Πώς θα απαλλαγείτε από το κρυολόγημα γρήγορα -Οι 6 τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί
Κάθε χρόνο κρυολογούμε κατά μέσο όρο 2-4 φορές, με τα συμπτώματα συχνά να είναι αρκετά έντονα. Με αυτές τις έξι συμβουλές θα μπορέσετε να απαλλαγείτε γρηγορότερα από το κρυολόγημα, αλλά και να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να παραμείνετε υγιείς για περισσότερο καιρό.
«Τα συμπτώματα μας κατά το κρυολόγημα οφείλονται κυρίως στο πώς αντιδρά ο οργανισμός μας, και όχι στον ίδιο τον ιό», λέει η δρ Lindsay Broadbent, διδάκτωρ ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρει. Οπότε και η τόνωσή του θα βοηθήσει να συνέλθουμε πιο γρήγορα.
Οι 6 συμβουλές των ειδικών
Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν έχετε κρυολογήσει δεν θέλει καθόλου κόπο: Ξαπλώστε στο κρεβάτι σας. «Άτομα που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κρυολόγημα». λέει η δρ. Broadbent.
Ο κύριος λόγος που βοηθάει ο ύπνος είναι πιο απλός: «Ουσιαστικά, το πόσο υποφέρετε από ένα κρυολόγημα εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεστε τα συμπτώματα και ενώ κοιμάστε δεν θα τα παρατηρήσετε», λέει ο δρ Smith, σύμβουλος που ειδικεύεται στην κλινική μικροβιολογία και την ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Πίνετε πολλά υγρά
Η ενυδάτωση βοηθάει τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν χρειάζεται, όμως, να πίνουμε ασταμάτητα νερό – το τσάι και ο καφές λειτουργούν επίσης. «Οποιοδήποτε υγρό είναι καλύτερο από το τίποτα και το τσάι και ο καφές είναι ως επί το πλείστον νερό ούτως ή άλλως», λέει ο δρ Smith. «Πιείτε όταν διψάτε, όχι με το ζόρι». Τα ροφήματα με ζάχαρη επιτρέπονται,επίσης, με μέτρο, ειδικά αν έχουμε μειωμένη όρεξη, αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ.
Μέλι, σκόρδο και τζίντζερ
«Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, καταπραΰνει τον πονόλαιμο και έχει αρκετά καλή γεύση», εξηγεί η δρ. Broadbent. Το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ιατρική χρήση, καθώς έχει αντιμικροβιακή και αποχρεμπτική δράση. Παρομοίως, το τζίντζερ είναι ένα φυσικό συστατικό που προσφέρει την αίσθηση θερμότητας που χρειαζόμαστε. Ένα τσάι με μέλι και τζίντζερ είναι ιδανικό.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθάει σημαντικά, ειδικά όταν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά. Σε σχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η λήψη 1-2 mg βιταμίνης C ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% για τους ενήλικες και κατά 14% για τα παιδιά, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Βιταμίνη D
Από τις λίγες βιταμίνες που αξίζει πραγματικά να τις λαμβάνουμε ως συμπλήρωμα είναι η βιταμίνη D, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες με την μειωμένη ηλιοφάνεια. «Η βιταμίνη D επηρεάζει την ανοσολογική μας απόκριση, επομένως αξίζει να τη συμπληρώσουμε. Κατά τη διάρκεια του Covid ορισμένες μελέτες συσχέτισαν μια ανεπάρκεια βιταμίνης D με πιο σοβαρή ασθένεια», προσθέτει η δρ Broadbent.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος θεωρείται επίσης συχνά ότι βοηθά στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας ενός κρυολογήματος, εάν τον λάβουμε από την αρχή. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι η σκόνη κακάο, τα κάσιους και τα φασόλια. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός ψευδάργυρου με βιταμίνη C θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη πιο γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα.