Cinapos Athens

Cinapos: Το νέο εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη σερβίρει ελληνικές γεύσεις σε έναν χώρο που θυμίζει πλατεία χωριού

Το όνομα του Πάνου Ιωαννίδη έχει συνδεθεί με την ιταλική κουζίνα. Όχι άδικα, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δημοφιλές MasterChef έχει μια εμμονή με το σωστά βρασμένο και δεμένο ριζότο, ενώ μέσα από το Ovio, που έχει γίνει στέκι πλέον, συστήνει τη δική του σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας.

Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης, όμως, δεν είναι μόνο αυτό και το νέο του εγχείρημα, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Πάνο Πολίτη, αποκαλύπτει την πολυσχιδή προσωπικότητά του, καθώς εμπνέεται και δημιουργεί βάσει της ελληνικής κουζίνας.

Το όνομα αυτού Cinapos.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, σε ένα από τα παλιότερα κτίρια της σύγχρονης Αθήνας, που κάποτε στέγαζε τους βασιλικούς στάβλους του Όθωνα, φωλιάζει ο Cinapos. Πρόκειται για έναν πολύ γνώριμο χώρο, όπου όσοι έχουν βρεθεί εκεί τον έχουν αντιμετωπίσει με πολύ γούστο. Κάποιοι θα θυμάστε το ροκ στέκι Stavlos και το μεξικάνικο Coyoacan.

Ο χώρος έχει μεταμορφωθεί, θυμίζοντας πλατεία χωριού. Μια ελιά στέκει στη μέση και τριγύρω της απλώνονται τραπέζια. Οι χρωματιστές επιφάνειες και τα μαξιλάρια δημιουργούν αντίθεση με το ασπρόμαυρο πλακάκι και τους ασβεστωμένους τοίχους. Λιτό μα και ντιζαινάτο.

Λίγο πιο πέρα πίσω από το μπαρ, μια εικόνα που θυμίζει τοιχογραφία, ένα κομμάτι από κάποιο σουρεαλιστικό παραμύθι. Παρόμοιες φιγούρες θα συναντήσετε και στα πιάτα.

Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο πριβέ χώροι με βαριά μοναστηριακά τραπέζια, καδράκια στους τοίχους και πήλινα δοχεία, έχοντας μια πιο χειμερινή όψη.

Το μενού στο νέο εστιατόριο του Πάνου Ιωαννίδη

Μια ματιά στο μενού αποκαλύπτει πιάτα αυθεντικής ελληνικής κουζίνας και γνώριμες γεύσεις. ΠΟΠ υλικά, χειροποίητα φύλλα, κρέας στα κάρβουνα και στη γάστρα, ψάρια πλακί και σαβόρο.

Ξεκινήστε με τζιγεροσαλάτα, πολίτικα ντολμαδάκια, κεφτεδάκια και πατάτες τηγανιτές, ενώ απολαύστε με γουλιές τσίπουρου τον μαρινάτο γαύρο και τα αχνιστά μύδια με σουτζούκι. Βάλτε στη μέση και τα «κυρίως» μπλέκοντας κρέας και ψάρι για να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις. Από τη μία αφρόψαρα σαβόρο και κυκλαδίτικο πλακί και από την άλλη αρνάκι στη γάστρα με πατάτες, κόκορας με χυλοπιτάκι αλλά και παϊδάκια πρόβατο.

Και επειδή το γλυκό πάει στην καρδιά, επιλέξτε την πορτοκαλόπιτα με παγωμένο γιαούρτι και το μυρωδάτο ρυζόγαλο.

Το φαγητό σας μπορείτε να το συνοδεύσετε με διαλεχτά ελληνικά αποστάγματα και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.

«Η ελληνική κουζίνα πιστεύω ότι είναι μια από τις ωραιότερες και νοστιμότερες του κόσμου και της Μεσογείου πάνω απ΄ όλα γιατί έχουμε πληθώρα υλικών. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι τώρα τελευταία βλέπουμε προσπάθειες μικρών παραγωγών να επαναφέρουν ξεχασμένα υλικά και συνταγές με τοπικό χαρακτήρα. Κι έτσι ξεκινάμε κι εμείς σαν Ελλάδα να έχουμε την δική μας cucina regionale, αναβιώνοντας παλιές συνταγές. Το να πάρεις έναν μουσακά και να τον κάνεις δημιουργικό, πρώτα απ΄ όλα πρέπει να παραμείνει η αρχική γεύση του μουσακά», είχε πει ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης στην Μυρτώ Λοβέρδου και στο Bovary σε παλαιότερη συνέντευξή του και όπως φαίνεται μέσα από το Cinapos δίνει «σάρκα» στα ίδια του τα λόγια.

Πού: Ηρακλειδών 10, Θησείο