Οι 4 τροφές που ειδικός στη μακροζωία δεν τρώει ποτέ, αλλά όλοι έχουμε στο ψυγείο μας
Ο Dan Buettner είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς μακροζωίας στον κόσμο, εξερευνητής και δημοσιογράφος που ανακάλυψε τις μπλε ζώνες του πλανήτη. Έχει περάσει χρόνια ερευνώντας τις συνήθειες του τρόπου ζωής που μας βοηθούν να ζήσουμε πολλά χρόνια, με υγεία.
Πρόσφατα ο ειδικός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο TikTok υπενθύμισε ότι υπάρχουν 4 τροφές που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη μακροζωία μας, αλλά και τη μειώνουν.
Ποιες είναι οι τροφές αυτές; Πρόχειρο φαγητό ή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ανθρακούχα και ζαχαρούχα ποτά, σνακ, καραμέλες, βιομηχανικά ψωμιά, μπισκότα, ζαχαρούχα δημητριακά, χάμπουργκερ, προμαγειρεμένα πιάτα...
Σίγουρα αυτά είναι τρόφιμα τα οποία έχουμε συνδέσει με βραδιές διασκέδασης, όμως δεν συνιστώνται καθόλου καθώς υποβάλλονται σε πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ύλες και άλλα πρόσθετα , εκτός από το ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα , λίπη και αλάτι.
4 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε σύμφωνα με τον Dan Buettner
Ο ειδικός στη μακροζωία υπενθύμισε τις 4 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας γιατί βλάπτουν την υγεία και την ευεξία μας.
Συσκευασμένα γλυκά
Αρτοσκευάσματα, μπισκότα, καραμέλες κ.λπ.
Αλμυρά σνακ
Τηγανητές πατάτες, μπισκότα κλπ… Είναι το φαγητό που σχετίζεται περισσότερο με την παχυσαρκία στην αμερικανική κοινωνία.
Αναψυκτικά
Αναψυκτικά, ενεργειακά και αθλητικά ποτά, χυμοί… Αποτελούν την κύρια πηγή πρόσθετων σακχάρων στην αμερικανική διατροφή. Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια άμεση σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών προβλημάτων παγκοσμίως.
Επεξεργασμένο κρέας
Όπως μπέικον , χάμπουργκερ ή λουκάνικα. Περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.
Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό
Πριν από λίγους μήνες, μια ομάδα ερευνητών από διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση μελετών για εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The BMJ.
Το συμπέρασμά τους είναι οριστικό για τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τουλάχιστον 32 βλαβερών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των σοβαρών καρδιακών και πνευμονοπαθειών, των ψυχικών διαταραχών και του πρόωρου θανάτου.
Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αύξηση σε:
- 50 % στον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
- 48-53 % στον κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών.
- 12 % στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
- 21 % υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.