Τα μυστικά της μακροζωίας

Το μυστικό για 10 επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με διατροφολόγο

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα έδειξε πώς μπορούμε με μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μας να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια. 

Ο διατροφολόγος Λουίς Θαμόρα εξηγεί στο ισπανικό Telva ποιες τροφές πρέπει να αυξήσουμε και ποιες να μειώσουμε για να ζήσουμε περισσότερο, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας.


Οι δύο αλλαγές στη διατροφή για να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Foods σχετικά με τις διατροφικές πρακτικές που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής (έως 10,8 χρόνια στους άνδρες και 10,4 στις γυναίκες), μπορείτε να τρώτε κρέας, αλλά θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και να δώσετε προτεραιότητα στα λευκά κρέατα, έναντι των κόκκινων. 

Το κόκκινο κρέας πρέπει να μειωθεί, σύμφωνα με την μελέτη/ Φωτογραφία: Unsplash

Παράλληλα, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής- σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται, φυσικά, τα υπερ-επεξεργασμένα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού. 

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής/ Φωτογραφία: Unsplash


Οι τροφές που πρέπει να τρώμε για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα

Η σωστή διατροφή απαιτεί πολλά ακόμα βασικά τρόφιμα, που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Λουίς Θαμόρα δίνει μια λεπτομερή λίστα με τις τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά για να κερδίσουμε περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής. 

«Οι δίαιτες που έχουν τα περισσότερα λαχανικά είναι αυτές που παρατείνουν περισσότερο τη ζωή, οπότε πρέπει πάντα να τις προτιμάμε», λέει. 

Είναι ωφέλιμο να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο μεγάλες μερίδες λαχανικών την ημέρα/ Φωτογραφία: Unsplash

Πώς γίνεται στην πράξη; Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, τρώγοντας τουλάχιστον δύο μεγάλες μερίδες λαχανικών την ημέρα. Αυτό, το οποίο πολύ λίγοι άνθρωποι κάνουν σήμερα, είναι μια από τις βάσεις της μεσογειακής διατροφής, γι' αυτό και οι ειδικοί της υγείας θεωρούν ότι αυτή η δίαιτα είναι η πιο υγιεινή από όλες. Ωστόσο, έχουμε πέσει σε μια σειρά από κακές πρακτικές που καταστρέφουν τη μεσογειακή διατροφή, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Άλλες τροφές που πρέπει να τρώμε καθημερινά, όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα διατροφής,είναι μια χούφτα ξηροί καρποί: «Φυσικοί ή ψημένοι χωρίς αλάτι , όχι τηγανητοί», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Πρέπει να τρώμε και μια μικρή χούφτα σπόρους κάθε μέρα. Για παράδειγμα, σουσάμι, chia , ηλιόσπορους».

 

Ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά/ Φωτογραφία: Unsplash

Επιπλέον, ο Θαμόρα σημειώνει πως είναι αναγκαίο να τρώμε όσπρια 2- 3 φορές την ημέρα, χωρίς, όμως, λουκάνικο ή άλλα επεξεργασμένα κρέατα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως το κρέας από τη διατροφή μας, αλλά μάλλον ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνα που είναι καλύτερα για την υγεία μας. 

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε περισσότερο λευκό κρέας παρά κόκκινο. Φυσικά, περισσότερο άπαχο λευκό κρέας από το επεξεργασμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν. Αλλά το βασικό σημείο που επισημαίνει η μελέτη είναι ότι θα πρέπει να τρώμε περισσότερα ψάρια παρά κρέας», λέει ο ειδικός σε θέματα διατροφής.

Για να αποφευχθεί κάθε αμφιβολία, ο Θαμόρα ξεκαθαρίζει ποια είναι η ιδανική εβδομαδιαία αναλογία κατανάλωσης ψαριού και κρέατος: «Για κάθε 3 φορές που τρώτε ψάρι, θα πρέπει να τρώτε μία φορά κρέας», κάτι που συχνά δεν τηρείται. 

Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη που δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή εφαρμόζεται όλο και λιγότερο, επειδή ενώ τα ψάρια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν, τα καταναλώνουμε ελάχιστα.