Από το '65 στο σήμερα: Πώς ένα σπίτι στο Χαλάνδρι συνδυάζει μίνιμαλ στιλ με vintage αίσθηση
Βλέποντας απέξω αυτό το σπίτι στο Χαλάνδρι, μια καλοδιατηρημένη διπλοκατοικία του '65, ξεχωρίζει η αισθητική και η αρχιτεκτονική της εποχής, με την χαρακτηριστική πράσινη κολώνα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου, που συνδυάστηκε χρωματικά και με τον χαμηλό φράχτη που το περιβάλλει.
Τίποτα δεν μας προϊδεάζει για τη ριζική ανακαίνιση που έγινε στον πρώτο όροφο, μεταμορφώνοντάς τον. Η αρχιτέκτονας Δήμητρα Πούλοκ, που την ανέλαβε με το γραφείο της, Space Oddity, μίλησε στο Bovary και περιέγραψε πώς εμπνεύστηκε το έργο.
Οι λιτές, μίνιμαλ γραμμές χαρακτηρίζουν την νέα αισθητική του διαμερίσματος. Στον χώρο του σαλονιού, κυριαρχεί η σύνθεση από γυψοσανίδες στον κύριο τοίχο.
Πώς ανακαινίστηκε ένα σπίτι του '65 στο Χαλάνδρι
«Επεξεργάστηκα την επιφάνεια με φυσικό γύψο, προσθέτοντας βάθος και υφή, ενώ τα χωνευτά ράφια ενσωματώθηκαν στο σχεδιασμό, δημιουργώντας ένα κομψό και λειτουργικό εστιακό σημείο που ενισχύει τη συνολική αισθητική».

Το ξύλο και οι γήινοι τόνοι παρατηρούμε πως κυριαρχούν στουν χώρο. Πώς έγινε η επιλογή των υλικών, όπως και των επίπλων και αντικειμένων;
«Η επιλογή των υλικών και των επίπλων προέκυψε μέσα από την επιθυμία της ιδιοκτήτριας για "οικεία" υλικά και την πρόθεση από πλευράς μου να δημιουργηθεί ένα μίνιμαλ περιβάλλον κατοίκισης το οποίο να καλύπτει τις καθημερινές σύγχρονες ανάγκες αλλά να δημιουργεί και μια σύνδεση με την ιστορία του κτιρίου», εξηγεί και συμπληρώνει: «Κάπως έτσι αποφασίστηκε να κρατήσουμε την παλιά ραπτομηχανή ως έπιπλο και να δώσουμε μια νέα ματιά με ένα λίγο εκκεντρικό φωτιστικό».

Η συνεργασία με τους πελάτες πώς κύλησε; Το αποτέλεσμα τούς ικανοποίησε; «Οι πελάτες ήταν πολύ συνεργάσιμοι και με εμπιστεύτηκαν από την αρχή», σημειώνει η αρχιτέκτονας. «Γι αυτούς πολύ βασικός ήταν ο σχεδιασμός του ενιαίου χώρου καθιστικού με την κουζίνα, καθώς η ιδιοκτήτρια είναι λάτρης της μαγειρικής, όπως επίσης ο σχεδιασμός ενός en-suite μπάνιου σε επικοινωνία με την κύρια κρεβατοκάμαρα».


Τα δύο μπάνια έρχονται σε πλήρη αντίθεση, το ένα με το άλλο, προσθέτοντας μια ενδιαφέρουσα οπτική και στιλιστική δυναμική.

«Το ένα ακολουθεί μια μίνιμαλ αισθητική, αποπνέοντας απλότητα και σαφήνεια, ενώ το άλλο, με τα πράσινα πλακάκια του, εισάγει μια ζωντανή πινελιά που επεκτείνεται φυσικά στους παστέλ τόνους του υπνοδωματίου», λέει η Δήμητρα Πούλοκ, που ανέλαβε την αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό της κατοικίας.

Μιλώντας για την αισθητική που αποπνέει το σπίτι στο σύνολό του, η αρχιτέκτονας σημειώνει πως «το έργο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα "μεταποίησης" μιας κατοικίας των 60’s με μοντέρνα υλικά, διατηρώντας μια νοσταλγία για το προυπάρχον».
Από την πρότερη κατάσταση του ορόφου, τι διατηρήθηκε; «Η σκάλα η οποία ήταν αρκετά ιδιόμορφη, τα μπαλκόνια και αυτό το χαρακτηριστικό μωσαικό που είχαν στα δάπεδά τους το οποίο εναρμονίζεται τέλεια με το δρύινο δάπεδο του εσωτερικού χώρου».


Υπήρχε κάτι που να δυσκόλεψε πραγματικά την αρχιτέκτονα κατά την εκτέλεση του έργου; «Η μεγαλύτερη πρόκληση για το συγκεκριμένο έργο ήταν η διατήρηση του φέροντα οργανισμού και της υπάρχουσας σκάλας που το συνδέει με το ισόγειο, η οποία δε γινόταν να ξανασχεδιαστεί καθότι έπρεπε να διατηρηθεί ανέγγικτη η κατοικία στο ισόγειο που είναι ανεξάρτητη από τον όροφο που ανακαινίστηκε», σημειώνει η Δήμητρα Πούλοκ.

Φωτογραφία: Βάσω Παράσχη

Ταυτότητα έργου
Τίτλος: Zan Moreos
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα
Αρχιτεκτονική & Εσωτερικός σχεδιασμός: Δήμητρα Πούλοκ | Space oddity studio
Κατασκευή Γιώργος Σκαρυώτης
Φωτογραφία Βάσω Παράσχη