Το σνακ που επιβραδύνει τη γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου -Με μόνο 185 θερμίδες
Να ένα superfood που θα ήταν πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή: Τα καρύδια. Αυτός ο ξηρός καρπός είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Aποτελούν μάλιστα και μία πολύ καλή επιλογή για υγιεινό σνακ, αντί για γλυκό.
Χάρη σε έναν συνδυασμό βιταμίνης Ε, μελατονίνης και πολυφαινολών (αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα), τα καρύδια έχουν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.
Οι πολυφαινόλες προστατεύουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες, υποστηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλοντας στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Καρύδια: Το superfood που είναι το ιδανικό σνακ
Μια χούφτα από τους καρπούς της καρυδιάς περιέχει περίπου 185 θερμίδες και 2,5 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγιή λιπαρά γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Η φλεγμονή, η οποία συχνά προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε διάφορες παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου.
Τα καρύδια μπορούν επίσης να μειώσουν τη χοληστερόλη. Μια μελέτη του 2022 σε υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε καρύδια μείωσε σημαντικά την LDL χοληστερόλη.
Σε υψηλές ποσότητες, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL χοληστερόλη, που μερικές φορές αποκαλείται «κακή χοληστερόλη», συνδέεται με δυσμενείς καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν πως οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με τη χοληστερόλη, αντικαθιστώντας το ελαιόλαδο με καρύδια, στο πλαίσιο μιας μεσογειακού τύπου διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσιας σε ψάρια, φρούτα και λαχανικά.
Τα καρύδια είναι επίσης γνωστό ότι σταθεροποιούν το βάρος.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα τροφής.
Ενώ τα καρύδια είναι θερμιδοφόρα, μια μελέτη του 2016 συμπέρανε ότι ο οργανισμός απορροφά 21% λιγότερες θερμίδες από ό,τι αναμενόταν με βάση το θρεπτικό τους προφίλ.
Και είναι απίστευτο πόσο ωφέλιμα είναι τα καρύδια για το σώμα και το μυαλό. Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καρυδιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές από την Ισπανία ανέφεραν ότι οι ξηροί καρποί «είναι μια θρεπτική τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά που περιέχει μια σειρά από δυνητικά νευροπροστατευτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, βιταμινών Β, μη νατριούχων μετάλλων και εξαιρετικά βιοδραστικών πολυφαινολών».
Χαρακτήρισαν τα καρύδια ως τον «τύπο του ξηρού καρπού με τις περισσότερες υποσχέσεις για τη γνωστική υγεία». Η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό τσιμπολόγημα καρυδιών είναι μια συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσετε για παραμένετςε υγιείς όσο μεγαλώνετε.
Σε μια μελέτη σε περισσότερες από 50.000 ενήλικες γυναίκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσες είχαν την πιο υγιεινή διατροφή είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο σωματικής βλάβης. Τα καρύδια ξεχώρισαν ως ένα από τα τρόφιμα με την πιο ουσιαστική συμβολή στην υγιεινή διατροφή.
Μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων καρυδιών κάθε μέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης στους ενήλικες.
Πρόσθετες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των καρυδιών και της αυξημένης λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, των γνωστικών ικανοτήτων, της κινητικής ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες.