Ο τόνος σε κονσέρβα: Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 για κάθε γεύμα, σύμφωνα με διατροφολόγο
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της κατανάλωσης τόνου σε κονσέρβα είναι ότι αυτός ο τρόπος συντήρησης επιτρέπει τη διατήρηση των περισσότερων ιδιοτήτων του τόνου, χωρίς την ανάγκη πρόσθετων ουσιών.
«Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες τεχνικές συντήρησης και, στην περίπτωση των ψαριών, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων σχεδόν στο ελάχιστο», επισημαίνει στο ισπανικό Telva η διατροφολόγος Paloma Quintana.
Η κονσέρβα τόνου είναι πολύ δημοφιλής- ακόμα και ανάμεσα στους σταρ του Χόλιγουντ- για διάφορους λόγους: είναι μια γρήγορη, βολική λύση για ένα γεύμα, αλλά είναι επίσης ένα τρόφιμο που συνιστάται ιδιαίτερα και από τους διατροφολόγους.
«Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που μπορεί να καταναλωθεί γρήγορα και εύκολα, οπουδήποτε. Και δεδομένου του ρυθμού ζωής στη σημερινή κοινωνία, είναι σημαντικό να έχουμε επιλογές που μας διευκολύνουν στην κατανάλωση πρωτεΐνης», λέει η Paloma Quintana.
Πότε και πώς να τρώτε τόνο σε κονσέρβα
Το γεγονός ότι το διατροφικό του προφίλ βασίζεται σε δύο βασικούς διατροφικούς πυλώνες όπως τα ωμέγα 3- τα οποία συμβάλλουν και στον έλεγχο του βάρους- και οι πρωτεΐνες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε τόνο σε κονσέρβα κάθε μέρα. Κάθε άλλο.

«Ιδανικά, θα πρέπει να τρώγεται κάθε εβδομάδα, όχι τόσο κάθε μέρα, αφού θα εκτοπίσει άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, άλλα ψάρια, αυγά. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο συσσώρευσης ορισμένων λιγότερο επιθυμητών ενώσεων», εξηγεί η Paloma Quintana, χωρίς να μειώνει την εγκυρότητα του προϊόντος.
«Ως επαγγελματίας διατροφής και διαιτολογίας, τον ενσωματώνω στη διατροφή των ασθενών μου, είτε στο μεσημεριανό γεύμα, είτε στο δείπνο, είτε στο πρωινό, είτε ως σνακ».
Η ειδικός πιστεύει ότι η κατανάλωση τόνου σε κονσέρβα διευκολύνει την εξάλειψη των υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων.
«Η ένταξή του στη διατροφή βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης λιγότερο συνιστώμενων προϊόντων, όπως τα γλυκά ή τα αλείμματα σοκολάτας, τα ζαχαρούχα ποτά ή τα έτοιμα προς κατανάλωση παρασκευάσματα που δεν παρέχουν πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν κακής ποιότητας άλευρα και λίπη», επισημαίνει.
Ποια κονσέρβα τόνου να επιλέξετε και πώς να την απολαύσετε
Η σημασία που έχει αποκτήσει η πρωτεΐνη τα τελευταία χρόνια προκάλεσε αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων, σε σημείο να δημιουργηθούν προϊόντα πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό, όπως ο τόνος σε κονσέρβα.
Πόσο συνιστώμενος είναι αυτός ο τύπος τόνου; Είναι αυτή η αύξηση της πρωτεΐνης πραγματική ή είναι προτιμότερο να καταφύγετε στις παραδοσιακές επιλογές; «Δεν είναι κακή ιδέα να προτιμήσετε ένα προϊόν με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τις συμβατικές κονσέρβες τόνου», συμβουλεύει η Paloma Quintana.
«Έχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γρ., και μας βοηθά να δώσουμε μια επιπλέον πρωτεΐνη στα γεύματά μας με έναν απλό και νόστιμο τρόπο».

Η διατροφολόγος προτείνει τις δικές της αγαπημένες συνταγές με βασικό συστατικό τους τον τόνο σε νερό: « Η βελουτέ κολοκύθας με τόνο είναι ένα γρήγορο, θρεπτικό και εύπεπτο δείπνο», λέει.
«Ωστόσο, για τις ημέρες με περισσότερο χρόνο που επιθυμούμε να φτιάξουμε κάτι πιο πολύπλοκο, η πίτσα με βάση τον τόνο και το αυγό είναι μια από τις αγαπημένες μου επιλογές. Νόστιμη, πλούσια σε πρωτεΐνες και εύκολη».