Πώς ένα σπίτι των 70s ανακαινίστηκε και δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστοί χώροι με διαφορετική αισθητική
Ένα σπίτι του ‘70, σχεδιασμένο από τον Δημήτρη και την Σουζάνα Αντωνακάκη, ανακαινίζεται μοναδικά από τους Techniques Architecture (Γιώργος Τριποτσέρης και Ντένια Σταθάτου). Οι δύο αρχιτέκτονες περιγράφουν στο Bovary.gr πώς πραγματοποίησαν τον ανασχεδιασμό και την ανακαίνιση και δημιούργησαν δύο ξεχωριστούς χώρους, με διαφορετική αισθητική.
Αρχικά σχεδιασμένο ως εξοχική κατοικία, από το ζεύγος των κορυφαίων αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη, «μέσα στο πέρασμα των χρόνων είχε λάβει προσθήκες και παρεμβάσεις στον αρχικό σχεδιασμό, οι οποίες την καθιστούσαν δυσλειτουργική», μας λένε οι αρχιτέκτονες.
«Η σχεδιαστική μας προσέγγιση επικεντρώθηκε λοιπόν, στην απλοποίηση της υπάρχουσας διαρρύθμισης και στη δημιουργία μιας λειτουργικής και σύγχρονης κατοικίας, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα αξιόλογα στοιχεία του κτιρίου».
Το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του έργου του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη, αρχιτέκτονες οι οποίοι δημιούργησαν σειρά διακεκριμένων έργων, τα οποία αποτελούν συγκερασμό ελληνικού και ξένου μοντερνισμού, παράδοσης και νεωτερικότητας.
Στο μυαλό των Technique Architecture κυριάρχησε η σκέψη της διατήρησης της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του σπιτιού των τριών επιπέδων. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός του εσωτερικού χώρου κρίθηκε ως απαραίτητος, κατά τον οποίο ενσωματώθηκε με μοναδικό τρόπο και η mid-century συλλογή επίπλων των ιδιοκτητών.
Κύρια κατοικία και ξενώνας με διαφορετική αισθητική
Η στρατηγική σχεδιασμού επικεντρώθηκε στην απλοποίηση της υπάρχουσας διαρρύθμισης. Αφαιρέθηκαν τα περιττά στοιχεία, και ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει τελικά δύο κατοικίες: η καθεμία με διαφορετική αισθητική.
Η κύρια κατοικία εκτείνεται σε τρία επίπεδα, ενώ ο ξενώνας καταλαμβάνει το χαμηλότερο επίπεδο. Λόγω της πολυπλοκότητας των εσωτερικών χώρων, τέθηκε συνολικά στην κύρια κατοικία ένα ήρεμο υπόβαθρο: τοίχοι σε λευκές αποχρώσεις και το αναπαλαιωμένο ξύλινο δάπεδο, το οποίο βάφτηκε με φυσικό βερνίκι.
Αυτή η ουδέτερη παλέτα συμπληρώνει τον έντονο φυσικό φωτισμό του χώρου και τις θεάσεις προς την πλούσια βλάστηση του κήπου.
Το ανώτερο επίπεδο της κατοικίας στεγάζει τους κοινόχρηστους χώρους της κουζίνας, του καθιστικού και της τραπεζαρίας.
Οι εσοχές στους τοίχους του σπιτιού αξιοποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν δημιουργικά ως στοιχεία σχεδιασμού. Δύο από αυτές τις εσοχές τώρα λειτουργούν ως βιβλιοθήκες, συνδυάζοντας άβαφο μέταλλο με μαύρες ξύλινες υφές.
Η κουζίνα επανασχεδιάστηκε ως ένας κομψός και λειτουργικός χώρος, με ειδικά κατασκευασμένα ντουλάπια και υψηλής ποιότητας φινιρίσματα.
Η κρυμμένη ψηλή οροφή αποκαλύπτεται
Η επιλογή να αποκαλυφθεί η κρυμμένη ψηλή οροφή, οδήγησε σε ένα χώρο ιδιαίτερων αναλογιών, που αναδεικνύεται από το εντυπωσιακό ντουλάπι τοίχου.
Περνώντας στους ιδιωτικούς χώρους, το ευρύχωρο κύριο υπνοδωμάτιο χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα χαμηλό ταβάνι. Η βασική χρωματική παλέτα της κατοικίας εδώ εμπλουτίστηκε με τοπικές εφαρμογές υλικότητας.
Ο ανάγλυφος τοίχος εισάγει ένα απτικό στοιχείο, που τραβάει το βλέμμα, και το ξύλινο δάπεδο σε πλέξη chevron προσφέρει δυναμική κίνηση και οπτικό ρυθμό, οδηγώντας το βλέμμα οργανικά μέσα από τον χώρο.
Το ανοιχτό en-suite μπάνιο, που λειτουργεί ως είσοδος στο υπνοδωμάτιο, επανασχεδιάστηκε με ένα ξεχωριστό δάπεδο από κολάζ μαρμάρων, το οποίο δημιουργεί έντονη αντίθεση με τον χαμηλοτάβανο, ατμοσφαιρικό χώρο του υπνοδωματίου.
Ξενώνας με τολμηρές χρωματικές επιλογές
Οι ιδιοκτήτες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ντιζάιν, γεγονός που οδήγησε σε έναν ευχάριστο συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων. Ο ξενώνας, στο χαμηλότερο επίπεδο,που έχει τολμηρές χρωματικές επιλογές, έρχεται σε αντίθεση με την μινιμαλιστική κύρια κατοικία.
Αποχρώσεις του μπλε, έντονα υφάσματα και υφές δημιουργούν έναν πιο ζωντανό χώρο για την φιλοξενία επισκεπτών. Με γνώμονα τη μοντέρνα ταυτότητα του αρχικού κτιρίου και της χρήσης ακατέργαστων υλικών, πολλά από τα ειδικά κατασκευασμένα κομμάτια δημιουργήθηκαν από χαλύβδινες επιφάνειες σε φυσικό χρώμα, όπως η κύρια πόρτα εισόδου.
«Συνολικά, αυτή η ανακαίνιση συνδιαλέγεται με την αξιόλογη μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά της δεκαετίας του 1970, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία με έμφαση στην άνεση και την βιωσιμότητα», καταλήγουν οι Techniques Architecture.
Ταυτότητα έργου
Τίτλος: Ανακαίνιση κατοικίας στην Εκάλη
Τοποθεσία Εκάλη, Αθήνα, Ελλάδα
Εμβαδόν: 345 τ.μ.
Κατάσταση: Ολοκληρωμένη, 2024
Αρχιτεκτονική, Σχεδιασμός Εσωτερικού χώρου & Επίβλεψη Έργου: Techniques Architecture Office
Φωτογραφία: Τζανής Τζανετόπουλος