διατροφή

2 μικρές αλλαγές στη διατροφή που θα βοηθήσουν να νικήσετε το άγχος και θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας

Η σύγχρονη ζωή μας έχει σε ένα περιβάλλον όπου το άγχος και οι πιέσεις είναι σχεδόν καθημερινές εμπειρίες. Ο φόβος, η αβεβαιότητα και οι συνεχείς έλεγχοι της δουλειάς, του κοινωνικού περίγυρου και της οικονομίας συνθέτουν μια πραγματικότητα που επηρεάζει όχι μόνο την ψυχική αλλά και σωματική υγεία.

Η καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Casey Means εξηγεί στο ισπανικό Telva ότι «το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική ευεξία, αλλά και τη φυσιολογία του σώματος. Το οξειδωτικό στρες, η χρόνια φλεγμονή και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι σοβαρές συνέπειες των χρόνων άγχους που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, και άλλα. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιλεκτικοί και συνειδητοποιημένοι για το τι περνάει στο μυαλό μας, όπως ακριβώς θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι ακριβώς πηγαίνει στο στόμα μας».

Φωτογραφία Unplash

Αλλάξτε τη διατροφή σας για να βελτιώσετε το άγχος σας

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας σε καθημερινή βάση και η φροντίδα της διατροφής σας είναι ένα από αυτά. Λάβετε υπόψη ότι κάθε μικρή ενέργεια που κάνετε από αυτή την άποψη αθροίζεται.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή και η υγεία του εντέρου έχουν βαθιά επίδραση στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Ως αφετηρία, «μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως προάγει μια ποικιλόμορφη και υγιή μικροχλωρίδα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ μπορεί να τη βλάψει, ευνοώντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μειώνοντας την ποικιλομορφία της» επισημαίνει ο διαιτολόγος και διατροφολόγος Curro Clavero.

Και προσθέτει: «Σε αυτό προστίθενται πτυχές του τρόπου ζωής, όπως η αποφυγή της υπερβολικής υγιεινής, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η επαρκής ανάπαυση είναι στοιχεία που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης μικροχλωρίδας, προάγοντας τη βακτηριακή ποικιλότητα».

Φωτογραφία Unplash

2 μικρές αλλαγές στη διατροφή που θα επηρεάσουν τα επίπεδα άγχους

Περισσότερο μαγνήσιο: περισσότερη σοκολάτα, τζίντζερ, πιπέρι

Το μαγνήσιο και το στρες συνδέονται στενά σε έναν φαύλο κύκλο. Ενώ το στρες ευθύνεται για την απώλεια μαγνησίου, η μείωση της συγκέντρωσής του στον οργανισμό με τη σειρά του προκαλεί αύξηση του στρες. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ευερεθιστότητα, άγχος, πονοκεφάλους, συναισθηματική υπερευαισθησία και αϋπνία. Αν και το μαγνήσιο βρίσκεται σε ποσοστό 70% στη σοκολάτα, το τζίντζερ, το κουκουνάρι και το αλεσμένο πιπέρι, δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου, ειδικά σε περιόδους στρες.

Περισσότερη τρυπτοφάνη: περισσότερο τυρί, ψάρι, γάλα

Η τρυπτοφάνη βοηθά στον έλεγχο του στρες και του άγχους επειδή είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, γνωστής ως «ορμόνη της ευτυχίας», η οποία μαζί με την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη ελέγχει τα επίπεδα άγχους, φόβου, αγωνίας και επιθετικότητας. Η τρυπτοφάνη υπάρχει σε τρόφιμα όπως το τυρί, το κοτόπουλο, τα ασπράδια αυγών, το ψάρι, το γάλα κ.λπ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τρυπτοφάνης.