Τι δεν θα έτρωγαν ποτέ τρεις διατροφολόγοι

Τρεις διατροφολόγοι απαντούν στην πιο κρίσιμη ερώτηση -Τι δεν θα έτρωγαν ποτέ και γιατί

Μπορεί να είμαστε επιλεκτικοί όσον αφορά τη διατροφή μας και να είμαστε προσεκτικοί στο τι καταναλώνουμε, ωστόσο ποιες είναι οι τροφές που τρεις διατροφολόγοι δεν θα έτρωγαν ποτέ; Έχετε άραγε αναρωτηθεί;

Όπως διαβάζουμε στο Best Life, τρεις διατροφολόγοι απάντησαν στην πιο κρίσιμη ερώτηση «ποια είναι τα τρόφιμα που δεν θα έτρωγαν ποτέ».

Μέσα στη λίστα τους υπάρχουν 5 τροφές που όλοι καταναλώνουμε, αν όχι καθημερινά, σε τακτική βάση.

Μεταξύ άλλων, είναι τα δημητριακά, τα οποία όσο υγιεινά κι αν φαίνονται (με εξαίρετη την βρώμη) δεν είναι. Επίσης, τα αλλαντικά, τα αναψυκτικά και τα αρτοσκευάσματα βρίσκονται, επίσης, στη λίστα.

Τι δεν θα έτρωγαν ποτέ τρεις διατροφολόγοι και γιατί

Δημητριακά

Το καλύτερο, πιο ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει συνήθως πρωτεΐνες, υγιή λίπη, σύνθετους υδατάνθρακες και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το ιδανικό είναι κάτι σε βρώμη χωρίς ζάχαρη, με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, γάλα αμυγδάλου και σπόρους chia.

Η Uma Naidoo, MD, πιστοποιημένη διατροφολόγος ψυχολόγος και Διευθύντρια Διατροφής, Τρόπου Ζωής και Μεταβολικής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι υπάρχει ένα πρωινό φαγητό που δεν θα έτρωγε ποτέ. Αυτό είναι τα δημητριακά.

«Στα super markets θα βρείτε έναν ολόκληρο διάδρομο δημητριακών με έξυπνα logo που τραβούν την προσοχή των καταναλωτών, ειδικά των παιδιών αλλά ξέρετε τι βάζετε πραγματικά στο μπολ σας κάθε πρωί;» λέει, όπως διαβάζουμε στο Best Life και συνεχίζει:

«Tα δημητριακά είναι συνήθως φτιαγμένα από απλούς υδατάνθρακες και περιλαμβάνουν την ποσότητα «σχεδόν μιας ολόκληρης ημέρας ζάχαρη».

Η κατανάλωσή τους σαν πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα που μας αφήνουν πεινασμένους λίγες ώρες αργότερα. Ένα πρωινό με υδατάνθρακες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια, εγκεφαλική «θολούρα» και ευερεθιστότητα αργότερα μέσα στην ημέρα.

 Φωτογραφία: Unsplash

Σόδα

Τα αναψυκτικά και τα αναψυκτικά διαίτης είναι από τα πιο υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που όλοι καταναλώνουμε συχνά ωστόσο, η Jinan Banna, PhD, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, λέει ότι πρέπει να αποφεύγεται.

«Η σόδα δεν έχει καμία θρεπτική αξία εκτός από θερμίδες με τη μορφή ζάχαρης. Έτσι, είναι κενές θερμίδες, οι οποίες δεν μας δίνουν κανένα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε» δήλωσε ο Banna στο CNBC Make It. Αντί να πίνετε σόδα, συνιστά να πίνετε νερό, τσάι και καφέ με μέτρο.

 Φωτογραφία: Unsplash

Αλλαντικά

Η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για το σώμα σας που βοηθά να χτίσετε ισχυρά οστά και μύες. Οι ιδανικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα άπαχα, μη επεξεργασμένα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι ή οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα φασόλια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τα αλλαντικά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Είναι επίσης γνωστό καρκινογόνο, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Ο Rob Hobson, εγγεγραμμένος διατροφολόγος και συγγραφέας του Unprocess Your Life, λέει ότι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που δεν τρώει αλλαντικά. «Το ζαμπόν και το σαλάμι έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου όταν καταναλώνονται υπερβολικά», δήλωσε πρόσφατα στην Daily Mail.

 Φωτογραφία: Unsplash

Εξαιρετικά επεξεργασμένο τυρί

Ο Hobson είπε ότι ένα άλλο τρόφιμο που αποφεύγει κατηγορηματικά είναι το επεξεργασμένο τυρί, το οποίο λέει ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι «φορτωμένο με γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται για να τους δώσουν την επιθυμητή υφή».

«Θα έλεγα να πάρετε φέτες τυριού ή φέτα για να πάρετε τα θρεπτικά οφέλη μέσα από ένα πιο φυσικό, λιγότερο επεξεργασμένο προϊόν».

 Φωτογραφία: Unsplash

Αρτοσκευάσματα

Για τον Hobson, τα προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των κέικ και των muffins, απαγορεύονται επίσης από το μενού χάρη στα υψηλά επίπεδα ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και όχι μόνο.

«Θα πρότεινα να επιλέξετε μια πιο υγιεινή γλυκιά απόλαυση όπως μια μπάρα συμπιεσμένων φρούτων και ξηρών καρπών», δήλωσε στη New York Post.

Φωτογραφία: Unsplash