Όχι στις 8, ούτε στις 10 -Νευρολόγος αποκαλύπτει την ιδανική ώρα για δείπνο
Γνωρίζουμε τι πρέπει να περιλαμβάνει το δείπνο μας για να είναι υγιεινό - λαχανικά και πρωτεΐνη και αμυλούχους υδατάνθρακες (ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, πατάτες,όσπρια) σε ίσα μέρη. Ποια είναι, όμως, η καλύτερη ώρα για να φάτε το βραδινό σας γεύμα;
Οι ειδικοί από διάφορους τομείς (διατροφή, νευρολογία, νευροεπιστήμη) το περιορίζουν μεταξύ έξι το απόγευμα (σαν να επρόκειτο για σνακ-δείπνο) και οκτώ η ώρα, εξηγώντας το γιατί.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε το δείπνο σας
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με την καλύτερη ώρα για το δείπνο, αλλά αν σε κάτι συμφωνούν οι ειδικοί είναι ότι η καθυστέρηση αυτής της ώρας πέραν των 8 μ.μ. δεν είναι ιδανική και ότι, επιπλέον, θα πρέπει πάντα να τηρούμε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και της ώρας που πέφτουμε για ύπνο, και να προσέχουμε τι τροφές καταναλώνουμε.
Η νευροεπιστήμονας Sara Teller, μιλώντας στο ισπανικό Telva, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την χρονοδιατροφή, πρέπει να τρώμε βραδινό την ίδια ώρα κάθε μέρα: «Με αυτόν τον τρόπο, τα όργανα που είναι υπεύθυνα για την πέψη και τον μεταβολισμό της τροφής ξέρουν πότε να πιάσουν δουλειά».
«Όταν ο μικροβιόκοσμος είναι εκτός προγράμματος, τα εσωτερικά ρολόγια επίσης χάνουν την ισορροπία τους, η πέψη γίνεται πιο βαριά και δύσκολη, ο μεταβολισμός χαλάει και το πληρώνουμε με φλεγμονές».
Επιπλέον, ο ειδικός συστήνει την κατανάλωση «των περισσότερων γευμάτων κατά τις ώρες που υπάρχει φως», κάτι που μπορεί να είναι περίπλοκο με τα σημερινά προγράμματα και τους ρυθμούς ζωής, ειδικά το φθινόπωρο-χειμώνα.
Υπό αυτή την έννοια, ο νευρολόγος Conrado Estol εξηγεί ότι το πεπτικό μας σύστημα έχει προσαρμοστεί στο να τρώμε στις 6 το απόγευμα από την εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων, όταν το κυνήγι ήταν η κύρια τροφή και έπρεπε να το τρώνε πριν δύσει ο ήλιος για να διασφαλίσουν, χάρη στο φως, ότι το κρέας ήταν σε καλή κατάσταση.
Λίγο πιο ρεαλιστική είναι η σύσταση του διατροφολόγου Luis Zamora: να τρώτε το δείπνο στις 8 μ.μ. ή νωρίτερα. Αυτή η συνήθεια μειώνει την πιθανότητα να νοσήσετε από καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε το πρωινό τους στις 8πμ ή νωρίτερα και το δείπνο πριν από τις 8μμ, είναι πιο υγιείς. Και δεν αξίζει να παραλείπετε το πρωινό ή το δείπνο γιατί πρέπει να παρέχετε θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας», λέει ο ειδικός σε θέματα διατροφής.
Η Leticia Carrera , διευθύντρια του κέντρου Felicidad Carrera, φαρμακοποιός και ειδικός στη βιοχημεία και τη διατροφή, μας υπενθυμίζει ότι « αν τρώμε αργά το δείπνο θα αυξήσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη και ο μεταβολισμός μας θα βιώσει μια μεταβολή της ορμονικής ισορροπίας: θα αυξήσουμε τη γκρελίνη (ορμόνη υπεύθυνη για την όρεξη) και θα μειώσουμε τη λεπτίνη (ορμόνη υπεύθυνη για τον κορεσμό)».
Η κατανάλωση δείπνου στις 8 μ.μ. σας επιτρέπει να νηστέψετε και προωθεί την αυτοφαγία
Η αυτοφαγία είναι ένας φυσικός μηχανισμός στο σώμα μας που επιτυγχάνει την αναγέννηση των κυττάρων. Κατά αυτή τη διαδικασία, τα ίδια τα κύτταρα αποβάλλουν τα κατεστραμμένα στοιχεία, όπως πρωτεΐνες ή απόβλητα που αποθηκεύονται στο σώμα, για παράδειγμα μετά από έναν ιό, και τα οποία είναι δυνητικά τοξικά για τον οργανισμό.
Επιπλέον, «διασώζονται» και ορισμένες ενώσεις που μπορεί να είναι ακόμη χρήσιμες για το σώμα μας, επιτρέποντάς του να εξοικονομεί ενέργεια και καθυστερώντας έτσι τη γήρανση.
Για να συμβεί η διαδικασία της αυτοφαγίας, πρέπει να τρώμε λιγότερο και να λαμβάνουμε υπόψη ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές νηστείας.
Η Ana María Cuervo , συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Einstein για την έρευνα της γήρανσης στη Νέα Υόρκη, διαβεβαιώνει ότι, για παράδειγμα, « αν δεν τσιμπολογάτε μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού γεύματος, τα κύτταρά σας ενεργοποιούν την αυτοφαγία και καθαρίζουν όλα όσα έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Η διατροφολόγος Blanca García-Orea (@blancanutri), σε συμφωνία με αυτή τη θεωρία, μας υπενθυμίζει ότι «ο οργανισμός χρειάζεται 4 με 5 ώρες νηστείας μεταξύ των γευμάτων».
Επιπλέον, αν σκεφτούμε το δείπνο και τη σύσταση στην οποία συμφωνούν όλοι οι ειδικοί να περιμένουμε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάμε για ύπνο για να προάγουμε την πέψη και να αποφύγουμε την παρεμβολή της στον ύπνο, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτό που λέει η Ana María Cuervo.
«Όταν πάτε για ύπνο, τα κύτταρα χρειάζονται πράγματα να κάψουν, η δραστηριότητα μειώνεται και ο ύπνος είναι ο καλύτερος μηχανισμός καθαρισμού».
Ως εκ τούτου, ένας καλός ύπνος είναι σύμμαχος αυτής της διαδικασίας αυτοφαγίας που ωφελεί τόσο πολύ την υγεία σας.