Υπέρταση: Αυτές είναι οι τροφές που ρίχνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Υπέρταση: Αυτές είναι οι τροφές που ρίχνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της διακοπής παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο και ανάλογα με τη βαρύτητά του, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως παράλυση, απώλεια μνήμης, διακοπή ομιλίας κλπ.

Ενδέχεται, ωστόσο, να είναι ελαφρύ και οι συνέπειές του αναστρέψιμες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το εγκεφαλικό είναι η τρίτη αιτία αναπηρίας και δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης CDC εκτιμούν ότι περισσότεροι από 795.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.

Η μεγάλη ηλικία αποτελεί το σημαντικότερο μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η αρτηριακή υπέρταση τον ισχυρότερο τροποποιήσιμο παράγοντα, αφού απαντάται περίπου στο 70% όλων των περιπτώσεων όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες.

Σύμφωνα με το medical news today, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία βοηθούν στην πρόληψη και μειώνουν το ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ωστόσο η σωστή διατροφή ενδεχομένως να μην είναι αρκετή αν δεν συνδυαστεί με μία ολιστική τροποποίηση της συμπεριφοράς που σχετίζεται με την υγεία.

Τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Μεσογειακή Διατροφή

Μια μετα-ανάλυση του 2015 12 μελετών που εξέτασαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο εγκεφαλικό διαπίστωσε ότι τα άτομα που την υιοθετούν μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές διατροφής όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Μια άλλη μετα-ανάλυση του 2015, διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2017 ανέφεραν ότι η αυξημένη πρόσληψη πίτουρου και δημητριακών κρύου πρωινού ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Ωστόσο, η συνολική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως δεν είχε σχέση με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Επιπλέον, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνα.

Οι τροφές ολικής αλέσεως που ένα άτομο μπορεί να θέλει να δοκιμάσει περιλαμβάνουν:

Φωτογραφία/Pexels
  • βρώμη
  • πίτουρο
  • κινόα
  • καστανό ρύζι
  • ψωμί ολικής αλέσεως

Φρούτα

Πολλά φρούτα περιέχουν διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση κάθε φλεγμονής, στην πρόληψη θρόμβων αίματος και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, αυτά τα φρούτα είναι:

  • αχλάδια
  • πορτοκάλια
  • μήλα
  • μπανάνες
  • φράουλες
  • γκρέιπφρουτ
  • βατόμουρα
Φωτογραφία/Pexels

Λαχανικά

Πολλά λαχανικά επίσης περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μια μελέτη του 2021 πρότεινε ότι η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Τα λαχανικά αυτά είναι:

  • καρότα
  • λάχανο
  • μπρόκολο
  • αβοκάντο
  • πιπεριές
  • ντομάτες
  • φυλλώδη χόρτα

Πρωτεΐνη

Ακόμη, έρευνα του 2017 έδειξε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι οι εξής:

Φωτογραφία/Pexels
  • άπαχα κρέατα και πουλερικά
  • γιαούρτι
  • ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες
  • αυγά
  • φασόλια
  • φακή
  • αρακάς
  • τόφου
  • καρύδια

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ωστόσο τα άτομα που στοχεύουν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού καλό θα είναι να περιορίσουν ορισμένες τροφές από την καθημερινή διατροφή τους. Οι τροφές που συνήθως συνιστάται να αποφεύγουμε είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες. Αυτές οι εναποθέσεις μπορεί ξαφνικά να σπάσουν και να σχηματίσουν έναν θρόμβο αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο και έτσι προκαλείται το εγκεφαλικό. Οι τροφές αυτές είναι:

Φωτογραφία/Pexels
  • πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
  • κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος και του χοιρινού
  • επεξεργασμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον και του λουκάνικου
  • επιδόρπια όπως κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς, εάν ένα άτομο καταναλώνει πολύ κορεσμένα λιπαρά, το επίπεδο της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) στο αίμα του μπορεί να αυξηθεί. Ένα υψηλό επίπεδο χοληστερόλης LDL στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Οι τροφές αυτές είναι:

  • αρνί
  • βοδινό κρέας
  • χοιρινό
  • βούτυρο
  • φοινικέλαιο
  • λάδι καρύδας
  • πουλερικά
  • ορισμένα τηγανητά τρόφιμα
  • τυρί
  • παγωτό

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά περιλαμβάνουν:

  • τηγανητά
  • αλείμματα, συμπεριλαμβανομένης της μαργαρίνης
  • αρτοσκευάσματα, όπως κέικ, κατεψυγμένη πίτσα και μπισκότα

Τέλος, το medical news αναφέρει πως για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου χρειάζεται μία ολιστική τροποποίηση της υγιεινής συμπεριφοράς και όχι μόνο της διατροφής. Επομένως συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ο περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ και η τακτική σωματική άσκηση.