Είναι το γιαούρτι το πρωί τόσο υγιεινό όσο νομίζετε;
Το ταπεινό γιαούρτι βρίσκεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ανάμεσα σε πολλές παρόμοιες επιλογές, όπως είναι τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι πουτίγκες, οι κρέμες, τα γιαούρτια με έξτρα πρωτεΐνη, τα 0%, με τα φρούτα, με σοκολάτα, τα παιδικά κ.ο.κ. Έπειτα, υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά, τα προϊόντα που υπερηφανεύονται για την ελληνική κληρονομιά τους και φυσικά το κεφίρ που έχει περισσότερα προβιοτικά.
Επίσης μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν το γιαούρτι είναι υπερτροφή ή αν αποτελεί ένα γλυκό επιδόρπιο το οποίο θεωρείται υγιεινό σνακ. Ωστόσο το γιαούρτι στη φυσιολογική εκδοχή του είναι αρκετά απλό. Μπορεί να παρασκευαστεί από δύο μόνο συστατικά: γάλα και ζωντανά βακτήρια.
Η προσθήκη της βακτηριακής καλλιέργειας στο γάλα ξεκινά τη διαδικασία ζύμωσης, καθώς η φυσική ζάχαρη λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Αυτό πυκνώνει το γάλα σε πιο κρεμώδη υφή και του δίνει αυτή την ελαφρώς πικάντικη γεύση. Το δικό μας, ελληνικό γιαούρτι, έχει ακόμη πιο παχύρρευστη υφή, χάρη σε μια ελαφρώς διαφορετική διαδικασία: το γιαούρτι παραδοσιακά στραγγίζεται μέσα από διχτυωτό ύφασμα για να απαλλαγεί από λίγο από τον υγρό ορό γάλακτος. Έχει λιγότερη λακτόζη και ως εκ τούτου περιέχει λιγότερη ζάχαρη και λιγότερους υδατάνθρακες και υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Independent και μία μελέτη του 2018 που επικαλείται, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα γιαούρτια σούπερ μάρκετ περιείχαν περισσότερη ζάχαρη και από την...Coca-Cola. Οι μάρκες που απευθύνονται σε παιδιά και οι βιολογικές προσφορές ήταν μεταξύ των χειρότερων γιαουρτιών, με συνολικό μέσο όρο σακχάρων 10,8g ανά 100g και 13,1g ανά 100g αντίστοιχα.
Η διαιτολόγος Reema Pillai μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα εξήγησε πως η ζάχαρη υπάρχει φυσικά στο γιαούρτι, αλλά, «είναι συνήθως σε περιεκτικότητα 3g ανά 100g».
Ωστόσο οι κατασκευαστές τροφίμων, είναι πολύ έξυπνοι όταν πρόκειται να συγκαλύψουν τη ζάχαρη στη λίστα με τα συστατικά. «Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες των συστατικών. Οτιδήποτε τελειώνει με "όζη" υποδηλώνει ζάχαρη, και όροι όπως "σιρόπι", "συμπύκνωμα" και "χυμός φρούτων" συχνά εμφανίζονται επίσης, όπως και τα τεχνητά γλυκαντικά.
Όσον αφορά τη δίαιτα, πολλοί προτιμούν τα προϊόντα «χωρίς λίπαρα»,ωστόσο σύμφωνα με την ειδικό «τα λιπαρά είναι σημαντικά συστατικά για τη γεύση και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς αυτά δεν θα είναι τόσο ωραία». Αυτά τα προϊόντα τείνουν να το αντισταθμίζουν αυξάνοντας τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά. «Αν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αυτό δεν είναι καλό για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας και για την υγεία του εντέρου μας».
Είναι το γιαούρτι τόσο υγιεινό για το πρωί όσο νομίζουμε;
«Αν καταναλώνετε ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά το πρωί, είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αν είχατε καταναλώσει ένα γιαούρτι με λιπαρά θα σας βοηθούσε να κρατηθείτε μέχρι το μεσημέρι. Για αυτόν τον λόγο, θα συνιστούσε πάντα «να τρώτε ένα ελληνικό γιαούρτι με 2 ή 5% λιπαρά».
Με άλλα λόγια, η φαινομενικά «υγιή» επιλογή μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι και τόσο. Το γιαούρτι περιέχει κορεσμένα λιπαρά (κυρίως τα γιαούρτια με γεύσεις) που αυξάνουν την κακή LDL χοληστερίνη. Επίσης ορισμένα γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη ως πρόσθετο που συμβάλλουν στην πρόκληση προβλημάτων υγείας και αυξάνουν τη χοληστερόλη.
Τέλος, η ειδικός αναφέρει πως «αν θέλετε να καταναλώσετε ένα γιαούρτι με φρούτα είναι καλύτερα να κόψετε μόνοι σας τα φρούτα και να τα προσθέσετε και όχι να αγοράσετε κάποιο του εμπορίου με φρούτα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά».
Έτσι, όταν πρόκειται να καταναλώσετε ένα γιούρτι σκεφτείτε πως όσο πιο απλό είναι, τόσο καλύτερο θα κάνετε στην υγεία σας».