Αυγά για βραδινό: Ο μυστικός σύμμαχος για καλύτερο ύπνο και εύκολη απώλεια βάρους
Τα αυγά υπήρξαν για καιρό αντικείμενο συζήτησης, κυρίως λόγω της πιθανής σύνδεσής τους με τη χοληστερόλη. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έβαλε πρόσφατα τέλος στις αμφιβολίες και τους μύθους που τα περιβάλλουν, καθώς αναγνωρίστηκαν ως «υγιεινή τροφή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και πριν από τη δήλωση του FDA, πολλοί διατροφολόγοι είχαν ήδη αρχίσει να προβάλλουν τα οφέλη των αυγών. Η διατροφολόγος Boticara García, στο βιβλίο της «Your Brain is Hungry» εξηγεί:
«Τα αυγά προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας ενώ παράλληλα είναι γευστικά και μαγειρεύονται εύκολα. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω την παλιά πεποίθηση ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα».
Όπως εξηγεί στην ισπανική Vogue η διατροφολόγος Paula Martín Clares είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη και παρέχει μεταξύ 10 -20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμινών A, D, E και K. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φαγητά που υπάρχουν και από αυτά που προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία στο δείπνο, εκείνο το γεύμα της ημέρας που αποτελεί πάντα πρόκληση λόγω έλλειψης χρόνου για να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό. Στην πραγματικότητα, είναι μια κατάλληλη εναλλακτική όταν δεν θέλετε να περισσότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Charles Orrico, τα αυγά είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθώς ένα αυγό έχει συνήθως περίπου 80, αλλά με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι μια φυσική πρωτεΐνη υψηλής αξίας (ένα αυγό έχει συνήθως περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνη) και πολύ χορταστικό. Επιπλέον, η διατροφολόγος Leticia Carrera μας εξήγησε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης για βραδινό είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την απώλεια βάρους γιατί το σώμα χρειάζεται πολλή ενέργεια για τον μεταβολισμό.
Με ποιες άλλες τροφές μπορείτε να συνδυάσετε τα αυγά για βραδινό
Δεδομένου ότι μιλάμε για μια λιπαρή και πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή, είναι ιδανικό να τη συνδυάσετε με λαχανικά και, αν θέλετε, με κάποια πηγή υδατανθράκων όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή όσπρια. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες πηγές πρωτεΐνης και λίπους, όπως το τόφου ή το αβοκάντο.
Εύκολες και γρήγορες ιδέες για δείπνο με αυγά
Μερικά από τα πιο εύκολα, γρήγορα και χορταστικά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε με αυγά:
- Ομελέτα με γαρίδες και φιλέτα γαλοπούλας στη σχάρα.
- Μια φέτα ψωμί σίκαλης με σολομό, αβοκάντο, ντομάτα και βραστό αυγό.
- Αυγό ποσέ με καπνιστό σολομό.
- Ομελέτα με αρακά.
- Φασολάκια σοταρισμένα με σκόρδο, ντομάτες λιωμένες και τηγανητά αυγά.
- Αυγά φούρνου με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και φέτα.
- Κρέμα λαχανικών με βραστό αυγό.
- Γαλλική ομελέτα με τόνο και σπανάκι και σαλάτα αποξηραμένων φρούτων με ελαιόλαδο.
- Ομελέτα λαχανικών φτιαγμένη με σπαράγγια, αρακά, φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγα τρίμματα παρμεζάνας.
- Κρέμα κολοκυθιού με τηγανητό αυγό που ετοιμάζεται σε τηγάνι με λίγες σταγόνες λάδι.
- Σαλάτα με ντομάτα και σπανάκι, μαγειρεμένες γαρίδες και βραστό αυγό.