Φακές ή ρεβίθια: Η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προσθέσει 8 - 11 χρόνια στη ζωή σας, λέει ειδικός
Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, κάνει τη διαφορά ως προς τη μακροζωία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.
Ο παθολόγος και διατροφολόγος Carlos Andrés Zapata αναλύει στο ισπανικό Telva μελέτη η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές αλλαγές που διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου έχουν οφέλη για τη μακροζωία.
Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση που παρατηρεί μια σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής με μια βέλτιστη διατροφή στην οποία υπάρχει μια σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη από μια τυπική (καθημερινή) δίαιτα δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ψαριών, φρούτων, λαχανικών και μιας χούφτας ξηρών καρπών, με ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, των ζαχαρούχων ποτών και των ραφιναρισμένων δημητριακών.
Οι φακές και τα ρεβίθια ανάμεσα στα τρόφιμα που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής
«Δεν θέλω να ξεχνάτε ότι μια καθημερινή μερίδα από οποιαδήποτε από αυτές τις τροφές μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας κατά 8 έως 11 χρόνια», λέει ο Carlos Andrés Zapata, τονίζοντας την κατανάλωση φακής, ρεβιθιών και φασολιών.
«Μελέτες τα έχουν συσχετίσει με την παράταση της ζωής, ανάλογα με την ηλικία στην οποία ξεκινάτε να παίρνετε την ημερήσια δόση αυτών», λέει, αναφερόμενος στην ημερήσια δόση στην ποσότητα που γεμίζει ένα μικρό φλιτζάνι καφέ.
Τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης οσπρίων
Προβλέποντας το παράπονο για δυσπεψία που συνήθως συνοδεύει αυτές τις τροφές, ο δρ. Carlos Andrés Zapata έχει μια απάντηση: «Ξέρω ότι θα μου πείτε ότι προκαλούν φούσκωμα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό κατά τις πρώτες 20 ημέρες που αρχίζετε να τα τρώτε, αν δεν τα τρώγατε τακτικά πριν. Η καθημερινή κατανάλωσή τους είναι το καλύτερο αντίδοτο, ώστε μετά από 3 εβδομάδες να μην έχετε πλέον αυτά τα συμπτώματα».
Οι επίσημοι διατροφικοί οδηγοί περιλαμβάνουν τη σύσταση για κατανάλωση «τουλάχιστον 4 μερίδων οσπρίων την εβδομάδα, έως και καθημερινά» και μάλλον απέχουμε πολύ από το να πληρούμε τις παραμέτρους υγιεινής κατανάλωσης για αυτά τα τρόφιμα.
Ο Dr. Carlos Andrés Zapata, πεπεισμένος για τα οφέλη των οσπρίων, υπογραμμίζει τόσο τη συμβολή τους σε ψευδάργυρο όσο και τις προληπτικές τους επιδράσεις στη θεραπεία του διαβήτη.
«Δεν αφήνω ποτέ τους ασθενείς μου με προδιαβήτη και διαβήτη να παραλείπουν φρούτα ή όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια. Ο λόγος είναι ότι αν τους τα στερήσουμε, μειώνουμε τη διάρκεια ζωής τους , επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα χωρίς αυτές τις τροφές να υποστούν βλάβη η καρδιά και τα νεφρά τους», λέει.
«Αν θέλετε να είστε υγιείς, πρέπει να λαμβάνετε ψευδάργυρο κάθε μέρα, επειδή βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τις ημέρες της ασθένειας κατά τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Η μεγαλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως», σχολιάζει, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας από αυτές τις 3 τροφές για να έχουμε την ποσότητα ψευδαργύρου που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.