Ένα σπίτι στον Λυκαβηττό ανακαινίστηκε με πολύ χρώμα και έμπνευση από την τέχνη
Στους πρόποδες του Λυκαβηττού, ανάμεσα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, ένα σπίτι- τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '70 ανακαινίστηκε από το γραφείο των Oikonomakis Siampakoulis Architects, αντλώντας έμπνευση από την αγάπη των ιδιοκτητών για την τέχνη και τα ταξίδια.
Καθώς ο επισκέπτης μπαίνει στο σπίτι, συναντά μια λευκή μεταλλική κατασκευή εν είδει βιβλιοθήκης, «που σχεδιάσαμε προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο για μερικά από τα αγαπημένα αντικείμενα και έργα τέχνης των ενοίκων», όπως σημειώνουν οι αρχιτέκτονες.
Αυτή η αγάπη των νεαρών ιδιοκτητών για την τέχνη και τα ταξίδια έγινε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο οδηγός των αρχιτεκτόνων για ολόκληρη την ανακαίνιση αυτού του διαμερίσματος των 85 τ.μ.
«Οι ένοικοι έχουν στην κατοχής τους μια προσεγμένη συλλογή από έργα τέχνης, κεραμικά και έπιπλα. Ήταν συνεπώς εξαρχής δεδομένο πως το διαμέρισμα θα φιλοξενούσε ένα ευρύ φάσμα από αντικείμενα από όλο τον κόσμο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.
Ρευστός και ενιαίος ο χώρος του σπιτιού με αυθεντικά στοιχεία
Τα ξεχωριστά έργα τέχνης και αντικείμενα εντάχθηκαν σε έναν χώρο γεμάτο χρώμα, διαφορετικές υφές, υλικά, ιδιαίτερα σχήματα και φως, «που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική δημιουργία, αλλά και παράλληλα αναγνωρίζει και εντάσσει δημιουργικά κάποια παραμελημένα – μέχρι αρκετά πρόσφατα – στοιχεία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς».
Τα αξιόλογα αυθεντικά στοιχεία του διαμερίσματος διατηρήθηκαν και εντάχθηκαν στο νέο σχέδιο -τα καφέ μαρμάρινα πατώματα, τα πολύχρωμα μωσαϊκα, τα ξύλινα παρκέ, καθώς και ο παλιός μαρμάρινος νεροχύτης.
Επιπλέον, αφαιρώντας εσωτερικούς τοίχους, αναδιοργανώθηκε η κάτοψη του σπιτιού και έτσι μπαίνει πλέον όσο το δυνατό περισσότερο φυσικό φως ήταν δυνατό μέσα στο χώρο.
«Με αυτό τον τρόπο, το καθιστικό συνενώθηκε με την τραπεζαρία, την κουζίνα και τον προθάλαμο, δημιουργώντας έτσι έναν ανοιχτό, ρευστό και διασυνδεδεμένο χώρο», εξηγούν από το αρχιτεκτονικό γραφείο.
Ανοιχτή κάτοψη με την κουζίνα στο επίκεντρο
Κλειδί για την οργάνωση αυτής της ανοιχτής κάτοψης ήταν ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση συγκεκριμένων στοιχείων, «που σχεδιάστηκαν ειδικά για το διαμέρισμα, έτσι ώστε η οικιακή ζωή να μπορεί να αναπτυχθεί τριγύρω τους».
«Καθώς το μαγείρεμα αποτελεί μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των ενοίκων, δώσαμε ιδιαίτερη βάση στο σχεδιασμό της κουζίνας και τη σύνδεσή της με τους υπόλοιπους χώρους», λένε από το αρχιτεκτονικό γραφείο.
Η μεγάλη, ειδικά σχεδιασμένη νησίδα με τα πράσινα πλακάκια, που τοποθετείται μεταξύ της κουζίνας και της τραπεζαρίας, αποτελεί το βασικότερο στοιχείο του διαμερίσματος και το επίκεντρο της καθημερινής ζωής.
«Το σχήμα της νησίδας δημιουργεί μια άνετη ζώνη εργασίας όπου ποικίλες δραστηριότητες της καθημερινότητας μπορούν να συμβαίνουν παράλληλα με το μαγείρεμα, καθώς οι εστίες είναι τοποθετημένες επίσης εκεί, πάνω στο μαρμάρινο πάγκο. Περιμετρικά της νησίδας, προσεκτικά σχεδιασμένες κόγχες και χειροποίητα μαρμάρινα ράφια επιτρέπουν την αποθήκευση και έκθεση οικιακών σκευών, βιβλίων μαγειρικής, κεραμικών και άλλων αντικειμένων».
Ακριβώς πάνω από τη νησίδα, βλέπουμε μια κρεμαστή διαμπερή λευκή μεταλλική κατασκευή, η οποία οριοθετεί το χώρο μεταξύ κουζίνας και τραπεζαρίας, και δημιουργεί ένα συνεχές παιχνίδισμα φωτός και σκιάς με τα ανοιχτά της ράφια.
«Τα ντουλάπια της κουζίνας, με το ιδιαίτερο σχήμα τους, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να 'κυκλώνουν' το μικρό παράθυρο της κουζίνας και τον φεγγίτη που ανοίξαμε προκειμένου να φέρουμε φυσικό φως στο προηγουμένως σκοτεινό μπάνιο που βρίσκεται πίσω από την κουζίνα», συμπληρώνουν.
«Ένας δεύτερος φεγγίτης στον τοίχο μεταξύ προθαλάμου και γραφείου φωτίζει την είσοδο, αποκαλύπτοντας παράλληλα το μεγάλο συνολικό βάθος του διαμπερούς διαμερίσματος. Ο φεγγίτης προσφέρει άπλετο φυσικό φως στο εσωτερικό, καθόλη τη διάρκεια της μέρας».
Ταυτότητα έργου
Τίτλος: Διαμέρισμα στο Λυκαβηττό
Εμβαδό: 85 τμ
Έτη: 2023-24
Τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα