Κάτι γίνεται στην Αθήνα: Τα νέα εστιατόρια που άνοιξαν και απέκτησαν αμέσως viral φήμη
Ο γαστρονομικός παλμός της Αθήνας συνεχίζει να χτυπά δυνατά. Νέες αφίξεις ήρθαν να μας θυμίσουν ότι η πόλη δεν σταματά να μας εκπλήσσει τουλάχιστον μαγειρικά, τρώγοντας ακόμη καλύτερα.
Τους μήνες που μας πέρασαν, νέα εστιατόρια άνοιξαν τις πόρτες του και πολύ γρήγορα άρχισαν να συζητιούνται. Πλέον, οι περισσότεροι καλοφαγάδες έχουν καθίσει ήδη και κάποιοι μάλιστα πάνω από δύο φορές.
Πού τρώνε όλοι στην Αθήνα
Manari
Το Manari του Άρη Βεζενέ συζητήθηκε όσο κανένα άλλο εστιατόριο της Αθήνας. Η ιδέα της κυριακάτικης ταβέρνας στην καρδιά της πόλης ενθουσίασε και όσοι έχουν κάτσει στα τραπέζια με τα κατάλευκα τραπεζομάντιλα ανυπομονούν να επιστρέψουν.
Το εστιατόριο αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική κρεατοφαγία η οποία αναδεικνύεται και εξελίσσεται αλλά παραμένει συνάμα προσιτή.
Το τραπέζι γεμίζει με μπινελίκια, όπως αρνίσια νεφράκια και αφράτο κεμπάπ, φυσικά την πολυσυζητημένη ορφανή μακαρονάδα που βράζεται στον ζωμό του κρέατος και τέλεια ψημένα παιδάκια που θέλουν χέρι.
Πού: Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3
Taratsa Athens
Λίγα τετράγωνα μακριά, η Αθηναϊκή Ταράτσα, με τη συγκλονιστική θέα της πόλης, σερβίρει λεβαντίνικη κουζίνα και ευφάνταστα κοκτέιλς. Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης που βρίσκεται πίσω από το μενού δημιούργησε πιάτα με βάση την ελληνική κουζίνα με έντονα λεβαντίνικα στοιχεία.
Παλαμίδα παστουρμάς με σαλάτα φατούς στα κάρβουνα, ζεστή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με μοσχαρίσιο μεδούλι και κουκουνάρι και κεμπάπ από τέσσερα διαφορετικά κομμάτια κρέατος στα κάρβουνα που σερβίρονται πάνω σε φρέσκια πίτα.
Τα κοκτέιλ εδώ έχουν τη δική τους ιστορία, καθώς δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους του The Bar in Front of the Bar. Τα κοκτέιλ λειτουργούν συμπληρωματικά με το φαγητό, οπότε αντί για κρασί μπορείτε να δοκιμάσετε το Tabouleh ή το Fattoush.
Πού: Μητροπόλεως 60, Αθήνα
Άσωτος
Στις αρχές Νοεμβρίου, το παζλ της γαστρονομίας συμπληρώθηκε από τον Άσωτο. Στη γειτονιά του Παγκρατίου, ο σεφ Μιχάλης Μερζένης επέστρεψε, ανάβοντας φωτιές και επιλέγοντας υλικά από μικρούς ντόπιους παραγωγούς.
Η σάλα με τα χαμηλά φώτα, τις λάμπες πετρελαίου στα τραπέζια και το μοναχικό λουλούδι σε ένα κατρούτσο μοιάζει να έρχεται από το παρελθόν και εισάγεται σε κάτι πιο σύγχρονο.
Η αρχή του φαγητού γίνεται με προζυμένιο ψωμί με τραχανά συνοδεία χειροποίητου βούτυρου. Ο λαχανοντολμάς γεμισμένος σε κρέας κόβεται σε κομμάτια, ενώ το κοτόπουλο με άγρια μανιτάρια έχει ένα νόστιμο ζουμί. Για το τέλος, η σεράνο με τόνκα θα κλείσει, αν μη τι άλλο, γλυκά το γεύμα σας.
Πού: Αμύντα 6, Παγκράτι
Ιώδιο
Στον δρόμο της Λουκιανού στο Κολωνάκι, το Ιώδιο φέρνει τον κόσμο της θάλασσας στο κέντρο της πόλης. Από τον χώρο με τον κοσμπολίτικο αέρα έχουν περάσει, ήδη, οι foodies της πόλης καθώς το όνομα της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η σεφ μαζί με την Ερασμία Μπαλάσκα και την Δανάη Βορίδου, αφού γνωρίστηκαν στο δις αστεράτο Funky Gourmet, συναντήθηκαν στο Ιώδιο προσφέροντας τα καλούδια του βυθού.
Εξαιρετική πρώτη ύλη δουλεύεται με fine dining τεχνική, δημιουργώντας νόστιμα πιάτα. Τα στρείδια σερβίρονται με ένα μπουκαλάκι γεμάτο σάλτσα πράσινης πιπεριάς, ενώ το αυγοτάραχο Μελίχλωρο Μεσολογγίου σε φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης. Από ωμά το φρέσκο ψάρι ημέρας κόβεται σε λεπτές φέτες και παντρεύεται με ελαιόλαδο και θυμάρι, μοσχοβολά.
Το μενού συμπεριλαμβάνει αχινομακαρονάδα αλλά και αστακομακαρονάδα, ενώ οι καραβίδες και ψάρι Ευβοϊκού ψήνονται στα κάρβουνα. Στα γλυκά το Σικάγο στο Κολωνάκι που θυμίζει κυπελάκι της Έβγα σίγουρα κερδίζει.
Πού: Λουκιανού 36, Κολωνάκι
Cinapos
Άλλη μία πρόσφατη άφιξη της Αθήνας είναι ο Cinapos του σεφ Πάνου Ιωαννίδη. Σε έναν χώρο που θυμίζει πλατεία χωριού, παρέες, οικογένειες και ζευγάρια φαίνεται να έχουν βρει έναν χαλαρό προορισμό με γνώριμες γεύσεις.
Εδώ, η ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστεί με αγαπημένα πιάτα και χωρίς πολλά πειράματα. Τα καλοτυλιγμένα ντολμαδάκια και τα κεφτεδάκια ανοίγουν την όρεξη, ενώ η μελιτζανοσαλάτα βγάζει αυτή την ιδιαίτερη καπνιστή γεύση. Ο κόκορας με το χυλοπιτάκι είναι το απόλυτο comfort food και τα παϊδάκια πρόβατο λαχταριστά, έχοντας το σωστό κόψιμο και το λιπάκι που χρειάζονται.
Πού: Ηρακλειδών 10, Θησείο