Αγγούρι σε φέτες

Γιατί πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο αγγούρι στη διατροφή μας

Ο Λόγκαν, ένας ψηφιακός δημιουργός στο TikTok ο οποίος ασχολείται με την διατροφή, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό, στο οποίο ενθαρρύνει τους έξι εκατομμύρια ακόλουθούς του να καταναλώνουν αγγούρι.

Ο ίδιος προτείνει στους χρήστες του διαδικτύου να προσθέτουν ολόκληρο το αγγούρι στα γεύματά τους, για παράδειγμα, στη σαλάτα να βάζουν ένα μεγάλο αγγούρι και να το συνοδεύουν με τυρί κρέμα, σολομό, τόνο, σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο.

Παρά την απλότητά τους, οι συνταγές του έχουν ακολουθηθεί από εκατομμύρια κόσμο. Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Telegraph, τα σούπερ μάρκετ στην Ισλανδία δήλωσαν ότι οι προμηθευτές τους δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση για τα αγγούρια. Η Σάρα Μπρούερ, διατροφολόγος και συγγραφέας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα αναφέρθηκε στο γιατί πρέπει τα αγγούρια να αποτελούν βασικό προϊόν σε όλα τα ψυγεία.

Είναι τα αγγούρια ενυδατικά;

Ναί. Πρώτον, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Κάθε 100 γραμμάρια αγγουριού περιέχει 96 γραμμάρια νερό. Εκτός από το ότι είναι ενυδατικά, αποτελούν επίσης μια εξαιρετική τροφή με λίγες θερμίδες. Έξι εκατοστά περιέχουν μόλις 10 θερμίδες και 1,2 γραμμάρια ζάχαρης, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα;

«Τα αγγούρια παρέχουν κάλιο, το οποίο απομακρύνει την περίσσεια νατρίου και υγρών από το σώμα», εξηγεί η διατροφολόγος. «Περιέχουν επίσης μαγνήσιο (λειτουργία μυών και νεύρων και καταπολεμά την κόπωση), βιταμίνη C (απαραίτητη για υγιή ούλα και δέρμα) και βιταμίνη Κ (συμμετέχει στην πήξη του αίματος και όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μπορεί να μειώσει τις φλέβες του νήματος και τους μώλωπες).

Τι αντιοξειδωτικά περιέχουν τα αγγούρια;

«Τα αγγούρια περιέχουν αρκετές αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες». Αυτά περιλαμβάνουν λιγνάνες (οι οποίες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου) και βήτα-καροτίνη (γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την υγεία των ματιών και του δέρματος).

Τα αγγούρια βοηθούν στην αποφυγή ασθενειών;

Τα αγγούρια είναι επίσης πηγή κουκουρβιτακίνης Β, μιας ένωσης που προστατεύει από φλεγμονώδεις και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση τους θα ενισχύσει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών;

«Το να τοποθετείτε δύο φέτες αγγουριού πάνω από τα μάτια είναι βοηθητικό καθώς καταπραΰνουν τα πρησμένα μάτια». Τα αγγούρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα ως θεραπεία μετά τον ήλιο για εγκαύματα -αν και μόνο ως έσχατη λύση, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να φορούν αντηλιακή κρέμα για να το αποφύγουν-, λέει.

Φωτογραφία/Pexels

«Επίσης, η φλούδα του αγγουριού είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές τροφής σε πυρίτιο – ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών μαλλιών, δέρματος και νυχιών», σημειώνει η διατροφολόγος.

«Το πυρίτιο υπάρχει σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις για να προστατεύει τα αγγούρια από το ωίδιο, στο οποίο η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό τα καθιστά ευαίσθητα».

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά;

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά, η Μπρούερ λέει ότι τα αγγούρια «δεν αποτελούν διατροφική δύναμη». Ενώ είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό σημαίνει ότι δεν έχουν τη θρεπτική πυκνότητα άλλων λαχανικών.

«Μην βασίζεστε στα αγγούρια για να διορθώσετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις», λέει. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;

«Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες του αγγουριού», σημειώνει. «Δοκιμάστε με έμπλαστρο μια μικρή περιοχή του δέρματος εφαρμόζοντας ένα δαχτυλίδι αγγουριού για 15 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κοκκίνισμα ή φαγούρα», συνιστά.

Ποιοι είναι οι πιο θρεπτικοί τρόποι για να τα φάτε;

Τα αγγούρια τρώγονται καλύτερα ωμά, επομένως τα ρίχνουμε σε σαλάτες ή μέσα σε σάντουιτς.

Είναι καλύτερο να τα καταναλώσετε την ώρα που τα προετοιμάζετε και όχι να έχει περάσει ώρα γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους. Επίσης μην τα ξεφλουδίζετε (αφαιρεί τις ίνες, το πυρίτιο και άλλα μέταλλα) και μην αφαιρείται το κέντρο τους (μειώνει το περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες).

Επίσης, εάν μια συνταγή περιλαμβάνει τη ρίψη τους σε σάλτσα σόγιας, επιλέξτε μια επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Τα smoothies είναι μια άλλη επιλογή. Πιέστε μισό ψιλοκομμένο αγγούρι με 250 ml νερό καρύδας, ένα κλωνάρι μέντα, ένα καθαρισμένο ακτινίδιο και μερικά φύλλα σπανακιού, συνιστά η Μπρούερ.

Η απλή προσθήκη αγγουριού στο νερό δεν θα προσφέρει πολλά θρεπτικά οφέλη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης, αν σας αρέσει η γεύση, λέει.

Φωτογραφία/Pexels

Για να τα απολαύσετε ως σνακ, κόψτε τα σε φέτες και προσθέστε τυρί, κρέμα γάλακτος και σολομό ή αβοκάντο ή ακόμα και μόνο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Η ζύμωση ή το τουρσί των αγγουριών μπορεί να ωφελήσει το μικροβίωμα του εντέρου, αν και τα αγγούρια που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συνταγές τείνουν να είναι μικρότερα και να έχουν λεπτότερη φλούδα (που σημαίνει λιγότερες ίνες και πυρίτιο από την κανονική ποικιλία), σημειώνει.