χρόνια. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του γουστόζικου μαγαζιού θα μεταφερθείτε στις γειτονιές της νότιας Ιταλίας που φημίζονται για τη νόστιμη κουζίνα τους.

Το μενού αλλάζει ανάλογα την εποχή, ειδικά στις σαλάτες και τα ορεκτικά, ωστόσο κλασικά πιάτα όπως η καρμπονάρα δε βγαίνουν ποτέ από τον κατάλογο. Να σημειώσω πως τα πιάτα με pasta φτιάχνονται με φρέσκα ζυμαρικά και αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας.

Στα προτεινόμενα πιάτα φυσικά η καρμπονάρα, η πάστα με πέστο, η πίτσα «Gorgonzola» με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και γκοργκονζόλα, η «Diavola» αν είστε fun των καυτερών γεύσεων και η «Porcini» με τυριά, μανιτάρια και λάδι τρούφας.

Napule

Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο Ιταλός σύζυγος της Φραντσέσκο έχουν στήσει μια ιταλική τρατορία, το «Napule», στη Βάρη, με γεύσεις που σε κάνουν να ταξιδεύεις κυρίως στον ιταλικό νότο που γαστρονομικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκεί που οι κόκκινες σάλτσες έχουν την τιμητική τους και η pasta αναμιγνύεται μοναδικά με τα όσπρια και τα θαλασσινά.

Το μενού είναι μικρό, μιας και όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα τους, και αλλάζει κάθε εποχή αφού τα εποχιακά υλικά έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στα προτεινόμενα πιάτα είναι σίγουρα η καρμπονάρα, από τις ωραιότερες που έχω δοκιμάσει, και σίγουρα η πίτσα -δοκιμάστε την Μαργαρίτα για να καταλάβετε τη νοστιμιά των υλικών και την «πιστάτσιο» με αλλαντικά και φυστίκι Αιγίνης που είναι πολύ ιδιαίτερη. Στα best seller είναι η σαλάτα buratta και το αραντσίνο.

Β. Κωνσταντίνου 34, Βάρη

Normadia

Από το 1977 μέχρι σήμερα η πιτσαρία «Νορμανδία» έχει πιστούς επισκέπτες όπου επιστρέφουν ξανά και ξανά για τις γεύσεις που κυριαρχούν στο μενού. 25 επιλογές σε πίτσα (κανονικό και ατομικό μέγεθος) και 12 σε μακαρονάδες είναι τα δύο βασικά προϊόντα του καταλόγου χωρίς να λείπουν οι σαλάτες, το πεϊνιρλί και τα κανελόνια που φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο κρέπας.

Η πιτσαρία αποπνέει αέρα από τα παιδικά χρόνια που οι γεύσεις εξακολουθούν να σε κρατάνε καθώς απολαμβάνεις ένα κομμάτι πίτσα με σπιτική κόκκινη σάλτσα. Στα plus η καρμπονάρα (με επιλογή ανάμεσα σε τρία ζυμαρικά) που ακολουθεί την ελληνική συνταγή με κρέμα γάλακτος, ζαμπόν, φρέσκα, μανιτάρια και τυριά που την απολαμβάνεις τόσο πολύ ξεχνώντας τις θερμίδες.

Cappana

Μια κλασσική τρατορία, ζεστή και φιλόξενη, με προσεγμένο μενού στην καρδιά του Κολωνακίου. Ο χώρος ζεστός και φιλόξενος σε προδιαθέτει είτε να απολαύσεις το φαγητό σου στον εσωτερικό χώρο, είτε στα τραπεζάκια που στήνονται στο πεζόδρόμιο- ιδανική επιλογή όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Η πίτσα είναι από τα δυνατά χαρτιά του καταλόγου με το ψωμάκι να είναι τραγανό, αλλά υπάρχουν κι άλλοι γευστικοί πειρασμοί. Όπως είναι το carpaccio με μοσχαρίσιο φιλέτο και μαύρη τρούφα- τόσο όση να μην αποδυναμώνει το κρέας, και το δροσερό ταρτάρ τόνου με αβοκάντο για ορεκτικά. Στα κυρίως αξίζει να δοκιμάσεις ταλιάτελες με μανιτάρια porcini και παρμεζάνα, ένα πολύ ισορροπημένο πιάτο, και το ριζότο με κρόκο Κοζάνης. Γεύσεις απλές και «καθαρές», ισορροπημένες και αυτός είναι από τους λόγους που από το άνοιγμα της μέχρι σήμερα η τρατορία έχει το δικό της πιστό κοινό.

Bellagio

Μια μοντέρνα ιταλική τρατορία που άνοιξε λίγο πριν την πρώτη καραντίνα και φημίζεται για την γνήσια καρμπονάρα. Ένας από τους κυριότερους λόγους που θα ανέβεις μέχρι την Αγία Παρασκευή είναι για να απολαύσεις αυτή την καρμπονάρα με σπαγγέτι αργής ξήρανσης, με κρόκο αβγού, guanciale, pecorino Romano, παρμεζάνα grana 18μηνης ξήρανσης και λάδι τρούφας. Η πίτσα είναι από τους πρωψταγωνιστές του καταλόγου και το ζυμάρι, φτιάχνεται με φυσικό προζύμι, είναι αφράτο, τραγανό και ψήνεται σε ξυλόφουρνο.

Αν θέλεις να κινηθείς σε κλασσικές γεύσεις επίλεξε την Bufalina με βουβαλίσια μοτσαρέλα, αλλιώς δώσε ευκαιρίαστην πικάντικη καο γουστόζα Pistacchio με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα μορταδέλλα, πέστο φιστικιού και τριμμένο φιστίκι για μια έκρηξη ευτυχίας στον ουρανίσκο σου. Από τα ορεκτικά επιβάλλεται να δοκιμάσεις το best seller arancini -κροκέτες ρυζιού γεμιστές με κιμά μπολονέζ, πολύ ισορροπημένες και άψογα εκτελεσμένες.

Αγίου Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή