Αυτό το τρόφιμο είναι το μυστικό για ζωή 100 χρόνων, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν στρέψει την προσοχή τους σε μια τροφή που πρέπει όλοι να βάλουμε στο τραπέζι μας, αν θέλουμε να ζήσουμε μέχρι τα 100 χρόνια. Τονίζουν, ότι, φυσικά, δεν κάνει θαύματα από μόνη της, αλλά βοηθάει.
Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στη μακροζωία και τη γενική μας ευεξία. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής μας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας, προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις και προωθεί μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Μια από τις πιο συνιστώμενες δίαιτες είναι η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για την προτεραιότητα που δίνει στα φρέσκα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο και τα ψάρια.
Χάρη σε όλα αυτά τα συστατικά, η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, υγιεινά λίπη και βασικές βιταμίνες, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στον έλεγχο του βάρους.
Έτσι, υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και να απολαύσουμε μια πλήρη και δραστήρια ζωή, αφού έχουμε στο πιάτο μας ένα από τα κλειδιά για να κρατήσουμε μακριά κάποιες ασθένειες που, όπως γνωρίζουμε, σχετίζονται άμεσα με το τι τρώμε.
Ποια τροφή συμβάλλει στη μακροζωία, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Ποιο είναι όμως η τροφή για την οποία μιλάει το Χάρβαρντ και η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος ελιξίριου νεότητας; Πάντα εντός του πλαισίου μιας υγιεινής συνολικής διατροφής.
Δεν είναι άλλη από το ελαιόλαδο, και συγκεκριμένα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ο δρ Howard LeWine , αρχισυντάκτης του Harvard Health Publishing, επισημαίνει, σύμφωνα με το ισπανικό Hola, ότι πολυάριθμες μελέτες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, η οποία, όπως αναφέρθηκε, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα διατροφικά οφέλη αυτής της δίαιτας πιθανόν να προέρχονται από διάφορες πηγές, αλλά η γενναιόδωρη χρήση του ελαιολάδου φαίνεται να αποτελεί βασικό παράγοντα.
«Ανεξάρτητα από τον τύπο του, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν περίπου το 75% του όγκου του. Όταν τα κορεσμένα λιπαρά αντικαθίστανται, τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης», εξηγεί.
«Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου, ακόμη και άνοιας σε άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου λάδι».
Ωστόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει κάτι επιπλέον που δεν προσφέρει το κανονικό ελαιόλαδο.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιέζεται μηχανικά από ώριμες ελιές και υφίσταται επεξεργασία χωρίς υψηλές θερμοκρασίες ή χημικούς διαλύτες, γεγονός που προστατεύει τις χημικές ενώσεις που ονομάζονται φαινόλες και υπάρχουν στο λάδι.
Αντίθετα, άλλοι, πιο επεξεργασμένοι τύποι ελαιολάδου χάνουν αυτές τις ενώσεις. Εργαστηριακά πειράματα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολών μπορεί να παρέχουν πρόσθετες αντιοξειδωτικές επιδράσεις.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες που να δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη ικανότητα από το εξευγενισμένο ελαιόλαδο να προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα, καρκίνο ή άλλες ασθένειες.
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την Anne-Julie Tessier, γιατρό και ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, επιβεβαίωσε τα οφέλη του ελαιολάδου. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι βοηθά, όπως έχουν τονίσει και άλλες μελέτες, στην πρόληψη της άνοιας, μιας από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και αναπηρίας στους ηλικιωμένους.
«Η μελέτη ενισχύει τις διατροφικές συστάσεις που δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, όχι μόνο ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει ενδεχομένως τον κίνδυνο άνοιας», εξηγεί ο Tessier.
Πόσο λάδι όμως πρέπει να καταναλώνετε;
Η μελέτη της δρ. Anne-Julie Tessier, η οποία διήρκεσε 30 χρόνια, εξέτασε τη διατροφή και τα αρχεία θανάτου περισσότερων από 90.000 Αμερικανών. Διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από άνοια σε σύγκριση με όσους το κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ.