ΦΙΤΑ: η γαστροταβέρνα στον Νέο Κόσμο που αποθεώνει την ψαροφαγία

ΦΙΤΑ: Η γαστροταβέρνα στον Νέο Κόσμο που αποθεώνει την ψαροφαγία

Πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην περιοχή Δρουγούτι, στη γαστροταβέρνα ΦΙΤΑ του Φώτη Φωτεινόγλου και του Θοδωρή Κασσαβέτης από φέτος μαγειρεύει ένας από τους καλύτερους σεφ της χώρας, ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο Φώτης και ο Θοδωρής, σεφ και οι ίδιοι, αν και επιμένουν να αυτοαποκαλούνται οι μάγειρες, έδωσαν μια γαστρονομική αύρα σε αυτή την προσφυγική γειτονία, που ακόμα διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα, όταν πριν από μερικά χρόνια, το 2019 συγκεκριμένα, δημιούργησαν το ΦΙΤΑ.

Το περίεργο όνομα του γαστρομαγειρίου τους, όπως λένε οι ίδιοι, προέκυψε από μια σύμπτυξη των ονομάτων τους και από την αρχή ειδικεύτηκαν στην value for money ψαροφαγία. Έτσι, το ΦΙΤΑ έγινε γρήγορα talk of the town, μας κακόμαθε με τις fine dining συνταγές του και μέχρι σήμερα επιμένει στην εκλεκτή ποιότητα και σε ένα μενού, που αλλάζει καθημερινά.

Φωτογραφία: Facebook Φιτα Εστιατοριο 

Σε έναν μίνιμαλ χώρο λοιπόν, με ανοιχτή κουζίνα, όπου μπορείτε να δείτε την παρασκευή των πιάτων σας, αλλά και με εξωτερική αυλή, που έχει φόντο τις προσφυγικές πολυκατοικίε κια τις γραμμές του τραμ, θα απολαύσετε μοναδικές συνταγές από τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Τι θα φάτε στο ΦΙΤΑ, το γαστρομαγειρείο του Νέου Κόσμου

Ο λόγος που το μενού ανανεώνεται είναι ακριβώς, γιατί οι ιδιοκτήτες  ήθελαν από την αρχή  να ακολουθούν τις εποχές και να εμπνέονται από ό,τι καλό βρίσκουν στην αγορά. Πάντα, βέβαια, υπήρχαν στο μενού τους κάποια από τα πιο αγαπημένα πιάτα, όπως η ταραμοσαλάτα με την εξαιρετικά απαλή υφή, που συνοδεύεται από λαδένιο ψωμί  αργής ωρίμανσης με ξινόχοντρο- σαν κι αυτό δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Ακριβώς επειδή η αγορά καθορίζειτο πρόγραμμα, το ΦΙΤΑ ανοίγει στις εφτά το απόγευμα, εκτός από Σάββατο και Κυριακή που σερβίρει μόνο μεσημέρι, από τις 14;00 – τη Δευτέρα μόνο είναι κλειστό- και αυτό για να προλάβουν να ψωνίσουν, να φτιάξουν το μενού και να κάνουν προετοιμασία.

Φωτογραφία: Facebook Φιτα Εστιατοριο 

Φέτος όμως στην παρέα του Φώτη καιτου Θοδωρή, οι οποίοι έχουν και τις «Σεϋχέλλες» στο Μεταξουργείο, προστέθηκε ο Δημήτρης Δημητριάδης, ένας σεφ δημιουργικός και ευφάνταστος, που σήκωσε μανίκια, ανέλαβε την μπριγάδα και ανέβασετον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Μετά από εννιάμισι χρόνια, που κρατούσε το τιμόνι της κουζίνας του «Artisanal» στην Κηφισιά, ο κύριος Δημητριάδης, που θα τον δείτε να μαγειρεύει ο ίδιος στο ΦΙΤΑ, ήθελε μια αλλαγή. Οι βασικές αρχές που ίσχυαν πάντα εδώ- όπως ότι δεν επιλέγουν ψάρια που πουλιούνται με το κιλό, για να διατηρούν τις καλές τους τιμές, ότι εστιάζουν σε τοπικές γεύσεις και στη λογική του comfort food- ταίριαζαν στη δική του φιλοσοφία, οπότε έγινε το «πάντρεμα».

Φωτογραφία: Facebook Φιτα Εστιατοριο 

Εκείνος κράτησε κάποια must πιάτα, όπως το σπαγγέτι αυγοτάραχο, το μυξινάρι που έρχεται από την πατρίδα του Θοδωρή, το Μεσολόγγι, το ταρτάρ μπάφας με τσίλι και γαρνιτούρα ταραμά, που το είχε σκεφτεί ο Δημήτρης, τις τραγανές ροδέλες πατάτας, αλλά και το συγκλονιστικό εκλέρ καραμέλας, που οι σταθεροί   θαμώνες το παραγγέλνουν με το που θα κάτσουν,αλλά ταυτόχρονα έφερε και τις δικές του ιδέες, που βασίζονται κατά βάση σε συνταγές κατσαρόλας και μαγειρευτά.

Στο ΦΙΤΑ, θα δοκιμάσετε ψαρόσουπα και ράσα μπουρδέτο, ψητά παραπούλια με λαδολέμονο και κρητικό ανθότυρο, μελιτζάνες ιμάμ με τηγανητό τραχανά, φέτα, και σάλτσατας, αλλά και γίγαντες Φενεού σε ζωμό γραβιέρας Σύρου με βασιλικό και μανιτάρια πλευρώτους. Πλέον όμως στις επιλογές θα υπάρχει περισσότερο κρέας, όπως γιουβαρλάκια με λάχανο ψητό και αυγολέμονο αγκινάρας Ιερουσαλή, πασπαλισμένα με τριμμένη τρούφα, μυρωδάτο λουκάνικο κόκορα με πουρέ σελινόριζας και κρεμμυδάκια, στιφάδο κόκορα με μανιτάρια, καυκαλήθρες και μυρώνια, κατσικάκι με σταμναγκάθι φρικασέ, πιπεριά Φλωρίνης και κάρι, ή κεμπάπ.

Φωτογραφία: Facebook Φιτα Εστιατοριο 

Στα επιδόρπια τώρα, δίπλα στο μοναδικό εκλέρ, προστέθηκαν μια αμυγδάλου με γκανάς λευκής σοκολάτας, ένα κοκ, μια μελόπιτα και ένας  μπακλαβά ψημένος σε βούτυρο κλαριφιέ, που αναδύουν μια ρετρό αίσθηση.

Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, Νέος Κόσμος, 211-41.48.624