Το απροσδόκητο τρόφιμο με την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης όσο το κρέας -Και δεν είναι τα αυγά
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της διατροφής μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης και της υγείας μας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις, με πολλούς να μην ξέρουν πόση πρέπει να καταναλώνουν, από ποια τρόφιμα, και το ρόλο που παίζει μέσα στο σώμα μας.
Έχει σημειωθεί μια έκρηξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ειδικούς σε θέματα υγείας και διατροφής που λένε τι πρέπει να τρώτε πολύ και τι λίγο, με πολλούς να εστιάζουν στην πρωτεΐνη, τονίζοντας και την συμβολή της στην απώλεια βάρους.
Ένας τεράστιος αριθμός σχετικά νέων προϊόντων έχει επίσης φτάσει στα ράφια μας, τονίζοντας την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Όμως πολλοί επιστήμονες λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν ήδη όλη την πρωτεΐνη, που χρειάζονται και ότι είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει πραγματικά να ανησυχεί για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης.
Και τώρα, ο Mike O'Leary PhD, ειδικός σε θέματα αθλητικής διατροφής, λέει στο βρετανικό Surrey Live ότι η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης μπορεί να σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα με την ζωική πρωτεΐνη.
Ποιο τρόφιμο έχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το κρέας
«Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, η μυϊκή ανάπτυξη δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ζωικές πρωτεΐνες - στην πραγματικότητα, το να βασίζεστε μόνο σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τα ίδια αποτελέσματα, εφόσον η συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης είναι αρκετά υψηλή και επιτυγχάνεται ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων», λέει.
![Φωτογραφία: Unsplash](/sites/default/files/styles/in_article/public/inline-images/fasolada_1.jpg?itok=uwti0FCn)
«Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διασφαλίζετε ότι η πρωτεΐνη σας προέρχεται από διάφορες πηγές, ώστε να λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα», συμπληρώνει ο ειδικός.
Η ιδανική επιλογή για να προσθέσετε στη διατροφή σας πρωτεϊνη είναι τα φασόλια και το τόφου, σύμφωνα με τον O'Leary. «Μπορείτε να προσθέσετε επίσης και δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα λαχανικά που είναι επίσης πλούσια σε πρωτεϊνη».
Ο δρ Will Bulsiewicz, διευθυντής της επιστημονικής και διατροφικής εταιρείας Zoe στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η φυτικής προέλευσης πρωτεϊνη είναι σίγουρα σημαντική για τη διατροφή μας».
Μύθοι και αλήθειες για την πρωτεϊνη
Ο δρ O'Leary εξέτασε επίσης μερικούς πιο συνηθισμένους μύθους για τις πρωτεΐνες.
Η πρωτεΐνη συμβάλλει μόνο στο χτίσιμο των μυών
Ο δρ. O'Leary λέει: «Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι μόνο όσοι θέλουν να χτίσουν μυς και πηγαίνουν τακτικά στο γυμναστήριο ή αγωνίζονται σε αθλήματα πρέπει να ανησυχούν για το πόση πρωτεΐνη καταναλώνουν - αυτό δεν είναι η αλήθεια.
![Τόφου/ Φωτογραφία: Unsplash](/sites/default/files/styles/in_article/public/inline-images/tofu-kremmidaki.jpg?itok=F0mzVCph)
Ενώ είναι αλήθεια ότι η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, είναι επίσης ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά σχεδόν όλες τις σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, της επούλωσης πληγών, της διατήρησης της υγείας του δέρματος και των μαλλιών μας, της παροχής ενέργειας, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της οστικής πυκνότητας, του κορεσμού και της παραγωγής ενζύμων.
Είτε είστε αθλητής είτε όχι, θα πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας για τη συνολική υγεία σας.
Πόση πρωτεϊνη χρειαζόμαστε τελικά;
Ο δρ O'Leary λέει: «Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δυσκολεύεται να πετύχει τον ημερήσιο στόχο του για τις πρωτεΐνες, καθώς δεν είναι σίγουροι για το πόσο πρέπει να καταναλώνουν. Ο πρωτεϊνικός στόχος κάθε ατόμου θα είναι διαφορετικός ανάλογα με το βάρος, το φύλο και τους στόχους του, αλλά γενικά θα συνιστούσα να καταναλώνετε περίπου 1,4-2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γενικές συστάσεις κατανάλωσης είναι συνήθως πολύ χαμηλές, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία.
«Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 80 κιλά και είναι δραστήριος θα πρέπει να καταναλώνει 160 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μία μόνο ημέρα», λέει ο ειδικός.
Μια διαίτα υψηλή σε πρωτεϊνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά
Ο δρ O'Leary λέει: «Πρόκειται για έναν μύθο που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό, παρά τις εκτεταμένες έρευνες που δείχνουν συνεχώς ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν βλάπτει τη λειτουργία των νεφρών σε υγιείς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισές από όλες τις νέες περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας προκαλούνται από διαβήτη, ενώ μόλις το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων προκαλείται από υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Για τα υγιή άτομα, είναι απολύτως φυσιολογικό να καταναλώνουν άφθονη πρωτεΐνη ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής».
Υπάρχει ένα όριο ως προς το πόση πρωτεϊνη μπορεί να απαρροφήσει ο οργανισμός
«Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα της απορρόφησης των πρωτεϊνών που μερικές φορές είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πιστέψεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην πεπτικότητα ή την απορροφησιμότητα της πρωτεΐνης», ξεκαθαρίζει ο ειδικός.
![Φωτογραφία: Unsplash](/sites/default/files/styles/in_article/public/inline-images/nuts_6.jpg?itok=KD8pMVuw)
«Υπάρχει όριο, ωστόσο, στο πόση πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας για την οικοδόμηση νέου μυϊκού ιστού, αλλά αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και το πόσο δραστήριοι είναι - αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να μοιράζετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σε τρεις ή τέσσερις μερίδες την ημέρα».