Άσωτος: Η «αγύρτικη» ταβέρνα του Παγκρατίου για την οποία μιλά όλη η Αθήνα
Η νέα γαστρονομική σεζόν της Αθήνας συνεχίζει να εκπλήσσει με τις αφίξεις της, καθώς στην ήδη φημισμένη γειτονιά του Παγκρατίου, ο Άσωτος κατόρθωσε μέσα σε λίγες ημέρες να γίνει το πιο πολυσυζητημένο μαγαζί της πόλης.
Η παραβολή του Άσωτου υιού γνωστή από την παιδική μας ηλικία. Ο μικρός υιός μιας οικογένειας ζητά το μερίδιο της κληρονομιάς του και αφού κάνει μια σπάταλη ζωή καταλήγει άστεγος και ρακένδυτος. Έτσι, αποφασίζει να γυρίσει σπίτι του, παρακαλώντας τον πατέρα του να τον δεχθεί, πίσω έστω και ως υπηρέτη. Εκείνος, όμως, τον καλωσορίζει και διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή, θυσιάζοντας τον μόσχο τον σιτευτό.
Ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι, λοιπόν, στήνεται και στον Άσωτο, ο οποίος ενδεχομένως έρχεται να μας υπενθυμίσει την επιθυμία επιστροφής στο σπίτι, στις ρίζες, όπως ο καθένας τις ορίζει.
«Φαγόντες ευφρανθώντες»
Στην πλατεία Προσκόπων, οι τσιμεντένιοι τοίχοι, οι γυμνές κολώνες και τα μεταλλικά στοιχεία συνδυάζονται με κατάλευκες κουρτίνες και τραπεζομάντιλα. Απαλός φωτισμός και τρεμάμενες φλόγες σε λάμπες πετρελαίου δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό, ενώ ολόγυρα μπουκάλια και δίσκοι στέκονται σε ράφια.
Μια ρομαντζάδα και νοσταλγία κατακλύζει τον χώρο. Ίσως να «φταίνε» οι λεπτομέρειες, όπως τα γαρύφαλλα σε ένα μεταλλικό κατρούτσο, τα σερβίτσια και οι κεντητές πετσέτες και η γωνιά με τις σελίδες εφημερίδων.
Στα πιάτα τώρα… Ο σεφ Μιχάλης Μερζένης έχει δημιουργήσει ένα μικρό μενού, στη φιλοσοφία του «sharing is caring».
Η αρχή γίνεται με ψωμί που ζυμώνεται με τραχανά και σερβίρεται με δικό τους βούτυρο. Γεμάτος γεύση λαχανοντολμάς με αυγολέμονο και σέλινο. Το λάχανο πρωταγωνιστεί και σε άλλο πιάτο, ψήνεται και συνδυάζεται με πίκλα καρότου, πικάντικη σάλτσα μυρωδικών και ξινόγαλο.
Στο τραπέζι μοσχοβολά, ίσως, το πιο πολυσυζητημένο πιάτο του Ασώτου που δεν είναι άλλο από το τραγανό παστίτσιο σε φύλλο με κρέμα αρσενικού Νάξου, τρούφα και μοσχοκάρυδο. Βέβαια, το κοτόπουλο με άγρια μανιτάρια αποτελεί το πιάτο που σε κάνει να επιστρέφεις, καθώς λιώνει δίπλα σε αυτό το νόστιμο ζουμάκι.
Το γεύμα ολοκληρώνεται με ένα ξεχωριστό γλυκό, το μιλφέιγ κολοκύθας με κρεμ πατισερί με γύρη.
Η επιλογή του Ασώτου, της rogue ταβέρνας όπως συστήνεται, επιβάλλεται και να είστε σίγουροι ότι θα γραφτεί στα αγαπημένα της Αθήνας. Οι λάτρεις του, πάντως, αναμένουν το brunch του σαββατοκύριακου, το οποίο φαίνεται ότι θα αφήσει στην άκρη τα αυγά μπένεντικτ (επιτέλους!) και θα σερβίρει τηγανόψωμα και πίτες στον ξυλόφουρνο.
Πού: Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι