Το ρόφημα μακροζωίας που η γιαγιά σας συνήθιζε να ετοιμάζει και να πίνει μετά το δείπνο

Το ρόφημα μακροζωίας που η γιαγιά σας συνήθιζε να ετοιμάζει και να πίνει μετά το δείπνο

Είναι η εποχή των αφεψημάτων, και ενώ το πράσινο τσάι και το τσάι matcha είναι δύο από τα πιο δημοφιλή ροφήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε ιούς όπως η γρίπη ή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, υπάρχει μία παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας και μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι: το ρόφημα από φύλλα δάφνης.

Αν «ανταλλάσσετε» τσάγια βοτάνων με τους συναδέλφους ή τους φίλους σας, αναζητώντας μια συνταγή που θα σας προστατεύσει από ιώσεις, θα σας δώσει ενέργεια ή θα σας ηρεμήσει μετά από μια αγχωτική μέρα, ίσως ψάχνετε στο λάθος μέρος. Το πιο κατάλληλο τσάι για αυτό το φθινόπωρο είναι εκείνο που ετοίμαζαν οι γιαγιάδες μας, με ένα τόσο απλό και κοινό συστατικό στην κουζίνα τους, όπως τα φύλλα δάφνης.

Όσον αφορά το αν υπάρχει ιδανική ώρα της ημέρας για να πίνετε τσάι από βότανα, η Dr. María José Crispín, διατροφολόγος στο Clínica Menorca, εξηγεί στo ισπανικό Telva: «Μπορούν να συνοδεύσουν το πρωιν, ή να σας χαλαρώσουν (όπως τα άνθη λάιμ, το χαμομήλι, το ιπποφαές…) πριν τον ύπνο. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να μας προκαλέσουν την ανάγκη να σηκωθούμε για να ουρήσουμε, με αποτέλεσμα να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, κρατώντας μας ξύπνιους.»

Αυτά είναι τα οφέλη του ροφήματος φύλλων δάφνης

Αυτό το ρόφημα, το οποίο πολλές γιαγιάδες συνήθιζαν να πίνουν, έχει αποδεδειγμένα οφέλη:

  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλους ιούς.
  • Είναι πεπτικό και καταπραΰνει τις στομαχικές ενοχλήσεις και τις καούρες.
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Έχει χαλαρωτική δράση, οπότε, όταν καταναλώνεται μετά το δείπνο, βοηθά στον ύπνο.

Πώς να προετοιμάσετε το ρόφημα δάφνης

Ο ευκολότερος τρόπος για να παρασκευάσετε το ρόφημα από δάφνη είναι να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα φύλλα. Προσθέστε 3 γραμμάρια φύλλα δάφνης σε 100 ml βραστό νερό. Αφήστε τα να εμποτιστούν για λίγα λεπτά, στη συνέχεια στραγγίξτε και πιείτε.

Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα, πάρτε 3 ή 4 μεγάλα φύλλα για 250 ml νερό, βράστε τα για 10 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και στραγγίξτε τα.