Το ιδανικό σάντουιτς για υγιεινό και χορταστικό δείπνο, σύμφωνα με διατροφολόγο
Για να δημιουργήσετε μενού για το δείπνο σας χωρίς μαγείρεμα, για τις ημέρες που δεν προλαβαίνετε, το «ψωμί είναι η τέλεια είναι η τέλεια επιλογή», σύμφωνα με διατροφολόγο. Το γρήγορο και εύκολο σάντουιτς που προτείνει, μπορεί να αποτελέσει το υγιεινό και χορταστικό δείπνο μας.
Το κλειδί για το τέλειο δείπνο, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να είναι «ελαφρύ, μαλακό, εύπεπτο και ελαφρώς καρυκευμένο».
Τι να περιλαμβάνει; «Τα λαχανικά είναι απαραίτητα», εξηγεί στο ισπανικό Telva η Magda Carlas, πτυχιούχος Ιατρικής και Χειρουργικής, με μεταπτυχιακό στη Διαιτολογία και Διατροφή και στην Επιστήμη Τροφίμων.
«Επίσης, τα λευκά ψάρια, τα λιπαρά ψάρια, τα πουλερικά ή τα αυγά είναι καλές επιλογές πρωτεϊνούχων τροφών για το δείπνο», προσθέτει. Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, η ειδικός συνιστά το ψήσιμο λή τον ατμό. Επίσης, αν είστε νέοι και δραστήριοι, μπορείτε να προσθέσετε ζυμαρικά ή ρύζι ως συνοδευτικό πιάτο.
Αν θέλετε να φάτε επιδόρπιο, επιλέξτε ένα φρούτο ή ένα γαλακτοκομικό προϊόν χαμηλών λιπαρών .
Το εύκολο σάντουιτς για ένα υγιεινό και χορταστικό δείπνο
« Ένα σάντουιτς μπορεί να είναι μια τέλεια επιλογή σνακ ή ακόμα και ένα κύριο πιάτο για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα», λέει η διατροφολόγος. «Tο σημαντικό είναι να φτιάχνεται με ποιοτικά υλικά, ξεκινώντας από το ψωμί».
Αλλά μην ξεχνάτε να το συμπληρώνετε σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, και με γνώμονα τις συστάσεις του πιάτου του Χάρβαρντ και τις προϋποθέσεις ενός υγιεινού και πλήρους δείπνου, το ιδανικό είναι να το καταναλώνετε με μια γαρνιτούρα λαχανικών ή μια σαλάτα.
Το σάντουιτς- τορτίγια που προτείνει η διατροφολόγος (270-300 kcal.)
Συστατικά: 1 μπαγκέτα ολικής άλεσης 60 γρ., 1 αυγό ομελέτα , 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Ετοιμάστε την ομελέτα με λίγη τριμμένη παρμεζάνα (θυμηθείτε να μην προσθέσετε αλάτι, καθώς αυτό το φαγητό είναι πλούσιο σε αυτό) και βάλτε την στο ελαφρώς ψημένο ψωμί στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
«Αυτή είναι μια τέλεια επιλογή για να αυξήσετε την πρόσληψη ποιοτικών πρωτεϊνών και να φροντίσετε για την ενέργειά σας», εξηγεί η Magda Carlas, η οποία προσθέτει: « Το αυγό παρέχει πρωτεΐνες της καλύτερης βιολογικής ποιότητας. Παρέχει επίσης βιταμίνη Α και D, σίδηρο και ασβέστιο. Η παρμεζάνα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τυριά που υπάρχουν (1000 mg ασβεστίου ανά 100 γραμμάρια τυριού).
Τα λάθη που κάνουμε στο δείπνο και δεν τρώμε ισορροπημένα
Η ειδικός επισημαίνει καιτα συχνά λάθη που κάνουμε στο δείπνο μας, και καταλήγουμε να μην τρώμε με ισορροπημένο τρόπο.
-Τρώμε λίγο το μεσημέρι και έχουμε ένα μεγάλο δείπνο επειδή πεινάμε πολύ, κάτι που συμβαίνει επίσης αν δεν έχουμε φάει σνακ.
-Η κατανάλωση δείπνου μπροστά σε οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο βαρύ, λιγότερο προσεγμένο γεύμα.
-Το να μην προγραμματίζουμε το δείπνο και να τρώμε κονσέρβες, λουκάνικα, τυριά κ.λπ. μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα, για παράδειγμα, σε αλάτι ή κορεσμένα λίπη, δεν είναι επίσης μια καλή ιδέα.
-Τρώτε ένα καλό δείπνο αλλά μετά τσιμπολογάτε ατελείωτα μπροστά στην τηλεόραση.
-Σνακ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του δείπνου: Αποφύγετέ τα έχοντας κοντά σας ένα ζεστό ρόφημα.
-Τρώτε ένα ελαφρύ δείπνο και σηκώνεστε τη νύχτα για να φάτε κάτι.
-Τρώτε συχνά έξω, με αποτέλεσμα να κάνετε υπερβολές.